18 hónapos "babánk" nem mutogat egyáltalán, ha valamire ramutatok, nem igazán figyel rá. Volt olyan, aki hasonlót figyelt meg a gyerekénél, és később nem volt probléma a gyermek fejlődésével?
Ha figyeli, amire rámutatsz, az nagyon jó. Megérti a saját nevét? A családtagok nevét (anya, apa, vagy ahogy ti mondjátok neki)? Hogy játszik? Lehet vele kölcsönös helyzeteket teremteni? Pl. egymásnak gurítjuk a labbát? Kér segítséget, ha valamit nem tud megoldani? Nem szóval persze, de hanggal, gesztusokkal jelzi, hogy mit akar?
Mennyi ideig foglalkozott vele az a gyógytornász, aki a "nem figyel eléggé" megjegyzést tette? Mert ha csak pár órát, én nem aggódnék. Új környezeteben új emberek jelenlétében másképp viselkedhet egy baba, mint ami tőle megszokott.
A legkönnyebb azt mondani, hogy "itt baj lehet, vigyázni kell". Ha mégis minden rendben, megvonjuk a vállunkat, hiszen mi nem monduk, hogy biztosan baj van. Ha meg még valami ellátásba is bevontuk a gyereket, akkor ki mondja meg, hogy anélkül se lett volna pronóbléma?
Viszont megnyugtatni egy szülőt, hogy bár látunk eltéréseket az átlagtól, de ez beletartozik a normál sávba, ne aggódjon, az óriási felelősség. Mert mi van, ha tévedünk? Ha a ma még enyhe eltérés nem eltűnik, hanem súlyosbodik?
Persze a fölösleges aggodalomkeltés is nagy hiba, veszélyezteti az anya-gyerek kapcsolat egészséges fejlődését, de ez valahogy kevésbé hullik vissza a szakember fejére.
Kedves Utolsó!
A kérdést én írtam ki, csak egy korábbi regisztrációval. A te kerdesedet most látom csak. Járunk tsmt tornára kb azóta, vannak szerintem "nehéz" dolgai a gyerkunknek, de nem feltűnőek. Ti is hasonló cipőben jártok?
Nekünk a nagyon durva akaratossag, a saját rutinjaihoz való erős ragaszkodás, együttműködés alakulóban, de van hova fejlődni, hiperaktivitás (bár az apja és nagyapja is "hiperaktív", szal ez lehet h csak örökletes). Tudom hülyén hangzik erre panaszkodni, ha nálatok még nem indult be a beszéd, de rosszul ragoz annak ellenére h idoben kezdett beszélni. Van egy barátunk, akinek hasonló korú a gyereke, szintén nem beszél még egyáltalán, viszont neki nincs más gondja, és szerintem tök jól fejlődik, szal nem ezen múlik sztem.
Nálatok van más panasz a beszéd hiányán kívül?
Tsmt-re jártok?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!