Mit csináljak, hogy ne legyen ennyire eleven a 3 éves fiam?
Nincs egyetlen csodaszer, hogy jobb legyen a helyzet. Nyilván elkövetsz nevelési hibákat, de mindenki hibázik gyereknevelés közben.
Érdemes lenne az orvosi okokat kizárni. Látásvizsgálat, hallásvizsgálat mindenképp. Lehet, hogy tényleg nem hall jól. Ha van a családban cukorbeteg vagy gluténérzékeny, akkor menjetek el gasztroenterológiára is. Akár gluténérzékenység, cukorbetegség tünete is lehet ez a gyagya viselkedés. Mindenképp érdemes átbeszélni a gyerek étrendjét. A sok cukor és gyorsan felszívódó szénhidrátok is okozhatnak hiperkatíb viselkedést, koncentrációs zavarokat.
Gondold át az életviteletek. Mennyi inger éri a gyereket? Nem lehet túlpörgött? Van ideje elmerülni a saját kis fantáziavilágában? Mennyit van szabad levegőn? Mennyi a médiafogyasztása a kicsinek? Mennyi időt figyelsz csak és kizárólag a gyerekre? Ezek ilyen kis apró, alap dolgok, amikre nem is gondolunk, hogy befolyásolhatja a gyerek viselkedését. Nekem is pedagógusok hívták fel a figyelmem ezekre a fontos apróságokra.
Biztos, hogy érez nálad vmi “kilengést az erőben”. Nálunk pl a hétvégék kezdenek megint megcsúszni (egyszer már volt egy ilyen hullámvölgyünk). 2,5 éves a fiam, dacos kismalac. Hétköznap egész jól működnek a szabályok, a megszokott dolgok. Jön a hétvége, otthon van az apja és borul minden, mert az apja engedékenyebb volna. Érzi benne a vívódást és akkor jön a tornádó. Ő leáll vele játszmázni, nem mindig látja azt, hogy sokkal egyszerűbb és mindenkinek kíméletesebb 2 perc hiszti, mert pl haza kell indulni a játszótérről, mint 2 méterenként megállni és magyarázkodni.
Millió dolog van, amiről én is leállok szócsatázni, magyarázni, mesélni, de a döntéseit nagyja nem ilyen. Indulni kell haza, pont. Nem ezen az úton megyünk, erre van dolgunk, pont. El kell mosogatnom, utána játszok veled, pont. Ha addig a konyhakövön veri magát hagy tegye. Legfeljebb kiengedi a gőzt, ha meg végeztem és ő is lenyugodott meg lehet beszélni a dolgot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!