Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Gyerekeknek hány éves kortól...

Gyerekeknek hány éves kortól javallott a zsebkés, a bicska?

Figyelt kérdés
Falun felnőve tudom, hogy akkoriban a fiúk már 3.-4. osztályos korukban kisbicskával rendelkeztek. Hogy pontosan mire használták, azt nem tudom, talán kis furulyát faragtak fele fűzfából, vagy hasonlók. Tehát mindenképpen kultúráltan használták, nem egymás vagy maguk vagdosása, szurkálása volt a cél, ilyenről nem hallottam. Dobálni sem dobálták, arra külön suriken volt, vagy kisbalta. Unokaöcsém a 3. osztályos buszkirándulásról többek között zsebkéssel, ugró békával és kirakóval tért haza, amiket saját magának vásárolt a kisvárosi bazárban. Tehát a bazáros néninek nem okozott gondot, hogy kiadja a kisbicskát a gyerekeknek.

2021. márc. 24. 00:13
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%

?????

és ez most hogy jött ide???

(amúgy itt egy jó lifehack: ne olvass freudot meg álomfejtést, az az ember teljesen kattant)

2021. márc. 24. 12:11
 12/17 A kérdező kommentje:

hát hogy ezért adtak a gyeröknek már korán kisbicskát, hogy majd erős legyen a kukija, továbbvigye a családfát.

indiában máig él egy törzs, akiknek nem bicskája, hanem tőrje van, ezt az övükön hordják, és anyira fontos nekik, hogy azt a gyerekek az iskolában is viselhetik. náluk is a nemi szervet jelképezi, ha jól tudom, fontos a törzs fennmaradása szempontjából.

2021. márc. 24. 12:18
 13/17 anonim ***** válasza:
70%

5ös vagyok. Nem hiszem, hogy apám azért adta nekem a bicskát, hogy nagy legyen a kukim. Nő vagyok...

Viszont sokat túráztunk, és hasznos volt egy bicska nekem is.

De igazság szerint nem is bicska, hanem egy kis rugós kés.

2021. márc. 24. 12:39
 14/17 anonim ***** válasza:
65%
szívósan próbálom követni az egyre inkább kicsavart gondolatmenetedet... szóval még csak nem is az a hiszti tárgya, hogy a gyereknél szúrós tárgy van, hanem hogy sokszáz évvel ezelőtt ezen tárgy fallikus szimbólumnak számított?! ha most elkezdeném neked sorolni, mennyi mindent kapcsoltak össze a történelem során nemi szervekkel, soha többé hozzá nem érnél semmihez... nyugodj le.
2021. márc. 24. 12:41
 15/17 anonim ***** válasza:
73%
Ez egy perverz jelentettem!
2021. márc. 24. 12:53
 16/17 anonim ***** válasza:
84%

Nyilvánvalóan kamu a kérdés, a suriken és a kisbalta elég leleplező volt, de azért válaszolok.

Én lány vagyok, és mivel elsős koromtól cserkészkedtem, kaptam is egy szép svájci bicskát a nyolcadik szülinapomra, még most is megvan, ott lóg a kulcstartómon. Táborokban, szalonnasütésekhez nagyon jól jött, és a fafaragás sokáig nagy hobbim volt, ahhoz is használtam. Nem hiszem, hogy kötelező jelleggel venni kellene a gyerekeknek bicskát, ha kell ha nem. Ha mondjuk a család sokat jár kirándulni, akkor egy 10 évesnek, ha normális, komoly gyerek, már lehet saját bicskája, de egyébként minek?

2021. márc. 24. 13:08
 17/17 Derjaderja ***** válasza:
78%

Szerintem a bicska elsősorban nem fegyver és nem fallikus szimbólum, hanem eszköz.

Méghozzá kreatívan használható, mások kisegítésre, természetben való túlélésre, étel kibontására, stb. Emellett rossz használattal veszélyes is lehet.

Tehát az, hogy egy gyerek ilyet kap a szüleitől, az nekem jelképesen egyrészt kompetencianövelés másrészt bizalom. A zajló felnövés elismerése.

Mivel a kultúránkban sok minden még mindig a férfi nemhez kapcsolt inkább, amihez bicska kellhet, illetve maga az, hogy valaki kompetens problémamegoldó legyen és jól használjon egy potenciálisan veszélyes eszközt, ez inkább talán férfitulajdonság, ezért én is látom bele a gender vonalat, de nem fallikus hanem társadalmi szerep dimenzióban.

A párom a fiának adott bicskát, itt az apa-fiú rítus egyértelmű.

Ettől még nàlunk pl kaphatna a làny is, de sokkal kevésbé jutna eszembe, az anya-lánya rítusok ugye általában a női szerephez kapcsolódnak (smink, ékszer, főzés bármi).

Apa-lánya ajándéknak akkor tudnám elképzelni, ha egy "fiúsabb" lànyom lenne, aki mondjuk nyársat szeret apjával faragni vagy más megalapozottsága van a család életében.

Hozzáteszem, hogy ezek a dolgok ma már annyira fellazultak, hogy lehet, hogy valakinek az egész érvelésem idegen, ezt is el tudom fogadni. Mi jelzésértékűen tartjuk a nevelésben a hagyományos nemi szerepeket, de nem korlátként használjuk azokat.

2021. márc. 24. 14:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!