A Télapó vagy Mikulás hozza a kiscsizmába a csokikat?
Köszönöm a válaszokat. A mi családunkban, amíg kicsik voltunk Télapó volt, a Mikulást csak az óvodában, iskolában hallottuk.
Egyébként Török Sándor egyik meseregényében is szerepel a Tél Apó szó, de más kontextusban. (ez kicsit off)
"Mikulás. Nekem mindig azt mondtak a szüleim a Télapó egy szoci maradék. Ez meg is maradt bennem. 😀 persze nem kiskoromban mondtak, hanem már amikor kamasz voltam."
Ugyanezt akartam írni. :) Hozzáteszem, a szoci időszakban azért volt Mikulás helyett Télapó a népszerű megnevezés, mert a Mikulás az egy utalás a vallásokra (egy Nicholas nevű pap / bíboros titokban meg akarta ajándékozni a gyerekeket, és a legenda szerint kéményen át hajította be a csomagocskákat). A komcsik meg ugye vallásellenzők, materialisták, így nem lehetett Mikulás, nyilvánosan, maradt hát a Tépaló (emékeim szerint orosz órán Gyed Máróz-ként utaltak rá).
Végül is éreztetheted vele azt, hogy a két szó szinoníma. Nincs evvel gond.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!