2 éves kor körül mit lehet kezdeni, ha a gyerekem nyelve lenőtt?
A dokink csak hümmög rá, nem mondja azt sem, hogy kezdeni kell vele valamit, se azt, hogy minden OK.
A gyerekem nyelve szerintem le van nőve. Ki tudja nyújtani a szájából, de alig ér túl az ajkain, és inkább széles, mint hegyes a vége. A beszédfejlődése is problémás, csak annyit mond, hogy papa, mama. Próbál más szavakat is kimondani, de pl a lila színre annyit tud mondani, kb. hogy jájá.
Amúgy a gyerekorvosunk eddig bele se nézett a szájába rendesen. A spatulát beledugja a szájába, megnézi a fogait és ennyi :(
Megnéztem a rendelőintézet weboldalán, ott azt írják, hogy beutaló szükséges :(
A jövő héten megyünk a gyerekorvoshoz, ezt meg fogom vele beszélni, kérni fogok tőle beutalót.
De a fülészetre nem kell beutaló.... Oda csak időpont kell!
Akármikor elvihetted volna a 2 év alatt a gyerekorvos tudta és "engedélye" nélkül!!
Telefonálj oda, és kérdezd meg. Mondd el a problémát. Szerintem azt fogják mondani, hogy vidd be, és megoldják.
Mondd azt, hogy akadályozza a beszédét.
A gyerekorvos amúgy másban is rövid pórázon tart? Vagyis úgy értem, hogy magadtól nem igazán mersz még egy torokfájás elleni nyalókát se venni?
Mert lassan lehetsz bátrabb. Már nem pici baba, 2 éves. Nem kell mindenhez a doki engedélye....
A beszédfejlődése miatt kérheted a Pedagógiai Szakszolgálat segítségét.
A TSMT torna pl csodákra képes, HA idegrendszeri éretlensége van. És az akadályozza a beszéddejlődést.
Nálunk van a kórházban zeneterápia is, az is nagyon jó.
Vagy gyógypedagógus tart beszédinsító foglalkozást.
Mi ezt mind végigcsináltuk. De sokszor csak a közösség segít. Bölcsi, ovi.
Kösz a leoltást, 12 és 13. Nem tart rövid pórázon, hanem futószalagon kezeli a gyerekeket. Sajnos nincs fül-orr-gégész, se gyerekorvosi diplomám, és kb 2-3 hónappal ezelőttig, amíg én magam el nem kezdtem keresgélni, addig nem is hallottam a nyelv lenövésről, mint problémáról.
Emellett MINDENKI azt mondja, hogy simán belefér, hogy 2 éves koráig nem beszél, illetve lehet sok más oka, lásd a 14-est.
Járunk különféle zenés-éneklős foglalkozásra. Idegrendszeri éretlenség akár lehetséges, de ha van, akkor enyhe.
Ami nekem az utóbbi időben feltűnt, az az, hogy nagyon figyeli a számat, azt, hogy én hogyan beszélek, és próbál utánozni, de nem nagyon sikerül neki. Én nem tudom eldönteni, hogy valóban le van-e nőve a nyelve, de nekem gyanús. Ha a gyerekorvos nem foglalkozik vele, akkor magánorvos lesz belőle. (A városunkban egy ideje fülészeti rendelés nincs, orvoshiány van.)
Kérdező!
Mi Nyíregyházáról hordtuk Budapestre a lányunkat 3 éves koráig.
Menj el vele más városba akkor.
Mert ha tényleg ez a probléma, akkor 2 perc alatt orvosolják. Annyit megér.
Értem, köszi, hogy válaszoltál.
Mindenesetre, ha bárki tud ajánlani orvost, akkor hajrá, várom a neveket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!