Hogyan értessem meg vele,hogy sajnos minden este kúpot kell kapnia?
2# Persze, mert egy 5 éves kisgyerek hosszú távon gondolkodik... 🤦♀️
ő a jelenlegi érzelmeit és a mai napot éli meg. Próbáld meg az ő szintjén elmondani neki, hogy ez miért szükséges. Akár egy kis mesével, hogy sajnos vannak rossz manók a szervezetében, ami miatt megy és fáj a hasa, a kúp pedig a gyógyító manókat tartalmazza és azért kell bejutniuk, hogy legyőzze a rossz manókat és ettől lesz ő egészséges.
Na, utánanéztem. A betegség 25-40%-ban műtéttel végződik, ami sok esetben stomat takar....Szegeny gyerek, baxus....
Esetleg ha saját magának tehetné fel, lehet hogy jobban viselné. Azért egy 5 evésben van már rendesen szégyenérzet is...
Istenem a sok okos
.... miért nem az orvosin ültök ennyi ésszel????
Sztóma b+ .... meg műtét... ijesztegessétek csak ti nagy szakértők ...
Kedves kérdező!
Nekem nagyon sok ismerősöm TÜNETMENTES crohn és colitis beteg. A férjem is az... terhes voltam mikor kiderült neki és egy 2 éves agybaj végére tettünk pontot. Addig találgattak mi lehet.
Ő a több gyógyszer mellé medrolt kapott, utana imuran. A sok mellékhatás megjelenése majd elmúlta utàn most a diagnozis óta nem telt el 1 év es tünetmentes állapotban van. Úgyhogy ne ülj fel a rémtörténeteknek. Igen ez egy szar szemét betegség de jól kezelhető, semmi gond nem lesz. A sztóma elég ritka, műtet inkabb szűkület miatt van, de páromnak műtet nelkul az is helyrejott.
Beszélgess sokat a kislannyal ha kell vonj be pszichologust... meg fogja szokni a kúpot, esetleg ( es most nem kell fujolni) te is felrakhatsz magadnak mondjuk egy aranyér kúpot "szükség törvényt bont" alapon ha látja hogy hopp odanyulsz es már bent is van talan nem fog annyira félni... az én lanyomnal bejott az ilyesmi.
Minden jot gyors javulast.
5!
Műtéti megoldás
Abban az esetben, ha az étrendi, életviteli változások, a gyógyszeres terápia és az egyéb kezelések nem enyhítik a tüneteit, orvosa műtétet javasolhat.
Műtéttel a colitis ulcerosa tünetei enyhíthetők, azonban ez gyakran a teljes vastagbél eltávolításával jár. Egy ilyen műtét után a hason képzett nyíláshoz egy kis zsákot csatlakoztatnak, amelyben a széklet gyűlhet (ileostoma). Kidolgoztak azonban egy másik eljárást, az ileoanalis anastomosist, ami feleslegessé teszi a zacskó használatát. Az eljárással a sebész létrehoz egy kis tasakot a vékonybél végső szakaszából, amit aztán közvetlenül hozzácsatlakoztat a végbélhez. Ezzel a normálishoz közelebb álló módon üríthető a széklet. Előfordulhat azonban, hogy naponta akár 5-7 alkalommal lesz nagyobb mennyiségű vizes széklete, mivel a székletből nem tud a víz a vastagbél szakaszokban visszaszívódni.
Ha Önnél szükséges a műtét, orvosa felvetheti, hogy ilesotomát vagy ileoanalis tasakot hozzanak-e létre. A colitis ulcerosás betegek körülbelül 25-40 százalékának idővel műtétre lesz szüksége.
Mint tudjuk.. a Google szerint egy náthának is halálos betegség a vége. Nem mindig kell a legrosszabbra gondolni egyből és a kérdés nem is ez volt, hanem hogy a kislánnyal, hogyan lehetne elfogadtatni a kúpot. Mindenestre meg kell hagyni, hogy a stílussal van gond #5-nél.
A diagnózist szerintem hagyjuk meg a kislány orvosának.
A kúpot pedig szerintem mesével kellene a kislány számára elviselhetővé tenni, mint szükséges rossz. Hiába lesz jövőre iskolás, nem várhatjuk el tőle, hogy mindent megértsen és elfogadjon, pláne egy betegség.
Ajánlani tudom a Varázslatos iskolabusz mesesorozatot. Szerintem gyerekeknek nagyon jól bemutatja az emberi testet minden szemszögből gyerek nyelven.
Kedves 5ös.... én nem internetes cikkekből tájékozódom hanem a való életből és az orvosoktól.
Lehet van gond a stílusommal 6-os, a hülyék ezt hozzák ki belőlem, sajnálom...
De cukik vagytok... 0%-ra értékeltetek, mert azt mertem írni, hogy a kérdésre válaszoljunk és ne Google-s cikkekből ijesztgessük a kérdezőt, aki nem is a betegségről kérdezett.. és még válaszoltam is a kérdésére. 😁
Kiváncsi lennék, mi nektek a 100%-os válasz. 🤷♀️
Szerintem csak ne fújd fel a dolgot. Fogd fel úgy, mint egy elsősegélyt, a gyerekek pl. sem az orrszívót, sem a fogmosást nem szeretik, vagy a meleg szobában felvenni a meleg ruhát, mert utána kimegyünk a hidegbe... stb. mégis muszáj, mert az ő érdeke. Hozzá fog szokni egyébként, a napi rutin része lesz és már nem lesz nagyobb tragédia, mint lenyelni valami rossz ízűt.
A colitis meg genetikai, autoimmun, nekem is volt és ezért persze lehet bármikor újra. A kúp azért jó, mert nem terheli meg annyira a szervezetet, csak ott hat, ahol kell.
Érdemes megnézetni, nincs-e valamilyen intoleranciája, ami közvetve katalizálja. Én vagy 2 évig olyan gyógyszert kaptam rá, amire pont rosszul reagáltam, aztán 15 évig szedtem gyulladáscsökkentőt, ami már jó volt, de messze nem tökéletes, aztán kiderült, hogy keményítőt nem emésztek, meg az összes alapélelmiszert nem kéne ennem (tej, tojás, glutén, meg pl. rizs). Mióta ezeket elhagytam, szintén már vagy 10-15 éve, a keményítőre meg szedek enzimpótlást, azóta a colitis sem jött elő, sőt néha a fentiekkel is bűnözhetek módjával. Csináltassatok kilégzéses meg ujjbegyes intolerancia tesztet, amit gasztródoki ajánl/elfogad. De mindezek közben azért tudtam élni az életem, jártam iskolába, dolgoztam, születtek gyerekeim. Sokféle kimenetele lehet, nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!