Majdnem 4 éves gyereketek miket csinál?
Kislányom júniusban lesz 4 éves, nem gondolom, hogy különösebben le lenne maradva, de oviba nem jár, így nem tudok más gyerekhez viszonyítani.
Számolni helyesen kb. 4-ig tud, nagyjából 10 rövid verset mond el, nem is tanítottam többet. Egész nap a babákkal, plüssökkel játszik, főz, nagyon szeret táncolni, tornázni. Rajzolni csak fejeket szokott és engem kér, hogy rajzoljak testet nekik.
1 hónap múlva lesz 4 a lányom.
20-ig számol, keresztnevét leírja (Az ajtaján lévő feliratról megtanulta), rengeteg dalt, verset ismer, játék közben sokat dudorászik. Imád dinókkal, plüssökkel játszani, szereti a barbie babáit, a csecsemő babáit.
Rengeteget rajzol és elég ügyes. Mostanában az udvar, a ház a kedvenc témája. (A vegyes csoport fél éve alatt sok technikát ellesett a nagyobbaktól, egyértelmű a fejlődés.) Vág, ragaszt, fest, gyurmázik, nagyon aprólékosan színez. Szereti a logikai feladatokat és egyfolytában beszél. Minden hangja rendben van, tisztán, választékosan beszél.
Minden gyerek más, van akit a rajzolás köt le és 4 évesen csodákat rajzol, van aki jól táncol, az én kisebbem megállás nélkül szerepjatekozik, abban nagyon kreatív. De pl közel sem rajzol úgy mint a nővére ennyi idősen. Viszont 3 évesen megtanult ketkereku biciklivel menni, a nővére 5 évesen.
Kár lenne itt elkezdeni egymásra licitálni hogy kinek mit tud a gyereke. Különben is, ki mondja meg mit KELL tudnia egy 4 évesnek?
Miert nem
Talalkoztok mas gyerekkel?
Kérdező, akkor megnyugtatlak, mivel dolgoztam már egy kicsit oviban is, suliban is. Az első kettőnek olyan szempontból érettebb az átlag 4 évesekhez mérten a gyermeke, legalábbis amely szempontokból jellemezték csemetéjüket. Aki betölti a négyet, jó, ha tud 10-ig számolni, és kezdetlegesen rajzolnak általában (pálcikaember, napocska stb), de már tudogatnak dalocskákat, verseket, mondókékat. Közel sem annyit, mint az első kettőnek a gyermeke.
Ai pont 4, az átlaguk az ollót épp csak tudja használni, de a kanalat, villát már egész szépen, rendeltetés szerűen. Szimbolikus játékaik egyre érettebb szerepjátékok, olvasni nagyon kevés 4 éves akar megtanulni (ami nem elvárás). Vannak köztük választékosabban beszélők, de még közöttük sem ritka, akinek nem tiszta az ejtése, ami életkori sajátosság, általában.
A szabálytudatuk épp csak kezd érni, értsd ez alatt a szabályjátékok értését is (csak kezdik kapiskálni a (labdás) kidobóst.) Énekük még kicsit hamiskás, általában méár 4 szolmizációs hangból álló dalokat is tudogatnak, de inkább 2-3 hangból állóakat.
Hangsúlyozom, azok ÁTLAGÁRÓL írtam, akik épp csak betöltötték a 4-et, mivel a kérdező gyemrekéé is épp cska most tölti.
Fél év alatt rengeteget fejlődnek az ovisok.
Jövőhèten lesz 4 a fiam.
5-ig számol. Mondókákat utálja, a nagynak ha tanítom, megtanulja Ő is, de nem ismètelgeti utánam, csak figyel, aztán ha nagyon kèrlelem elmondja.
Nagyon kezdetlegesen rajzol, nagy mozdulatokkal csigabigát tud rajzolni.
Színezèsnèl kimegy a vonalból. Legózik, sint èpít, a nagymozgásokat imádja. Mesekönyvet kèpes akár 30 percen keresztül is nèzegettni a tesójával. Szereti hallgatni, ha mesèlek. (mondjuk nekünk nincs tèvènk, a gyerekek kèpernyőmentesek).
Feladatoskönyvezni sem szeret max 2 feladatot csinál meg.
A nagyfiamhoz kèpest kicsit le van maradva, ennyi idősen Ő pl egy egèsz feladatoskönyvet kivèguett egy ültő helyèben. De hát nyilvân más minden gyerek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!