Bölcsis, ovis korú nagytesó hogyan reagált az újszülöttre?
Teljesen el vagyok keseredve. Nagyon féltékeny a nagyfiam. Ami teljesen érthető, de nem akarja sehogy sem elfogadni a kicsit. Mikor hazahoztuk a múlt héten, akkor az volt a reakciója, hogy nem nézett rá, majd elkezdett sírni. Később mondta, hogy oké, megöleli. Aztán ki akarta lökni a kezemből, arconvágta.
Mikor akezemben látja a kicsit, folyton szól, "anya vegyél fel", "anya velem játsz". Ebéd után jön haza az oviból, amíg a pici alszik végig vele játszok.
Mindig azt mondja az öccsére, hogy nem akarom. Már nem is erőltetjük, de ha csak meglátja a picit nálunk, elkezd hisztizni. Ha behozzuk a nappaliba a kiságyából, a nagyobbik fiam azonnal lelép.
3 éves.
Nem szeretném ha rossz lenne a viszonyuk.
Meg néha olyan durván lép fel a pici ellen, hogy félek baja lesz. De leszidni sem akarom, mert akkor azt fogja érezni, hogy a picit jobban szeretem. Persze nincs így, de így is egy méregzsák.
Mondom arconvágta, próbálja kilökni a kezemből, tegnap 1 percig nem figyeltem amíg bepakoltam a mosogatógépet és azt vettem észre, hogy a babafészket rugdalja (amiben a kicsi fiam feküdt)
Pont 3 éves voltam, amikor megszületett az öcsém. A szüleim elmondása szerint nagyon nem szerettem volna őt, "Nem hagyjuk a kórházban?" - kérdeztem, amikor haza akartuk hozni.
Próbáld meg bevonni a fiadat a baba körüli dolgokba, pl pelenkázásnál adja ő a pelenkát, kiválaszthatja a testvérének a ruháját stb. Érezze azt, hogy fontos szerepe van a családban, nincs elhanyagolva, hiszen már egy nagytesó.
Mesélj neki, hogy milyen jó lesz, ha nagyobb lesz a pici. Hogy ő lesz a kedvence, mennyire fogja szeretni a nagytesóját, felnéz majd rá. Hamarosan lehet majd vele játszani, nem lesz már ilyen törékeny és akkor nagyon jó haverok lesznek ők ketten.
Csináljatok olyan programot, amit a nagy választ. Esetleg lehet külön is, csak vele. Mondjátok el neki, hogy attól, hogy lett kistestvére, még ugyan úgy szeretitek őt. Én ezt nagyon sokszor elmondtam a lányomnak.
2,5 volt a lány mikor megszületett a fiú, nézegette, odafeküdt mellé, figyelte hogy mit csinál..
Mi pl soha nem mondtuk neki, hogy gyere nézd meg puszild meg stb, békén hagytunk, úgy kezeltül a kicsi érkezését, mintha csak egy kenyeret vittünk volna haza a boltból.
Soha nem volt féltékeny szerencsére
És igen, erőltetni nem szabad. Ha nem akar vele foglalkozni, nem kell, ha rá sem akar nézni, nem baj. Ettől nem lesz rossz később a kapcsolatuk.
Azt viszont tudatosítani kell benne, hogy bántani nem szabad a babát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!