Milyen hatással van ez a gyerekre?
Nem akarok én lenni a nagy lehurrogó, de nem kell ezt ennyire túlgondolni.
Más nevében nem beszélhetek, de régen még kevesebben tudtak otthon maradni a gyerkőccel, azok pedig mentek az oviba, vagy a nagyszülőkhöz. Pl az én szüleim is reggel 6-7-kor elmentek dolgozni, aztán ugyanígy 5-6-7 felé értek haza. Addig én vagy oviban voltam, vagy egy utcára a nagyszüleimnél, és ehhez csak pozitív gondolataim vannak. Nem éreztem úgy, hogy lepasszolnak, vagy hogy unalmas lenne, vagy hogy derossz, hogy nincsenek anyuék. Remekül elszórakoztattam magam, mert akkora már a nagyszüleim idősek voltak ahhoz, hogy utánam szaladgáljanak, vagy játszanak velem.
Minden gyerek más, így nyilván hozzá kell őket szoktatni, de ami legfontosabb, hogy szülőként te se éld meg rosszul. Mert azzal, hogy aggódsz, meg "hiányzik" neked a gyerkőc, csak erősíted benne tudat alatt is, hogy ez nem jó. Pedig ezzel semmi gond nincs.
Ha belegondolsz sok más országban nem hogy 3 évet, de még talán fél évet sem kapnak az anyák az otthonmaradásra.
Szerintem ez nem normális, úgyhogy én leszek az ellenpont. Velem ezt csinálták, évekig, szerettem a mamát, de a mai napig úgy gondolom, hogy ő nevelt fel.
Azért más az intézmény, mert akkor nem egy személyhez kötődik nagyon a gyerek, hanem több különbözőhöz(óvónéni, többi gyerek), így az elsődleges gondozók a szülők maradnak.
Jó ha van egy nagyi a képben, de ne nevelje már ő a szülők helyett a gyereket. Arról nem is beszélve, hogy oviban szociális skilleket, szabálykövetést, alkalmazkodást meg ilyesmiket tanul, illetve nagyfokú önállóság elé van állítva(már amennyire egy kisgyereket lehet), tehát ott fejlődik, a nagyi meg egy pótmama neki, akivel többet van az ébrenléti idejében, mint a saját szüleivel..
Én nem engedném, a gyereknek max két szülője legyen, a többiek maradjanak nagyszülői meg rokon szerepben. Én neheztelek anyámra ezért, mama játszott velünk, ide oda kísért, csinálta velünk a programokat, anyám hazajött, kicsit pihent, majd vacsi és alvás, hétvégén meg csinálni kellett a többi dolgot. Semmi gond nem lenne ezzel, ha a szabadidőmben nem egy személyhez kötődöm, hanem többhöz, mert a mamák anyaszerepet játszanak, amíg a kortársak nem helyettesítik semmilyen formában sem a szülőt, ahogy az óvónő sem.
Bocsánat, hogy a “mindkét szülője dolgozik napi 6 órát” miatt azt gondoltam, hogy ez állandó. Nyilván az az evidens, hogy az emberek munkaideje folyamatosan változik..
Nem heti hat órát ír, hanem napit. Heti 5 munkanap van, heti 5*6 óra az már elég sok, illetve gondolom van utazási idő is, amíg odaérnek meg vissza.
Nem oké, ha a nagyi neveli a gyereket, a szülők meg hazaérnek vacsiztatni meg altatni. Inkább oviban legyen a kicsi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!