Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Kisfiam kb. 2 hónapja kezdett...

Kisfiam kb. 2 hónapja kezdett el szavakat mondani. Bármit kér enni/inni azt mondja, hogy "kérsz", tehát E/2-ben mondja. Ez így rendben van? Ki kell javítani? Mennyi idő után áll át E/1-re?

Figyelt kérdés
Szoktam vele ismételtetni, hogy pl."Anya kérek inni"és mondja utánam. Szükséges így ismételtetni, vagy a mondatalkotást önállóan fogja megtanulni?
2020. nov. 11. 01:12
 1/9 anonim ***** válasza:
54%
Meg a 4 evést is ki szoktak ilyenek miatt javítani az ovonenik. Nincs semmi baj a gyerekkel. Meg odébb van h erre megerjen agyilag és különbséget tudjon tenni.
2020. nov. 11. 01:29
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Ovono vagyok, es direktbe nem szoktuk es nem is szabad ilyen kicsi gyerekeknek kijavitani a hibait csak pl ismetlessel vagy visszakerdezessel. Pl valaki azt mondja a utca. Nem azt monddjuk hogy nem igy mondjuk, hanem viszakerdezunk: az utca?

Ebben az esetben esetleg valaszolhatnal: en isnkerek. De semmikepp se javitsd ki. ☺️

2020. nov. 11. 05:24
 3/9 anonim ***** válasza:
92%

Nem kell kijavítani, azért mondja így, mert így hallja tőled, teljesen természetes. Így tanulnak beszélni a gyerekek. Rá fog jönni, hogy mikor hogy kell mondani a szavakat.

Pl az én 3,5 évesen nagyon szépen beszél, de pl 2-3 nem ikes igét ikesként használ, pl a cica megyik, a többit jól ragozza.

2020. nov. 11. 07:13
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Ez igy rendben van.
2020. nov. 11. 07:28
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Tényleg nem kell javítani. Az én fiam először E/3-ban beszélt magáról, aztán bevette az E/2-t és mostanában jelent meg az E/1. Jelenleg mindhármat használja, ezért vannak félreértéseink 😅 Kezdi talán az E/1-et használni leggyakrabban. 2 éves és 9 hónapos, folyékonyan beszél.
2020. nov. 11. 08:42
 6/9 anonim ***** válasza:
88%
Ne javítsd, mert példamutatás után fog tanulni (látja, te hogy mondod, és eltanulja egy idő után). Lényeg, hogy ne "gügyögj vissza" neki, tehát ha valamit viccesen mondd, akkor ne ismételgesd poénból, és ne beszélj magadról úgy, hogy "anya most kezet mos", tehát egyes szám harmadikban.
2020. nov. 11. 09:24
 7/9 anonim ***** válasza:
13%
Jézusom, kossetek már bele egyetlen szóba! Nem úgy értettem a kijavitast h sarokba állítás, tulmagyarazas és társai. Csak ha a gyerek azt mondja h kérsz enni, akkor meg kell ismételni olyan formában h kérek inni.
2020. nov. 11. 12:49
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Szakmabeli vagyok. Látom a jó szándékot egyesekben, de engedjétek meg, kérlek, a korrigálást. A kedves kérdező soraira elsőként: sose tanítsd a gyermekeket beszélni! (Az anyanyelvi érésről beszélgetünk, az idegen nyelvi képzés másik téma volna, és az csak kb 7 éves kortól működik zavartalanul.) Önmagától megtanul beszélni minden gyermek, ha hallja élőben a kellően jól beszélő felnőtteket (a minta a lényeg, és SPONTÁN MÓDON tud fejlődni hatékonyan,

nem pedig az, ha direktben fejleszted!).

Sose tanítsd, mert az a fajta, iskolai módszer gátolja a beszédérést!

INDIREKT módon fejlesztjük a 7 év alatti gyermekeket! (Nagyon kevés a kivételes eset.)

A javítgatás, erőltetés GÁTOLJA a beszédfejléődést. Inkább oldott légkört teremts, játssz vele, tiszteld őt és legyél jó példa, ez elég, sőt, evvel támogatod az érését. :) Léteznek fejlesztési módszerek, de azokat, kérlek, bízd ránk, szakemberekre. De egyébként ezek nélkül is jól fejlődnek a gyermekek, írtam a lényeget, mik által.

Dr. Vekerdy Tamás gyermekpszichológus ezt részletesen elmagyarázza ebben a 10 percnyi előadás részletben, tömény, alaposan tessék megfigyelni minden szavát és kéretik nem félreérteni, amikor ironizál!

https://www.youtube.com/watch?v=Pq6Z5e_25DQ

"Meg a 4 evést is ki szoktak ilyenek miatt javítani az ovonenik."

Dettó, lásd előző soraim. Egy jó óvodapedagógus sosem javítgatja a gyermekek beszédét. Logopédusok pl legfeljebb felmérik a 3-5 év közöttieket, de csak 5 éves kortól fejlesztenek ÉS KIZÁRÓLAG FEJLESZTÉSRE SZORULÓT!!

Ki szorul fejlesztésre? Ez összetett kérdés, ezért csak érintőlegesen: különféle területen más és más az életkori határ, pl a szobatisztaságra érés és a beszédérés terén kivételesen nagy a szórás, nagy az időtartomány!

Beszérérés tekintetében az, aki már kb 12 hónaposan mondikál szavakat, akár már másfél évesen mondatokat, valamint az a gyermek, aki épp csak a 3. szülinapja körül szólal meg először, UGYANÚGY fog beszélni 3 és fél évesen! Épp úgy mindketten tehát, szóval az, aki csak a 3. szülinapja táján szólalt meg először, ugyanúgy fog beszélni 3 és fél évesen, mint aki már kb 12 hósan megszólalt.

(Ezrelékekben számolható a kivételek aránya, tehát azoké, akik vonatkozó fogyatékkal élnek, és sok esetben kontárkodás, ha a 3. szülinap előtt "megállapítanak" beszédfogyatékot, mivel általában nem lehet, kivéve szélsőséges esetekben, ami viszont igen ritka.)

Ugyanis már az anyaméhben elindul a beszédÉRTÉS! Akkor még csak metakommunikáció, majd pedig újszülött kortól apránként a verbális (szóbeli, szintetktikai és szemantikai) érés is.

Pszicholingvisztikából és gyermekpszichológiából utána lehet nézni.

Én meg a gyakorlatban is tapasztaltam. Elnézést, ha vkit zavart esetleg, hogy korrigáltam, de a tévhitek ártanak a gyermekek fejlődésének, a nevelésnek is, én meg inkább a gyermekek fejlődését támogatom. A jó szándékotok rendben van, az szükséges, de NEM elégséges. Kellő értés is kell a témához.

2020. nov. 11. 20:13
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat, tanácsokat!
2020. nov. 11. 23:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!