Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Gyermekjátékok érdekelnének,...

Gyermekjátékok érdekelnének, van valami jó tipp?

Figyelt kérdés
Az osztályom nagyon szereti az olyan játákokat, hogy egy valaki ki megy az osztályból, akinek aztán lesz valami feladata... Pl. a kakukkos játék, egy kimegy, kiválasztunk 3 kakukkot, majd mindenki lerakja a fejét, miután visszajött kakukkol az első gyermek, és a gyereknek ki kell találnia, hogy ki volt az első kakukk... és így tovább. szóval ilyen jellegű játékok érdekelnek. Köszönöm :)
2020. nov. 9. 20:15
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Az osztály kimegy a teremből, csak egy ember marad bent, aki kitalál egy sztorit, vagy mesét, leírja egy lapra. Egy ember bejön, felolvassa neki, amit kitalált. Bejön a következő ember, és aki megkapta a sztorit, neki pontosan el kell mondania az újonnan bejött embernek. Jön a következő ember, akinek a hallott sztorit a következőnek kell elmondania és így tovább... Valamin mindig megbukik a dolog, valaki mindig rosszul emlékszik, és mire a sztori végigmegy 30 emberen, már hótt más a történet :D
2020. nov. 9. 20:34
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Egy kimegy, a többiek addig változtatnak valamit a teremben, vagy egy adott asztalon, polcon, stb. Ki kell találni, mi változott.

Amerikából jöttem is ilyesmi klasszikus. (Foglalkozást játszanak el, az első és utolsó betű megadásával.)

Illetve a Ki vagyok én? Ehhez ki sem kell menni, csak valakinek a hátára ragasztasz egy szót, a többiek pedig mondatokat mondanak, amiből kitalálhatja, mi van a hátán. Ezt lehet tananyaghoz kapcsolödó szavakkal is.

Aztán van a kapu játék. Körbeálltok, megfogjátok egymás kezét. Egy kimegy, ti megbeszélitek, hogy melyik két gyerek közt van a kapu. (A bejövő, kör közepére álló játékost helyes megfejtés esetén ők átengedik, a kezük felemelésével.) A visszatérő gyerek bemegy a körbe. Senki nem szólalhat meg, a középső gyerek pedig mindenkivel egymás után felveszi a szemkontaktust. Az a két gyerek, akik közt a kapu van, igyekszik barátságosan nézni (a száj mozgatása nélkül, tehát nem mosolyoghat), a többiek pedig haraggal néznek, jelezve, hogy ők nem engedik át.

2020. nov. 9. 21:11
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Egyszer egy külföldi mûsorban láttam egy érdekesnek tûnôt. Talán "Ki vagyok?" volt a neve.

Az volt a lényege, hogy egy személy kiül egy széken a többiek elé, és a homlokára odakötnek egy cédulát, amire rá van írva kit játszik ô. Az illetô persze nem látja, neki ki kell találnia. Sorban kérdezhet egyet-egyet a többiektôl, ôk pedig röviden válaszolnak (nem csak igen-nemmel lehet).

Például ilyenek voltak a cédulán a mûsorban amit én láttam: "Brad Pitt", "spiderman", "kalauz".

Vicces volt ahogy "kalauz" elsôre azt kérdezte, "Milyen nemû vagyok?" és tanácstalan arcot vágott, mikor azt a választ kapta "Lehetsz nô vagy férfi is!" :D.

2020. nov. 10. 03:16
 4/4 anonim ***** válasza:

Az előző által írt is jó, mi anno úgy neveztük e játékot, hogy "Amerikából jöttem, foglalkozásom:...", ha foglalkozást kellett kitalálni (valami hasonló ahhoz, amit írtál). Általánosságban meg Barkóba a neve.

Osztály... tehát kisiskolásoknak kellene?

Pl amit a japánok shiritori-nak hívnak, magyar nevét nem tudom, asszem Szólánc játék. A lényege, hogy mond vki egy szót, az utolsó szótagjával kell úgy szót mondani. Lehet variálni a szabályokat, persze előre meg kell állapodni, aktuálisan melyik legyen érvényben. A japán nyelvben van eg speckó szótag, ami csak a szó elején nem lehet, és aki véletlen olyat mond, ami ilyennel végződik, kiesik, hiszen nem kezdődhet vele japán szó. Nos, lehet a magyar nyelvre apadtaláni más, vagy hasonló szabályokat, fantázia kérdése.

Gyerekkoromban játszottunk pl Ország-várost, kifejezetten kisiskolásoknak való. Mond valaki egy betűt, és avval kell kezddnie minden szónak, kategóriánként, de mindenki eltakarja a papírlapját a másik elől, és ha mindenki felírta az összeset, amit gondolt, utána folytatódik. A kategóriák: ország, város, fiú név, lánynév, állat, növény - ennél is csak a fantázia szab határt, milyen és mennyi kategóriát állítatok fel. Itt is variálhatóak a szabályok, pl aki nem elfogadhatót írt, mínusz pont, vagy pl akik véletlen azonosat írtak, mínusz pont, stb.

Szintén kisiskolásoknak való egy vicces szójáték: Ki-kit-mivel, de lehet a játék neve akár más nyelvtani elem is, fantázia kérdése. Ennél is takarni kell a papírlapot, de e játék célja a tréfa. Pl a szabály: ki mit miért hogyan mikor kivel.

Célszerű hozzá papírtekerccset használni, pl A4 papírt három egyenlő csíkra vágni, aztrán újabbat, függően, hányan játsszák, de minimum hárman.

Első körben pl mindenki ír fantáziából valamit arra, hogy KI (valakit). Ekkor leélezve befelé hajtogatja az általa felírtat úgy, hoyg ne láthassa a másik, majd adott irányban körbeadják a papírt, pont eggyel arrébb a szomszédnak. Tilos megnézni egymásét a játék végéig, különben elvésza poén. Ekkor a második paraméter jön, pl az, hogy MIT (szalmát, kést, wcpapírt, uzsonnát stb). Tehát megint egy szüt felírnak, de a köv. mondatrésznek megfelelőt, ami legyen tehát mondjuk MIT (tárgy, azaz mondatrészenként ill szófajonként más a meghatározó). Megint titokban, és harmónikaszerúen továbbhajtogatva a papírt.

Ha már minden mondatrészre / szófajra írtak a gyerekek, a végén meg lehet nézni. Célszerű az esetke felében vicces szót írni, pl vicces helyszínt, tárgyat (wc, wc papír, bohóc, ugróiskola, fejjel lefelé lógva, stb).

A végén olyanok szoktak kijönni, hogy dőlnek a kacaghástól a kisiskolás gyerkőcök. :) Pl A bohóc Pistivel fejen állva pisilt kézen fogva a medencében ugrándozva este nyolckor. Stb.

Eszembe jutott egy főleg kisebbeknek való játék, de mivel ügyességi és a szociális, lelki kötődést is erősíti (főleg covid alatt jó), megírom ezt is:

Hasonló az Erre csörög a dió-hoz (azt is játszhatjátok).

a kisgyermerk szemét kendővel bekötjük. Előtte elmondjuk neki, hogy bízzon bennünk, szavakkal irányítjuk őt. Először is eltakarítjuk az akadályokat a szobában, teremben. Finoman, lassan megforgatjuk a bekötött szemű gyermeket. Majd csendben a szoba valamely sarkába áll a felnőtt. Lehetőleg felnőtt legyen az irányító, de legalábbis ezt csak őgyszabad, hogy jelen van egy felelős felnőtt. Az irányító mondikál egy kedves mondókát a gyermeknek, a cél, hogy pusztán hang alapján a felnőtthöz találjon (kisiskolásnak ez unalmas lehet esetleg, ezért írtam, hogy ovisoknak való inkább, utóbbiaknak fejleszti a koordinációs képességeit, az egyensúlyérzéküket, a hallásuk fókuszálását, és szociálisan is pozitív hatású). Amikor a szavakkal irányító felnőtthöz odaér a kisgyermek, a felnőtt szeretetteljesen megölelgeti. :)

Jó játékot kívánok! :)

2020. nov. 11. 20:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!