Melyik allergizál jobban? A kakaópor vagy a méz?
A méz nem csak hogy allergizál a virágpor miatt, hanem egy toxint ( mérget ) is tartalmaz, amit a kisbabák nem tudnak megemészteni, súlyos esetben botulizmus nevű betegséget okozhat. Ezért 1 éves kor alatt szigorúan tilos mézet adni a babának!!
A kakaó pedig allergizálhat, de szerintem ritkábban, mint a méz. Viszont egy éves kor alatt szintén nem javasolt kóstoltatni.
2. vagyok, elnézést kérek, helyesbítenék, utánanéztem a botulizmusnak, és nem egy hanem másfél éves korig nem ajánlott mézet adni a kicsinek, mert addig nem tudja megemészteni a spórákat a fejletlen gyomor.
Nekem a védőnő azt mondta, hogy 10 hónapos gyereknek már adhatok nagyon pici kakaóval színezett tápszert. Vacsorára ezért kakaót kap, most hogy már elmúlt egy éves, tejből. A mézről viszont tanultam, azt egy éves korig egyáltalán nem lehet adni, másfél-két éves korig pedig csak feldolgozott formában, pl. sütemény tésztájában.
Ezt a szót, hogy "allergizál" nem igazán tudom hová tenni, bár látom sokaknak kedvenc szava ez :) A mézre is és a kakaóra is elég kevesen allergiásak, nem kell tőle félni, csak persze meg kell várni az idejét, amikor lehet már adni. A mézről csak annyit, hogy nem toxin van benne (azért a méreg egy kicsit erős kifejezés), sajnos már elfelejtettem, hogy mi a neve annak, ami benne van, és amit a baba nem tud megemészteni, de az tuti, hogy semmiféle toxikus anyag nincs benne. Amúgy meg a mézet még azok is tudják fogyasztani, akik a pollenre allergiásak (általában). És ne felejtsük el, hogy a méz, azok mellett, hogy persze egy ideig nem adható a gyereknek, utána már nagyon hasznos és jó élelmiszer, mert fertőtlenít, nyugtat. Magas az enzimtartalma is, és ez okozza a jelentős antibiotikus sajátosságát. Szóval nagyon egészséges a méz, csak ki kell várni az idejét, amíg adható. Nem is tudjuk sokan, hogy még mennyi hasznos dolgot állítanak elő a méhek. Pl. propolisz, méhpempő, méhméreg, amik mind nagyon hasznos dolgok, és ezek mellett 100%-ban természetesek is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!