4 éves gyerek horror jelenetet látott, mit lehet tenni, hogy hamar kiheverje a látottakat?
Kizárt, hogy a gyerek 15 percig úgy legyen ott a szobátokban, hogy azt ti ne vegyétek észre!
Én biztos, hogy azt mondtam volna neki, hogy nincs szörny, az csak egy film volt, kitaláció. Merthogy az az igazság.
Most épp a szörnytől fél, de bármi mástól is félhetne, egyszerűen szorongó korban van, ha méhecske keringett volna körülötte, akkor attól félne. Én egy kutyát ábrázoló gobleintől féltem ennyi idős koromban, mert farkasnak néztem. Amíg fél, addig ne erőltesd az egyedül alvást, különben is kell egy kislámpa és résnyire nyitott ajtó. És este nyugalom, békés vagy vicces mese, ciróka.
Miért mondassz neki olyat, hogy vannak szörnyek?
Azt kéne mondani, hogy nem léteznek az csak számitógéppel csinált kitaláció.
Olvastam erről az interneten, hogy ha a gyerek szörnytől fél csak rosszabbat teszünk vele ha azt mondjuk, hogy nem létezik mert ők még nem tudják elhatárolni a mesében látott gonosz csúnya figurát, a szörnynek gondolt kitalációt amit mondjuk az oviban hallott a valóságtól, ők ezeket teljesen létező dolognak gondolják és egyedül maradnak a félelmeikkel ha azt mondjuk hogy márpedog ezek nem léteznek. Inkább az ő nyelvén magyarázva viccesnek kell mondani, trükkökkel elmagyarázni, hogy a szörnyek nem gonoszak. Ezeket az interneten utánaböngészett cikkekből olvastam. Lehet rosszat csináltam, hogy ezeket mondtam, nem tudom... De most akkor meg hogyan mondjam hogy nem léteznek ha előtte már másképp magyaráztam? Ne zavarjam össze szerencsétlen lányomat...
Első, a szoba ajtó teljesen nyitva van, távolabb fel van gyújtva a villany, és az ő szobájában is van színes vidám éjjeli fény amit ő választott ki, jókedvűen telenek az esték ha a közvetlen közelünkben van addig amíg nem mondom, hogy gyere menjünk aludni, akkor sírás van egy darabig (ez ezelőtt is így volt, eddig is volt szörny csak nem ekkora mértékben) illetve mindig altatom, együtt alszunk el és ha felkel éjszaka átjön hozzánk az ágyba és ott alszik tovább (ez is így volt ezelőtt, csak nem sírt mikor felkelt most viszont igen). Nem aludt el soha egyedül, mindig altattuk.
Próbáltam. Megvan a permetező, sőt illatosított vízzel. Eljátszuk ugyanezt. Most leírom a párbeszédet:
Én:Érzed a jó illatot?
Gyerek:Igen
Én:Na képzeld ezt a tanító néni (ő a nagy példakép, hős) adta, és a vicces szörnyek utálják, elmenekülnek tőle és még a jó messzire kikerülik, úgy, hogy még meg se látnak.
Gyerek: de jó. Fújhatok én is és magamra is?
Én:persze
Jóval később mondom, hogy átmegyek tesóhoz adni jó éjt puszit de azonnal jövök vissza.
Nem szól semmit jobb esetben, majd ha kimentem a szobából sírva rohan utánam és ordítja, hogy anya.
Komolyan mondom, hogy pisszenés nélkül nézett végig legalább egy nagyon ijesztő jelenetet, majd teljesen higgadtan kérdezett, amikor meghallottuk, hogy ott van, különben hogyan tudta volna mondani, hogy mi történt a filmben? Ami tényleg úgy volt (a földre hajított gyerek)
Szerintem nem feltétlenül megoldás tagadni, és azt mondani neki, hogy nem léteznek ezek a "szörnyek", csak kitalálták az egészet.
Persze, anyukám is ezt csinálta(láttam valami ijesztő mesét, és ő valahogy úgy reagálta le, mintha valami ordatlan butaságot mondtam volna:D és ez nekem segített, mert valamiért ezért is butaságnak gondoltam:)). De akkor már lehettem talán első, második osztályos...de az én félelmem később még tuti vissza köszöntek néha...aztán korral elmúltak:)
Viszont lányod még kicsike, ezek még nagyon valós félelmek számára,ilyen korban.
Szerintem, ha mesélsz neki arról, hogy te is féltél tőlük, átélted ugyanezt, de rájöttél, hogy nem szeretnének rosszat. Esetleg vegyél neki egy plüsst(vannak direkt "álomőrző plüssök" is, majd esetleg keress rá😊), aki "mellette lesz és vigyáz rá". Az éjjeli fény is sokat segíthet, ha még nincs neki, szerintem:)
Esetleg kikérheted a véleményét, hogy lenne-e valami, ami miatt jobban érezné magát, hogy lássa, komolyan veszed.
Nézzétek meg együtt a Szörny RT. - t, hogy azzal is tudja asszociálni a szörnyeket, hátha segít:)
Ide csatolok pár linket, hátha még nem láttad és segít:
(ez angol, de ezt tartom a leghasznosabbnak. Min. 30 módszert felsorol arra, tapasztalatból, hogy hogyan űzzük el ezeket a félelmeket😊 ha nem tudjátok lefordítani, nem megy az angol, nyugodtan írj privátban és lefordítom💞)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!