Szerintetek mennyire rossz ötlet/elítélendő, ha nem az anyuka világosítja fel a gyermekét?
Szóval megbízna egy 3. személyt, akivel rendszeres kapcsolatban áll a kislánnyal és jól ismeri. Főként a menzeszről kellene szót ejteni és a női ciklusról. Mit gondoltok?? Szerintetek cikisebb lenne neki vagy inkább jobban merne kérdezni? Én azt gondolom, h az anyjának lenne a faladata. Annó nekem is jól esett volna, ha anyu bármit is mond a témáról! Nem hagyna benne tüskét, ha nem az anyja mondja el ezeket? Bennem nagy tüskét hagyott!!
10 éves a kislányról lenne szó
A kisgyermekekre jellemző, hogy időnként ugyan abban a témában több felnőttet is megkérdeznek, sokszor úgy, amikor a másik felnőtt nincs jelen. Ösztönösen is kíváncsiak, hogyan mond el valamit az egyik felnőtt, és hogyan beszél ugyanazon témáról egy másik.
Egyéne is válogatja, melyik gyereken hogyan csapódik le, de én nem vélem kockázatosnak 10 éves korig, ha idegen beszélget a nemiségről a gyereknek, akkor se, ha vélhetőleg először hall a dologról a gyermek. Az se kizárt tehát, hogy ha te felvilágosítod a menzeszről a kislányt, később meg fog kérdezni más felnőttek: tanárnénit, a saját anyukáját akár.
A lelkében nem okoz kárt, bár, mondom, nem árt ismerni a konkrét gyermeket. Ha semmi jele, hogy kárt okozna neki, akkor nagyon nem kockáztatsz, kérdező, ha felvilágosítod őt erről. Kisgyermekekkel foglalkoztam, ez a tapasztalatom.
Azt mondjuk nehezen tudom elképzelni, hog amikor 10 évesen -igazából túl korán, az anyukát is meglepve- megjött az első "bajod", akkor nem mondott annyit se az anyukád, mint amikor megvágtad késsel az ujjad, vagy lenyúztad a térded, hogy mikorra már begyógyul, sose félj.
Azt se tudom elképzelni, hogy az öcséd tanú volt a te fehérneműd mosásának, de te soha nem láttad az anyukádat a sajátját mosni pont ugyanilyen helyzetben. És hogy nem érdekelt, hogy mi történt vele.
Vagy hogy 10 évig soha nem hallottad az anyukád különböző olyan dolgokat mondani, hogy "na, most nem veszek fehér nadrágot".
Vagy hogy nem böngészted az otthon levő -vagy könyvtári- könyveket egyszer sem.
Vagy nem kutattál a fürdőszoba fiókban-szekrényben, hogy mik vannak ott.
Stb.
Anyu nagyon diszkréten oldhatta meg, sose mondott olyat, h most nem vesz fel fehér nadrágot v egyebek... Igazság szerint, sose láttam világos nadrágban, szerintem nem is volt neki. És nekem sincs.Fogalmam sincs, h anyu hogy és mikor mosta a fehérneműit, de sose láttam. Az enyémet azért látta meg az öcsém, mert a szennyesbe dobtam le úgy, h anyu is lássa, h mi történt, de figyelmen kívül hagyta, az öcsém, viszont észrevette, amire nem igazán gondoltam 10 évesen. Talán én se a legjobb módot választottam akkor a közlésre, de kétségbeesésemben nem jutott semmi más az eszembe. Lehet, h Te furcsának találod, de nem voltak otthon olyan könyvek, amik a menstruációról v női dolgokról íródtak volna. Egyszer találtam egy könyvet a kisbabákról és a terhességről, de azt is anyu gyorsan eltűntette, mikor észrevette, h felkeltette az érdeklődésem. Nem szerettem olvasni gyerekként, ezért fel sem merült bennünk, h tagságot fizessünk a könyvtárnak, hisz egyébként is szűkös anyagi helyzetben voltunk.
Azt tudtam, h a betéteket anyu hol tartja, nyilván onnan vettem ki, mert én nem tartottam akkor még sajátot magamnál, de sokat szerencsétlenkedtem ezzel a későbbiekben.
Igazából magyarázattal sem tartoztam volna...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!