Milyen programot tudnék kitalálni egész napra 5 éves kisfiúnak?
Sziasztok!
Akinek van tapasztalata, légyszi segítsen.
Holnap egy ötéves kisfiúval fogom tölteni az egész napot, reggeltől estig.
Tippeket gyűjtök, amivel le tudom foglalni, nem szeretném, hogy nagyon unatkozzon.
Játék csak annyi lesz, hogy tudunk legózni, esetleg kirakózni, vagy kis autókkal játszani, de más lehetőség nem nagyon van.
Van a városban Játszóház, de szerintem egy 5 évesnek már nem élvezhető.
Állatkert nincs. Fagyizni eltudnánk menni, de csak 23 °-ot mond, lehet hogy az hideg lesz....
Játszótér van, bár nem nagy szám, viszont elég sokat kellene sétálni odáig.
Alszik még ebéd után? Ha általában igen, akkor ha tudod tartsd a napirendet és fektesd le.
Egyébként szuper játszóterezős, kirándulós idő lesz hétvégén. Vidd el egy olyan játszótérre ahova nem szokott járni. Ha van a környéken akármilyen túraútvonal, erdő, mező vagy tanösvény, akkor induljatok el “csak úgy”, mesélj neki az őszről, a növényekről, a mezőgazdaságról.... a 6 éves fiaim imádják, szoktam nyomtatni nekik kirándulós “bingo”-t, és út közben ha találunk a bingo-n jelölt dolgot (hangya, csalán, nagy kő, kidőlt fa, vakondtúrás stb....) akkor azt kihúzzuk, borzasztóan szokták élvezni. Ne fáraszd túl, ebéd után ha nem is alszik egy csendespihenő, közben meseolvasás (vagy fejből mesélés ha nincs könyved) biztos jól fog esni neki.
A játszóházat az ilyen korú gyerekek még igencsak élvezik. De ha van a közelben játszótér, vidd ki oda. A gyerekek imádják a csúszdát, a mászókát. Otthon lehet vele játszani a legóval, kirakósozni, autózni, esetleg bújócskázni. Én imádtam gyerekként otthon bújócskázni. Esetleg játszattok szerepjátékot is pl. egy mese alapján.
Ha még alszik, akkor ebéd után neked is könnyű dolgod van. Alvás után jöhet megint egy kis játék, esetleg mesélés, vagy ha tudsz, keress neki egy rövidebb mesét a neten. Youtube-on egy rakás rövid mese van. A lényeg, hogy ajánld fel, mit lehet csinálni, a gyerek majd eldönti, mihez van kedve. De ne erőltesd rá, hogy te mit akarsz!
Sziasztok!
Köszönöm szépen, hogy írtok.
Az a helyzet, hogy a kisfiú kb. semmit nem ismer, sajnos ilyen körülmények között él.
Ami van nálunk játszóház nagyon leredukálódik a 2-3 évesek részére.
Van bent nagy csúszda és egy mászóka féle is, de ő ettől fél, csak sírna, sajnos tudom, mert a játszótéren a kiscsúszdán sem mer lecsúszni úgy sem, ha én is csúszok. Nyáron a fürdőben a babapancsolós csúszdán sem mert, pedig a 1,5 évesek nevetgélve használták.
Illetve hosszú sétára sem tudom vinni, mert nem bírja, elfárad és csak nyűglődne.
Nem olyan, mint a többi gyerek, nem gyűjt kavicsokat vagy néz bogarakat. Persze próbálkozni tudok, csak nem akarom szomorúvá tenni.
Aludni nem fog délután az biztos.
Mesét szokott nézni a youtube-n azt tudom.
Ne a youtubem eséljen neki, hanem te! :) Az élő, emberi hang elengedhetetlen a nevelésben. Pláne, hogy ráérsz foglalkozni vele, legalább ilyenkor ne nézzen tévét, videót a gyerek.
Gondold végig mi mindennel feljesztik az ovisokat a pedagógusok. A spontán, szabad játék a legfontosabb, bár írod, hoyg ninsc sok játékszer, de egyébként a fantáziája elég erőteljes az ilyen korúaknak, sőt, ösztönösen elaborlálnak, azaz létfontosságú az, amire ösztönösen képesek: kijátsszák magukból a külvilágóból érkező benyomásaikat és érzelmeiket! És te is beszéllhetsz a fantázia játékaiba és szerepjátékaiba.
Ha már itt tartunk, szerepjáték. Óvodás korban általában intenzíven érdekli a gyermekeket, és nagyon fejelsztő számukra. Rögtönözz, valamint ismerd meg a gyermeket (órák alatt is sok mindent megtudhatsz róla). Érezz rá, mire vágyik éppen, beszélgess vele. Lehet, hogy most épp teszenek nekik a tűzoltók, a munkájuk, vagy amnetősük, vagy pl sok ovisnak tetszik a hatalmas kukás autó. El is képzelhetitek, akkor is, ha nincs olyan játékautója!
Ültesd az öledbe olykor, még 6 évesen is szeretik, igénylik, és mondókázz vele, höcögtesd modnókára! A ritmus és a mozgás a legalapvetőbb élményeik közé tartoznak az ovisoknak, és az egyik legfeljesztőbbtevékenységük!
Játszhatsz vele találós kérdéseket (neten sokféle játékot találsz ovisoknak, ilyet is).
Ha tudsz énekelni tisztán gyermekdalokat, akkor lehet énekes játékot, pl körjátékot játszani (ld Forrai Katalin: "Ének az óvodában" szakmai gyűjteményét), rögtözönzi fontos, ha kisgyerekkel játszol, így pl énekrögtönzést is, pl kitalálsz egy dallamot, szöveggel, a gyermek meg reagál rá fantáziából szintén. Pl "mit játszottál tegnap" (dalolva), erre ő: "autósat", szintén dalolva. Satöbbi.
A terméset, állatok, növények általában nagyon érdeklik a kisgyermekeket, mesélj ezekről, és ha valamire nem tudsz nekiváalszolni, ott az internet. Guggoljatok le egykertben, parkban, engedd, hogy másszon a kezén egy hangya, egy bogár, mesélj erről.
Fontos, hogy tudjon asszociálni a felnőtt arról, ami épp eszébe jut a gyermeknek, pl hirtelen a gyerek rámutat egy pacira egy könyvben, vagy akár falun az úton, erre máris mondhatsz neki pacis gyermekverset, pl "Paripám csodaszép pejkó" (Weöres S.)
Rajzoljatok, figyeld mit rajzol és kérdezd, ki kicsoda, micsoda a razjon. EGyébként is sokat megtudni az ovis lelkérőll, amikor psontán játszik, meg amikor rajzol.
Találj ki történetet, és játsz el, eszközökkel. Az ovisnak egy ló lehet pl egy doboz, vagy egy golyostoll, az űrhajó egy partvis, stb.
Ha van labda, labdázzatok. Számos labdás játék létezik, még két személyre is. Pl feldobod a labdát, neki röptében el kell kapnia (reflexfejelsztés). Szlalomozni dobozok, vagy akármi között, ami nem veszélyes (koordináció fejelsztés).
Szoborjáték. Szabadon mászkál a gyermek, és ugrálhat, de amikor tapsolsz, szoborá kell merevednie egy időre, és nem szabad megmozgulnia, elnevetnie magát. (Koordináció, reflex.)
Hosszan lehetne még sorolni... A játék egy ovissal nem annyira eszközfüggő (játékszerfüggő), hanem fantáziafüggő. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!