Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogyan szoktassam le a cumiról?

Hogyan szoktassam le a cumiról?

Figyelt kérdés
16 hónapos a kislányom és alvásnál napközben és este is cumival tud elaludni már újszülött kora óta. Hasfájós volt és adtunk neki egyet, ami mindig segített hogy ne tartson sokáig az esti sírás. Volt egy időszak amikor mindig ha elaludt elvettük tőle, de sokszor volt hogy napközben és éjjel is felsírt és cumi nélkül nem tudtam sose visszaaltatni. Anyósom szerint jól rászoktattam mert ő mindig elvette tőle mikor elaludt és nyugodt volt végig. Meg hogy azok a gyerekek nyugszanak meg csak a cumitól akik magukra lettek hagyva és nincsenek megnyugtatva. Sose hagytam magára de nálam cumi nélkül nem tud megnyugodni. Meg hogy már rég le kellett volna szoktatni róla mert indorító mikor ilyen nagy gyerek cumizik. Tudom, hogy van aki oviba is cumival alszik de nyilván mindenki elhagyja előbb utóbb. Szeretném ha cumi nélkül is el tudna aludni, meg ha fáj az ínye valami baja van cumi nélkül is meg tudná nyugodni, de a kislányom mindig kéri. Az a baj hogy nagyon akaratos hisztis lett 1 éves kora után így nagyon nehéz cumi nélkül megnyugtatni de valamikor az se jó neki. A napokban élvettük tőle a délelőtti alvást is de ebédre olyan nyűgös lesz, hogy nem is eszi meg az összes ebédet, mert fáradt. Nem tudom, hogyan érjék el nála dolgokat, hogy előre jussunk a fejlődésében is. (Bilire szoktatás, Darabos ételek ebédet önállóan)
2021. okt. 17. 14:12
 1/4 anonim ***** válasza:
82%

Anyósodat kérd meg, hogy ne osztogasson kéretlenül tanácsot, mert csak a bűntudatot kelti.

Az anyatejes babák általában mellen nyugszanak meg, a mellbimbó elégíti ki a szopizási igényt. A tápszeres babáknak azonban nincs meg ez a lehetőség, így van olyan baba aki az ujját kezdi el szopni, és van olyan aki elfogadja helyette a cumit.

Arra akarok kilyukadni, ha nem a cumira szokott volna rá, akkor lehet az ujjára, azt meg sehogy se tudod elvenni tőle. Megsúgom van egy ismerős 40 évesen álmában az ujját szopja... szóval örülj, hogy cumizik inkább, az a kisebbik rossz.

A lenti idézetet a fb szakértői csoportban írta egy logopédus, gyógypedagógus:

"Teljesen mindegy, hogy az ujját, vagy cumit szopizik a kislánya, sajnos mindkettő egyaránt deformálja a fogazatot és az állkapcsot is. Azonban a kisgyermekeknek természetes igénye a szopizás, amiről nem szoktuk javasolni a leszoktatást, mert pszichésen nem kedvező számára és gyakran csak "tünetváltást" érünk el vele, tehát más orális szokást vesz fel a gyerek, pl rágcsálás, nyelvszopás, stb. (Természetesen akadnak kivételek, akinek hamarabb alábbhagy a szopási igénye és így elegendő megbeszélni vele és el tudja hagyni.)

Esetleg miofunkcionális trénerrel lehet majd a későbbiekben akár a tejfogakat is szabályozni, de ebben gyermek (fogszabályzó) fogorvos a kompetens.

#kv_gyógypedagógus

#kv_logopédus"

Tehát ha le is szoktatod róla, lehet a száját kezdi el csócsálni, vagy a takaróját szopkodni. Én kielégítem a gyerekem szopási igényét, majd mikor már megért pontosan dolgokat, akkor elviszi a cumitündér és hagy neki játékot. Ameddig azonban igényli, éjjel én nem veszem el tőle.

Nekem ilyen miatt alakult ki az ujjbőröm és a körmöm rágása.

Ha emiatt fogszabályzó kell neki akkor az kell, de nem alakítok ki más rossz szokást.

2021. okt. 17. 14:34
 2/4 anonim ***** válasza:
76%

Az anyósodnak sem kellene ilyeneket mondania, de te se siettesd a gyereked. Szerintem teljesen elfogadható, hogy alváshoz kell cumi, nagyon jó, hogy nem lóg ébrenlét alatt is a szájában. Csak 16 hónapos… 4-5-6 évesekre szokták mondani, hogy rosszul néz ki a szájában a cumi, ha nappali tevékenységek során is használja.

Bilire sem kell még szoktatnod, majd megérik rá.

Tulajdonképpen az önálló evésre is ráér. Eleinte az sem baj, ha kézzel eszi a darabos ételeket. Adj neki színes kanalakat, hátha attól megjön a kedve a próbálgatáshoz.

2021. okt. 17. 15:26
 3/4 anonim ***** válasza:
38%

Erdemes lenne megmondanod neki, hogy ne szoljon bele a nevelesedbe...

Udv, egy 264 honapos valaszolo

2021. okt. 17. 17:22
 4/4 anonim ***** válasza:
62%

Magamból kiindulva nem akartam erőltetni a cumit elvételét, mert tőlem kicsiként erőszakkal elvették és emiatt 10 éves koromig szoptam az ujjam.

Szóval, 2 éves volt mikor egyszer pisiléskor a wc-be esett a cumija, volt nagy sírás. Mondtam neki,hogy egyszer úgy is jön a cumitündér és elviszi a nagygyerekek cumiját a kicsiknek, de cserébe hoz meglepit. Nagyon kíváncsi lett, igy a cumit éjszakára betettük a fiókba. Reggelre a cumi helyett egy arany csokitallér volt. Párszor említette, hogy jó lenne cumi, de mindig mondta, hogy a kicsinek adta. Így tűnt el minden cumi, cumisüveg.

2021. okt. 17. 18:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!