4 éves gyerek horror jelenetet látott, mit lehet tenni, hogy hamar kiheverje a látottakat?
Csak nem stranger things?
Én is tettem fel kérdést, az 5 évesem látta, hogy a magiciansben lehúzzák a nyuszi fejéről a bőrt, mielőtt kitörik a nyakát(nyilván egy nyuszi sem sérült meg), 10 másodperc volt az egész jelenet, a sikításra mentem be(nem voltam a szobában, mikor ment)
Én is gyorsan akartam neki segíteni, elmesélni, hogy ebben egy csomó kamu jelenet van. Mutattam neki gyorsan youtubeon sebsminkelést, szépen végignéztük, ahogy ráragasztják a wcpapírt, meg megfestik magukra a az ijesztő dolgokat, mintha valódi lenne, az elején tökre érdekelte, majd megijedt, mikor már valódi volt a "seb".
Az hozta az áttörést, mikor gyártottam neki is ilyesmit, tök büszke volt magára, úgy már leesett neki, hogy nem valódi. Amúgy még mutattam neki fehér nyuszit, hogy látod, a nyuszi is csak színész, meg számítógéppel megalkotott(mutatták, ahogy szerkesztik) karaktereket, meg még egy színészt is, aki leveszi az alien maszkot:)
Szóval jó sok infót erről az egészről, zöld képernyős filmgyártást, van egy csomó ilyen videó, aztán jön a farsang, be lehet öltözni.
Már nem fél(7 éves), kb 1-2 hónap volt, mire nem hozta fel heti szinten a nyuszis jelenetet, de egy két hónapja beugrott neki, gyorsan könnyen leráztam, hogy jajj az a számítógépes?
Amúgy egy hónapig velem aludt, volt 4 db rémálma, több nem.
Ha szörnyet látott, akkor én megmutatnám, ahogy leveszik az emberek a szörnyes maszkokat(nem pont azt), meg a sminkelőst, meg elmondanám, hogy a felnőttek sokszor szeretnek félni, hogy felkészüljenek az ijesztő dolgokra(ez menőn hangzik) illetve még azt is, hogy hogyan játsszák el a gyerekszínészek a jeleneteket zöld háttér előtt(pl repülés), meg a gyereket, akit látott megmutatnám egy videón, hogy tök rendben van. Engem letorkoltak itt, minek foglalkozok vele annyit, majd elfelejti, ha nem lovagolok rajta.. hát nem felejti el, fel kell dolgoznia, valamennyire meg kell értenie. Én sem mondanám, hogy azok a szörnyek vannak, mert azok nincsenek. Ha valamitől fél, akkor azzal segítek küzdeni, mittudomén vihar, de a tényeket mindenképp többször elmondanám, mert egyszerűen azok tények.
"Azt a lényt, amit láttál, számítógéppel csinálták vagy nagyon valódinak látszó jelmezben van egy ember. "
Legalább nem látott olyan iszonyatot, hogy megnyúznak egy pelyhes nyuszit.
Könyvet ajánlok:
Monster helpers Egy mongusz titkos élete
Kedves szörnyikék vannak benne, nagyon aranyos könyv!! A szeretetről szól, és arról, hogy nem kell félni a szörnyektől.
Én ilyen helyzetben megengedném, hogy egy darabig velünk aludjon. Hátha attól lenyugszik. Nem tudom amúgy mit mond erről a pszichológia, vagy hogy ez mennyire jó reakcó, de nem hagynám egyedül a szobájában rettegni esténként.
Mellette meg lehet csinálni amit a többiek írtak, filmek forgatási szüneteiben készült felvételeket nézni (hátha a konkrét filmről is van). Megmutatnék neki képeket a színészekről hétköznapi ruhában, esetleg mutatnék más (nyilván nem horror) filmeket amikben játszanak.
Nincs ennek a horrornak valami werkfilmje a neten?
Lehet, hogy tényleg nem lenne rossz ötlet megmutatni neki, ahogy a szörnyet rajzolják a számítógépen a grafikus "bácsik", meg jeleneteket a forgatásról, és elmondani, hogy utána a színészek épen, egészségesen hazamentek... Még jobb volna, ha a földhöz vágott kisgyerekről is volna valami kép vagy videó, amin látszik, hogy igazából nem is lett semmi baja. Nem tudom, mennyire értené meg a gyereked, de a szorongását lehet, hogy oldaná egy kicsit... 🤷
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!