19 hónapos és még nem mond szavakat ?
Sziasztok !
A lányom 19 hos és meg nem mond szavakat
Vagyis az anyát utánozni próbálja “Aja”... de semmi mast !
Amit mondok neki azt ahogy látom érti , csak ő meg nem mond semmit !
A védőnő Tsmt-t javasolt, de azért én kérdeznek itt Anyukákat akik tapasztaltabbak, mint én (első gyermek)
Kell e aggodnom?
Rohanjak vele fejlesztésre vagy adjak meg ennek időt ?
Köszönöm a válaszokat !
Azt kihagytam hogy mindent mondok neki és mutatok többször !
Mondokazom neki egesznap!
Szóval én próbálkozom ... de ennél többet nem tudom mit tehetnek !

Fiam 22hósan mondta kinaz első szavát. Aztán most 25hós, vagy 200szót simán mond, 2-3 szavas mondatokban akár.
Hugom 3évesen mondta ki az első szavát, rá 2 hónapra mondatokban beszélt.
Nem.minden gyerek egyforma. Én nem aggódnék.
Köszönöm szépen a választ !
Én is szívem legmélyén várnék meg ezzel hiszen nem gépek ezek a gyerekek hogy mindegyik statisztika szerint szólal meg !
Védőnő azzal érvelt hogy 15 honaposan kezdődik meg nálunk az hogy már akar baba mama apa anya szavakat kimondja ...
És hogy már kene mondani szavakat ... na de ő statisztikából nyilatkozik !
A lányom amúgy is egy elég nyugodt “későn erő “ típus 15 honaposan indult el kapaszkodas nélkül ! Azelőtt csak kezén fogva vagy bútorok mellett , nagyritkán , mert amúgy a maszas tokre kielégítette ot !
Szóval én is úgy gondolom hogy azért ez meg annyira nem gaz hogy rögtön tsmt torna meg ilyenek 🤦🏻♀️
Egyébként baba nyelven beszél, gagyoraszik .. csak azt én nem értem még 🤣

Nem adnék a védőnőre...
Nekem a fiam mindent elöbb csinált mint a kortársai. 3hósan oda-vissza forgott hasról hátra. 5hósan felült... a mi védőnőnk pl ezert akarta továbbküldeni tornára, mert "kötöttek az izmai, emiatt mozog ilyen hamar" 🤦♀️
Aztán beszéltem a gyerekorvossal, csak kiröhögte.
2es voltam.

Rendben , köszönöm szépen a válaszokat ! Mindenképpen várok vele !
Én alapjában véve nem aggódom ezmiatt csak ugye felhozta a védőnő a beszedfejlodest én meg őszintén megmondtam hogy nem beszél még , aztán így mondta hogy hat kene vinni ot már akkor fejlesztésre (javasolt)
🤦🏻♀️

Ugyanígy volt a lányom
De 2 évesen sem haladt előrébb. Akkor a védőnő azt mondta 2,5 éves korig vàrjunk.
De 3 hónapra rá inkább elvittem felmérésre..
Tsmt-vel
2,5 èves korára beszélt.
Lassan 3
Verseket nem mond, de teljes ragozott mondatokban beszél.
Tsmt màr az 1. Hónapban ótiási ugrást jelentett.
Hallgass az anyai megérzésedre

Mennyire érti amit te mondasz? Érti a saját nevét? esetleg néhány testrészét (Hol a fejed? Hol a lábad? szinten). Néhány játékát, családtagok nevét? (ahogy neki szoktátok mondani: apu, anyu stb.)
Akkor is tudja, ha a háta mögül mondod?
Ha ezek rendben vannak, én nem aggódnék, legalább két éves koráig egyszerűen csinálnám, amit eddig.
Ha a megértéssel is le van maradva, egy hallásvizsgálatra azért elvinném.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!