Mikortól köti le a meseolvasás a gyerekeket?
Kislányom 4-5 hónapos kora óta a könyvek rabja. Akkor tanulta meg egyedül lapozni a gyerekkönyveket, én meg akkor kezdtem mutogatni és magyarázni Neki, hogy mi, micsoda.
Onnantól nem volt megállás.
Amíg nem tudott még ülni, addig csak közösen nézegettük. Mesélni, könyvből énekelni ezután kezdtem el Neki.
Azóta is a könyvek, a meseolvasás az első helyen szerepelnek Nála. Ajándékként is mindig Joly Joker; ha meg kell nyugtatni, ez biztosan működik; ha egy helyben kell maradni, úgyszintén.
Nem alszik el mese nélkül, és napjában kb. 15-20 mesét, verset olvasok Neki, mert mindig jön egy könyvvel, és az orrom alá dugja azzal, hogy 'Anya, mesélj!' Utóbbi lassan már konfliktus forrás is, mert nem mindig van ennyi időm erre.
Egyébként 2 éves korára hihetetlenül választékosan, és folyékonyan beszélt, szerintem ennek köszönhetően.
1 évesen kezdtem neki az estimesét, eleinte kb le sem tolyta, de párhónap alatt megszokta, ilyenkor nem nyúlhatott hozzá.
Este ő választ általában 2 bogyót olvasunk el este,de napközben nem érdekli nagy ritk0
Bocsi valahogy elküldtem.3 vagyok
Nagy ritkán halgat végig napközben 1-1 mesét. 2 múlt
Első 15 hónapos korától volt rákattanva igazán, onnantól igazi könyvmoly.
Második 13 hónaposan már komoly könyvrajongó volt.
Naponta mindketten több tucatnyi könyvet elolvasattak velünk, hordták az ölünkbe már önálló járás előtt is (első 18 hónaposan, második 15 hónaposan indult el).
Képernyőidő mindkettőjüknél 0. Valószínűleg ezért IS érdekli őket.
Egyébként a beszédfejlődésre nem volt nálunk hatással.
1 évesen lett igazi könyvmoly, én is napi szinten olvasok könyvet, valószínűleg tőlem látta. Persze gondolom az is segített, hogy mindig élvezettel, nagy átéléssel olvastam neki.
Egyébként lassan 2.5 éves, még mindig nem beszél (kb 20 szavas szókincse van), szóval ez nem volt hatással a beszédfejlődésére. De azóta napi szinten olvasunk, szépen végighallgatja,vagy ő maga lapozza és (mutogatva, gesztikulálva) mesél magának, kívülről fújja a történeteket.
Egyébként ő napi 2x30 percet tévézik.
Volt nálatok olyan rávezetős időszak, mint a 2-nél? Mi is így csináltuk, fürdős könyvekkel, képes könyvekkel kezdtünk, majd jöttek a kisebb-nagyobb kihajtósak. Az elején elég, ha egy-két mondatnál nincs több egy oldalon. Lehet beszélgetni a képekről akkor is, ha van szöveg.
Mutogatja a kisfiad, ha kérdezed, hol van ez vagy az a könyvben?
Az olvasást általában így kell felépíteni, és aztán pár év után “várható el”, hogy esetleg végigüljön egy könyvet. Ha nincs türelme végighallgatni az oldalt, én lerövidíteném a tartalmat, vagy csak a képekről beszélnék.
Nálunk kb. 2,5 évesen ült végig Bercis, Boris könyveket.
Változó
Egyiket 1 évesen is lekötötte a másikat 2,5 évesen kezdte
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!