Miert kell mennünk IQ tesztre?

"ezek gátolják a tesztben"
De ne így fogd fel! Nem gátolják a tesztben, hanem a teszt megmutatja miben más mint egy neurotipikus és/vagy egyenletesen fejlődő.
Egy jó neuropszichológus kiszűri azt is, hogy a gyerek nem tudja vagy nem akarja a feladatot.
Ezért szokták többször több ülésben vizsgálni a gyereket.

Francokat mutatja meg, a rajznál és számolásnál sem mutatta meg, plusz volt egy vizsgálat, ahol a gyereknek mesét kellett kitalálnia és ott valami félrement, mert azt mondták nem tud mesét kitalálni, csak meglévőket mesélni.. Nekem minden 2. este magától mesél nem létező nagyon kreatív meséket, vagy csak úgy magától, vagy ha elkezdek egyet kreatívan folytatja odapasszolva, 10 percre rà ahogy kijöttem az eredményismertetésrőp megkérdeztem mondd e egyet és mondott egy klasszat, amiben egy flamingó halászni megy, de cápát fog ki hal helyett..
Azt tudják leírni, amit abban a 2 órában látnak, azt meg még a tipikus gyerekek szülei is tudják mennyire más a gyerekük, ha épp a tesóval hadakoztak előtte, vagy nagy veszekedés volt, mert nem lehetett a kedvenc ételüket enni, vagy éjszaka rémálma volt és alig aludt, vagy épp duzzog, vagy meg se szólal, mert a petike butának hívta az oviban és gúnyolta a rajzát, aztán már meg sem fogja a ceruzát. És ezek csak a tipikus gyerekek dolgai..
Ha pedig szakszolgálat csinál vizsgálatot extra nagy a tét, mert ha rosszul sül el akármi miatt, nem fognak iqtesztet ismételni, hanem kap egy sérült gyerek kódot, és mehet a speciális suliba beadva a szülőnek, hogy az átlagos iqjú gyerek akkor is jobban teljesít, ha ideges vagy szomorú, mint ahogy nekem beadták a rajzos-számolós példát. Egy csomó hasonló történik, szerencsére vannak közösségek, ahol látni a harcokat, hogy ne pár perces-órás vizsgálaton ítéljenek meg egy gyereket.
Vicces az egyhetes is, mert ott csak 2 db óràt látja pszichiáter a gyereket, ő nincs a csoportban végig minden nap bent, pár óràt sem ül bent megfigyelni, hanem hordja a többit is kettesben vizsgálni, mellette csinálja a saját rendelését, a pszichológus is összesen 2 db órát látja a gyereket, az is csinálja a saját rendelésèt, ő sem ül a csoportban, csak egy gyógyped és egy ápoló vannak a gyerekekkel egész nap, az pedig minden csak nem átlagos közeg, hisz nehéz esetek is vannak bent, akik verik/szidják a többit, ezek mellett kell a gyereknek megmutatnia, hogy képes beilleszkedni..
A tököm tele van a rövid vizsgálatokkal, akkor lenne korrekt, ha felvennénk 2 napunkat, itthon, az oviban, más közösségben, és mellé még megfigyelnék bent is. Na azután egy hiteles diagnózis lenne, de ilyenre se idő, se pénz.
Én tudom, hogy a gyerekemnek remek logikai érzéke van(labirintus, sormintac logikai játékok), szépen rajzol és borzasztó jól számol(a kortársaihoz képest persze), mert minden nap tapasztalom, de ha bekerülsz a rendszerbe és ott épp nem azt látják, akkor kell találnod egy olyan szakembert, akinél épp jól teljesít a gyerek(ha nem lenne képes jól teljesíteni, azt biztosan tudnád, mert nem tapasztalsz nála jó dolgokat), aztán bemutatni a papírt, hogy kegyeskedjenek másik vizsgálatot is csinálni, ahol drukkolhatsz, hogy megint jó passzban legyen a gyerek.
Tudom ez csak az én dolgom.. de ha véletlen rosszul sülne el, az adhds gyerekek szülei csoportban facebook találsz egy anyukát, akinek a gyermekét értelmileg sérültnek találták, anyuka nyilván nem nyugodott bele, rá pár hétre pedig 140et mért egy magánintézmény a gyereknél, az anyuka meg fellebbezett, tőle kérhetsz segítséget akkor is, ha tipikus a gyereked.
Ha nem fedi az eredmény a gyereked képességeit, ne hagyd annyiban!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!