Szeretném elkerülni, hogy a 7 éves kisfiam függjön a kütyüktől? Tanácsok?
Nagyon okos, kreatív 7 éves kisfiú, most volt elsős, kitűnő tanuló. Egy energiabomba a születésétől kezdve hatalmas mozgásigénnyel.
Na, az elmúlt két hónapban fenekestül felfordult a kis élete, mint minden sulis gyerkőcnek a digitális oktatással.
Előtte sosem ült laptop előtt, néha a férjemet látta itthon dolgozni, de az sem volt számottevő. Mi olyannyira nem vagyunk kütyüzős család, hogy a telefonunkat sem adtuk Neki oda játszani, nem is igazán kérte. Semmit nem tiltunk, de mindent mértékkel, így a tévézést, a képernyő előtt töltött időt is korlátozzuk, meg is érti a fiunk a miérteket, ezzel nincs is baj. Mindig is sokkal fontosabb volt a közös időtöltés, a mozgás a szabad levegőn.
De mióta kötelező jelleggel le kellett ülnie a gép elé, mivel minden nap ontották ránk a digitális tananyagot, laptopfüggő lett. Napi egy órát engedünk Neki, azt is szünetekkel, hogy ne zombuljon a képernyő előtt. Az is igaz, hogy nem buta játékokkal játszik, hanem videókat, kisfilmeket készít. A férjem (mondván, ha már a gép előtt ül a fiunk, csináljon vmi értelmeset, kreatívat) letöltött Neki egy nagyon egyszerű vágó-szerkesztő programot, Ő azzal készíti a kis filmjeit, meg kell mondjam, nagyon jópofa filmeket (kB. 5 perces sztorik). Aztán le szoktunk ülni és közösen megnézzük a filmjeit.
Még ezzel sem lenne gondom, mert napi 1 óra nem sok szerintem egy ekkora gyereknek, ha emellett tartalmasan, sok mozgással tölti az idejét. Csak nagyon rákattant, minden pillanatban erről beszél, angyal, hogy mi legyen a következő történet, milyen filmes megoldásokkal készíti majd el, szó szerint ezzel traktálja az egész családot reggeltől estig. Nincs kedve semmihez, ha el is megyünk bicajozni, kijelenti, hogy csak akkor, ha, miután hazajövünk, leülhet a gép elé (a férjem gépén dolgozik, miután a férjem hazaér a munkából).
Olyan, mintha már nem is az a jókedvű kisfiú lenne, aki kiugrott a bőréből, ha cukrászdába ment a család. Mintha hirtelen itt lenne egy kiskamasz, aki tojik a fejünkre, ha tehetné, ki sem dugná a fejét a szobájából a gép elől. Ezt mi nyilván nem hagyjuk, ebből feszkó van.
Én nem akarom teljesen eltiltani a géptől, mert kreatív dologgal foglalkozik (ki tudja, lehet, hogy filmrendezői vénája van, van a családban több, művészetekkel foglalkozó ember). Lehet, hogy ez az Ő jövője, de rossz érzésem van, hogy ennyire leköti minden gondolatát.
Mit gondoltok? Tanácsok, tippek? Változtassunk vagy majd elmúlik, ez is csak egy időszak? Köszi
7 évesen megtalálta azt amiben tehetséges, azt a szülőknek támogatni kell ezerrel! A napi limit jó ötlet, de én a helyedben segítenék neki, hogy hogyan tud még jobb megoldásokat találni! ;) Videókat néznék vele és fordítanám le neki.
Örülj, hogy nem játszik, mint az összes többi ebben a korban lévő gyerek. Ő egy nagyon értelmes srác lehet! :)
Szóval a napi korlátot tartanám mindenképp és mivel ennyire beleásta magát a témában, ezért meg kell hallgatni, mikor nektek erről beszél :)
Egyébként az is benne van, hogy kinövi majd :D
Én amúgy így kezdtem el dobolni. Elég gyorsan felfedezték, hogy miben vagyok tehetséges és támogattak benne a szüleim és most huszonévesen profi dobosnak mondhatom magam! :)
Szóval hajrá! :)
Figyelj, én író vagyok (csak amatőr szinten), de ha éppen ihletem van egy történetre, reggeltől estig ezen járatom az agyam, és igen, gépen írok, mert sokkal egyszerűbb mint füzetbe.
De ettől még nem vagyok gepfuggo, a gép csak egy eszköz, hogy megvalósítsam a céljaimat. A fiad most azért van ennyire rakattanva a filmkeszitesre, mert most tanulta meg, hogyan kell, újdonság neki. Majd ha már elszáll egy kicsit az ihlet, ő is leszáll a laptoprol.
Azt helyesen teszitek, hogy korlátozzátok és felügyelitek a géphasznalatot. De pl amiatt ne hibaztasd hogy úgy van csak kedve elmenni biciklizni, hogy utána folytathatja a filmezést, én se szeretem megszakítani a kreatív hobbijaimat.
Kedves 1-es! Húúú, nagyon jó dolgokat írtál. Meg ráadásul nagyon jól is esett a kommented... Igen, Ő valóban egy nagyon okos gyerkőc, nagyon szeretem Őt.
Milyen videókra gondolsz? Mit nézzek Vele, milyen témájú filmeket? A nyelv valóban nem akadály, fordítom, ha igényli.
Én mindig meghallgatom, amikor elindul az "agymenése", csak ezzel két nagy problémám van: 1.én nem vagyok egy IT-ember, nagyon távol áll tőlem a gépezés, persze, felhasználói szinten érték hozzá, a munkámat is számítógépen végzem. 2.sajnos nem is igazán érdekel a számítógép, informatika, én nagyon más beállítottságú ember vagyok. A fiamat imádom, meghallgatom, csak el is szoktam mondani Neki őszintén, hogy sokszor nem is értem, miről beszél, annyira bonyolult. Nem teszek úgy, mintha érteném, de nem is rázom le, odaülök mellé, meghallgatom, megnézem, mit mutat. Most a fejébe vette, hogy engem kell tanítania, hogy én is tudjak néhány filmes trükköt.
A férjem azt találta ki, hogy minden nap leül majd a fiam mellé, amikor a gépezős ideje van, hogy ne egyedül üljön bent a szobájában, hanem legyen a filmkészítés amolyan apa-fiaprogram. A fiunk ellenkezik, Ő egyedül szeretné csinálni.
Csak azt vesszük észre, hogy mióta gépezik, kezd "elvadulni" tőlünk, mintha mindig ideges lenne, mintha terhelné az idegrendszerét az a napi 1 óra is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!