Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Aggódnom kellene, hogy még...

Aggódnom kellene, hogy még nem beszél?

Figyelt kérdés
2 év 3 hónapos a kislányom, és még nagyon kevés szót mond. Szerintem szégyellos is, látom rajta. Minden nap olvasunk mesét, énekelunk. Van, hogy mondom neki, beszélgessünk, mondjon utánam szavakat, ha van kedve próbálja utánozni, több-kevesebb sikerrel, de ha megunja, nem mondja. Mindent megértet velem, viszont nem beszél. Hogyan osztonozhetnem a beszédre, vagy ne aggodjak emiatt, egyszer csak beindul?
2020. okt. 16. 15:11
 1/8 anonim ***** válasza:
15%
Igen, kéne aggódni, mert ennyi idősen már egész mondatokban kéne beszélnie, nem pusztán egy-két szót mondogatnia. Bár lehet, hogy tényleg csak szégyenlős.
2020. okt. 16. 15:15
 2/8 anonim ***** válasza:
78%

Valószínűleg majd beindul, vannak olyanok, akik csak három éves koruk után kezdenek el beszélni. Gondolom orvos már vizsgálta, voltatok fülorrgégésznél is.

Egyébként hogyan szokott kommunikálni veletek? Gondolom ha szeretné valamit, akkor valahogy jelezz vagy valami. Ilyenkor vissza lehet kérdezni, hogy "Julcsika, a labdát szeretnéd? Melyiket?" Vagy valami ilyesmi.

Ha óvodába kerül biztos, hogy rohamos tempóban be fog indulni a beszédfejlődése, mert az óvónők nem fogják megérteni, mit szeretne és a társai se fogják megérteni, mit szeretne velük játszani.

2020. okt. 16. 15:20
 3/8 anonim ***** válasza:
86%

Én nem feltétlenül aggódnék( de már csak utólag vagyok ilyen okos).Az én lányom most tölti a 3 évet.2.5 éves korában még nagyon-nagyon jóindulattal is csak 30 szava volt.3 hónappal később meg helyesen ragozva, szépen hosszú összetett mondatokban beszélt.Ennyi.Semmivel nem beszél rondábban,máshogy mint azok akik 2 évesen már beszéltek.

Nekünk annak idején azt mondta a gyerekorvos, hogy ha 2.5 évesen nem lesz semmi változás, akkor beküld bennünket nevtanba.De közbe jött a vírus és úgymond ,,megúsztuk".Nem bánom mert tényleg 1-2 hónappal később meg beindult nála és azóta le se lehet lőni.Kár lett volna ide -oda citálni.

Amúgy szavakat sem mond egyáltalán? Bár gondolom mond, mert különben küldtek volna benneteket már a 2 éves státusz után.

2020. okt. 16. 15:25
 4/8 anonim ***** válasza:
55%

Ennyi idős volt a lányom, amikor elvittem mindenféle felmérésre, ahol kiderült semmi baja, de jártunk fejlesztésekre, beszédinditásra, ha lenne másik gyerekem nem vinném sehová, a kislányom 3 éves kora után kezdett beszélni és nem nagyon gondolom, hogy fejlesztés nélkül bármi máshogyan alakult volna. Nem bánom, hogy jártunk, jól éreztük magunkat, de sokba került és nem sok haszna van, a beszédinditás azon felül, hogy aranyos foglalkozás, értelmetlen dolog, mert amíg nem érett a beszédre az agya, hiába mondogat neki szavakat a logopédus, nem fog beszélni, a többi fejlesztő foglalkozás még ennél is haszontalanabb volt.

Az egyetlen amit tudok ajánlani az a tsmt torna, ezt viszont az én gyerekem nagyon sokáig nem volt hajlandó csinálni, aztán, amikor már megcsinálta rohamosan fejlődött a beszéde.

2020. okt. 16. 15:26
 5/8 anonim ***** válasza:
61%
ha sokat beszélsz hozzá, akkor szerintem nincs baj. unokatesóm kb 4 évesen kezdett el beszélni, mert a szülei nem nagyon beszéltek hozzá, és nem is várták el hogy beszéljen. a mutogatásaira és nyögéseire is reagáltak, nem ösztönözték hogy beszéljen. ez persze nem követendő példa
2020. okt. 16. 15:49
 6/8 anonim ***** válasza:
47%

A szakterületem idevágó, de mutatok neked egy tíz perces előadás részlet videót dr Vekerdy Tamás gyermekpszichológustól.

Először én válaszolok, utána dr Vekerdy.

Idézlek:

"Minden nap olvasunk mesét, énekelunk. Van, hogy mondom neki, beszélgessünk, mondjon utánam szavakat, ha van kedve próbálja utánozni, több-kevesebb sikerrel, de ha megunja, nem mondja."

Ez mind baj!

A népmese / műmese nem feltétlen baj, ám felesleges, 3 éves kor előtt, kivéve, hogy mesélj neki a hétköznapokról.

AZONBAN (és főként 6 éves korig értendő általánosságban is):

Szigorúan tilos direktben tanítani a kisgyermeket bármi téren is!! Ide értve a beszédfejlődéssel összefüggő tanításokat is!!

Szavakat mondatni a kisgyermekekkel TILOS! JAvítgatni is TILOS! Mindez gátolja a beszédfejlődést, és neurózist, akár dadogást okozhat!

A gyerekek -ritka kivétellel (ezerből 1-2 gyerek kivételével)- maguktól megérnek a beszédfeklődésre, AKÁR HITRELEN A 3. SZÜLINAPJUK KÖRÜL, ha szeretettel veszik kürül, figyelnek rá, játszanak vele, kellően, de nem természetellenesen ingergazdaga környezete, és ingerszegény a legtöbb játéka (mivel fantáziából hozzáképzelnek az egyszerű játékokeszközökre).

Dr. Vekerdy Tamás előadásából tíz perszes részlet - aranyat ér! Ha megfontosod, nagyon nagy bajoktól óvod meg gyermeked!

MINDEN PERCET FIGYELJ MEG alaposan a megkértéshez.

https://www.youtube.com/watch?v=Pq6Z5e_25DQ

Köszönöm kedves figyelmed! (Ha érdekel, a youtube video alatt ott látod az összes részlet linkjét az előadásból, 1-5-ig. Ez a 3. részlet.)

2020. okt. 16. 16:58
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Első gyerek?

Nagyobbik fiam 3 éves koráig nem beszélt. Teljesen tagoltan halandzsazott.

3 évesen egyik napról a másikra Full tökéletesen beszélt. Azzal indokolta, hogy nem volt mondanivalója....

2020. okt. 16. 17:20
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
miért van mindenki 0ra pontozva???
2020. okt. 16. 17:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!