Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Egy gyereket mi visz rá belül...

Egy gyereket mi visz rá belül arra, hogy a szándékos károkozás neki az élmény?

Figyelt kérdés

Amiket nem szabad.

Arra vágyik. Az az izgalmas.

Kb kicsi kora óta. Iskolásan is.

Rossz tettekre buzdít másokat. És az a vicces, kalandos meg izgalmas, a környezetében levőket meg kicsinálja.

Nem, nem nevelési jellegű a kérdés.

A belső motiváció érdekelne, a gyerek megfejtéséhez.

Mindemellett nem kevés tapasztalata van arról pedig, hogy a szabályos, megengedett dolgok is mennyire izgalmasak és jók tudnak lenni. Közösségi játékok, strand, nyaralás, sport, és nagyon éli ezeket is. Meg tud felelni a szabályoknak.

De önmagát nem szabályozza.

Belső szabályrendszere/gátlásai/normája nincs.

pl (túlfantáziálva a dolgot), ha ki lenne rakva egy lakatlan szigetre 5 másik gyerekkel, felügyelet nélkül, akkor szervezetten bontaná le a szigetet..

Mitől alakul ki egy gyerekben a belső norma? Amikor már önmagukat szabályozzák és vannak gátlásaik, hogy ezt ő NEM csinálja, mert SZERINTE helytelen. Vagy úgy eszébe se jutna olyat tenni, ami helytelen. Pláne nem, hogy még az az izgalmas..

Ezt hogy lehet elérni?

#önkontroll, belső norma
2021. aug. 8. 14:54
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:

Következmény..

A Felnőtteknél sem hat.pl Versenyautóval baleset. Csoda, hogy életben maradt. Felépül. És versenyzik tovább..

Gyereknél detto.:(

2021. aug. 8. 15:44
 12/21 anonim ***** válasza:
70%

Hát azért szerintem ez más eset. Melyik gyerek töri szét az összes játékát, ha utána nem kapna semmit helyette? Vagy törne be ablakot, ha utána jó ideig nem kapna semmi pluszt?

Egy ilyen esetben már tényleg gond lehet. Egy eleven gyerek is felfogja, hogy mi rossz neki (még ha azt nem is, hogy az ablak betörése rossz).

2021. aug. 8. 16:20
 13/21 anonim ***** válasza:
100%
A gyerek nem tiszta lappal születik. Felnőttkori személyiségének 70 vagy több százalékát a genetika alakítja. Sajnos vannak pszichopaták, szociopaták, jó részük veleszületett. Ettől függetlenül van, akinél a rombolást a felfedezés vágya idézi elő, de van olyan is, aki szeret rombolni, adott esetben élvezi egy másik élőlény fájdalmát. Felnőtt korára vagy megváltozik, vagy nem. Jó példa erre Kosztolányi Dezső és Csáth Géza. Unokatestvérek voltak. Gyerekkorukban együtt kínoztak kis állatokat, békát élveboncoltak. Kosztolányi végtelenül érzékeny lett, megírta, kiírta ezeket a dolgokat, rendkívüli léleklátásra, beleérző képességre tett szert. Csáth Géza is foglalkozott a lélektannal, ő is kiírta magából az élményeit, próbálta feldolgozni, de ő végül sokkal szadistább hajlamú ember lett, hirtelen haragú, bántalmazó, végül megölte a feleségét. Ha érdekel, hogy mi zajlik egy ilyen gyerek fejében, olvasd el Csáth Gézától az Anyagyilkosság című novellát.
2021. aug. 8. 18:40
 14/21 A kérdező kommentje:

Nem töri, zúzza a játékait, nem erről van szó.

De pl volt, hogy a frizbit eldobta valahova,(direkt ki a pályáról), nem lett meg, azóta sem kap másikat.

Következmény: Megértette. Sajnálja. És más játékkal játszik.

Felelősséget vállal.

Ha vmi kiömlik feltakarít.

Ha vmi le van vonva zsebpénzből, rosszul esik neki, de megérti.

Ha nem közlekedik megfelelően biciklivel, el van véve a bicikli(esetleg sír is miatta), ha eldugítja a fürdőt, ő javítja meg, stb stb

És mindig képes "lapozni"

Újra gyűjti a zsebpénzt, bicikli helyett roller, a fürdőt újra eldugítja stb.

És megy tovább minden.

Aztán ujabb ötletek mindig.

Cipőtalp lenyomatok a falra, kábelek vagdosása, ajtók matricázása, de persze vannak benne jók is, pl bicikliből szobabiciklit csinál, régi mobiltelefonnal meg kishangfalakkal valahogy rádiót csinált, stb.

Mostani teszt:

Utcán kapott krétát, hogy rajzolhat az aszfaltra. Az ember azt hinné, majd rajzol vmit es kíszinezi. Erre ő, amiket kihoz belőle:

- leírta, hogy hülye x (a kedves szomszédbácsi neve, de aki mindig rászól)

-ahol ültem,ott engem is, a ruhámat is körberajzolta a falra is, meg amin ülök

- az egyik krétát suttyóban, a "hátam mögött" becsempészte vissza a táskába(úgy csinálta, hogy ne tudjak rola, de tudtam)

-másik krétát eltörte, mert milyen érdekesen "roppan".

-aztán szólt, hogy kész, befejezte, mehetünk.

2021. aug. 8. 19:07
 15/21 A kérdező kommentje:

", akinél a rombolást a felfedezés vágya idézi elő, "

Nála erről lehet szó.

De mindezt úgy hogy pl bedob egy követ a kertbe aztán vagy tortenik vmi is kikiabál a szomszed vonyít egy kutya, vagy csak anya rinyált már megint.

Ez a bajom. Hogy nem érdekli ha vmi ROSSZ gaztett.

2021. aug. 8. 19:09
 16/21 anonim ***** válasza:

Nem lehet, hogy sokat unatkozik, hogy többet kellene vele személyesen, kettesben, aktívan, foglalkozni?

Esetleg kellene neki valamilyen sporttevékenységet keresni, ahol levezetheti az energiáit.

Én arra tippelek, hogy szomjazza a személyes interakciókat, visszajelzéseket (szülőktől nem kap eleget?) + nem tudja keretek között levezetni az energiáit.

2021. aug. 8. 22:54
 17/21 A kérdező kommentje:

Köszi igyekszem megoldani.

Remélem nem lelki baj eredetű.

2021. aug. 8. 23:39
 18/21 anonim ***** válasza:

Pedig inkább legyen lelki baj eredetű, mert azt könnyebb orvosolni, mintha mentális eredetű.

Én is azt gondolom, hogy érdemes lehet felkeresni egy gyerek pszichológust.

2021. aug. 9. 05:49
 19/21 anonim ***** válasza:

Ha a #11-es kommentet tényleg leírtad, kérdező, akkor nem lehetsz még felnőtt.

A baleset nem szándékos tett. (Ha pedig csak álca, akkor bűntett.)

.

"nem érdekli ha vmi ROSSZ gaztett."

Csak akkor tudja meg a gyerek, hogy rosszat tett, vagy elmagyarázzák neki, miért rossz, amit tenni akar, ha elmagyarázzák neki, miért rossz a rossz. Nem kell megvárni a felvilágosítással, hogy bedobja a szomszéd ablakát, amint felemel valamit, előre kell figyelmeztetni a dobás tiltott irányára.

Beszélgetni is kell a gyerekkel, felhívni figyelmét arra, hogy szándékozott tettének milyen következményei lehetnek.

2021. aug. 9. 06:27
 20/21 anonim ***** válasza:

Én ismerek ilyen fiút. Náluk vegyesen megy minden a tévében, az anyjáék egész életében hagyták, hogy nézze a nagyoknak való, sokszor 16os filmeket is, és legalább naponta elmondják neki, hogy rossz gyerek(nevelési célzattal). Szerintem igyekszik megfelelni annak, amit mondanak neki. Továbbá azt hiszik nem hagyják rosszalkodni, de mondhat csúnya szavakat, csak minden 5.nél szólnak rá, lökhet, nyomhat félre mást, illetve szekálhat, gúnyolhat, ha a másik nem bírja és oda csap, akkor a másik az agresszív, az anyja végig nézi és nem szól rá, csak mikor már balhé van szekálja. Mindig hagyja túlmenni a határokon, és utólag tolja le durván az összes eddigiért, mikor a helyzet már tarthatatlan. És igen, alig vannak vele, nagyival a legtöbbet a gyerek, aztán ha észbekapnak, igyekeznek pótolni a kimaradt időt.

Szerintem az utóbbi lehet itt a gond, ki a franc várja meg, amíg a gyerek csúnyát firkál fel, körberajzolja, meg összekrétázza? Fogod, az elején kiveszed a kezéből a krétát, ha olyat csinál, ami nem tetszik.. akkor kapja vissza, ha megígéri, hogy normálisan rajzol, oda, ahova kell, különben nincs krétázás.. Szerintem a ti példátokban is ez lehet a gond, hagyják a gyereket rosszalkodni, majd utólag olvassák rá a fejére. Helyben kell cselekedni, akkor is, ha helikopterszülőnek tűnsz, ez a nevelés. A lehetőséget meghagyod a döntésre, de mikor rosszul dönt, pl elkezdene írni a falra, megfogod a kezét, nem hagyod, hogy összefirkálja.. Szerintem ez a nevelés, röpködsz a gyerek körül és megakadályozod, hogy a rossz döntései még rosszabbak legyenek.

Amúgy az enyém is buzdít néha mást arra, hogy "szaladjanak", mikor tudja, hogy tilos, meg "szökjenek meg", ő szeretne kicsit függetlenedni, távolodni tőlem, amit teljesen megértek és tennék is érte, ha lehetne, tehát a buzdítás mibenlétét kell nézni, ha már mást rávenne valamire. Az enyém csak ezt a kettőt szokta szorgalmazni, hogy távolodjanak és kalandozzanak kettesben, szülők nélkül, mikor tudja, hogy nem szabad, mert bevásárlóközpontban nem szaladunk, sem úttesten, sem járdán..

Szóval belső motiváció: "ezt még megtehetem, ez csak kicsit rossz" és nem tudja, mikor vált át nagyn rosszba, amit már nem akarna megtenni, mondjuk állatot kínozni, vagy kinyomni valaki szemét.. De a kicsit rossz, az mehet

2021. aug. 9. 10:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!