Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mitől vannak ilyen tünetei a...

Mitől vannak ilyen tünetei a kisfiamnak?

Figyelt kérdés
10 éves fiam van, akinél azt szoktam észre venni, hogy ha valamilyen kérdése van hozzám akkor nagyon nehezen fejezi ki magát és olyan, mintha beakadna lemez. Írok egy példát: szalad ki a konyhába, mert szeretne kérni tőlem egy pohár narancslevet és akkor, ahogy kezdené a mondanivalóját, hogy "Anya!", akkor azt egyszerűen nem képes kimondani, hanem helyette mintha beakadt volna a lemez, hogy: "any, any, any, any" és ezt elismétli vagy 20x,mire rászólok, hogy álljon le és mondja lassabban, de nagyon nehezen jön össze neki és sokszor 3. neki futással se tudja kimondani. Eleinte azt gondoltam, hogy csak szórakozik és direkt csinálja, de aztán kiderült, hogy mégsem. Már kezdek aggódni, hogy mi lehet ez. Rengetgszer elakad. Beszélgettem már vele erről, azt mondja, hogy előfordul, hogy el se tudja fojtani ilyenkor a szót hirtelen,akarata ellenére ömlik ilyenkor belőle a "félszó".
2020. jan. 3. 18:50
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Ez dadogás.

Sajnos, ha rászólsz, azzal erősíted, megmaradhat felnőttkorára is. Fiúknak főleg!

Mindig türelemmel hallgasd végig.

Ez a beszélőszervek görcse, nem azért van, mert gyorsan akarja mondani. Hanem az agya előrébb jár, mint ahogy ki tudná mondani.

Eddig is dadogott? Ezt valami trauma váltja ki általában.

2020. jan. 3. 19:01
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Jó lenne elvinni logopédushoz.
2020. jan. 3. 19:02
 3/8 A kérdező kommentje:

#1 Ő nagyon sokáig dadogott, 4 éves koráig beszélni se tudott rendesen, csak mindenre annyit mondott, hogy "ö ö ö". Ezek után már normálisan megtanult beszélni és kb 2 hónapja észleltem ezt a beakadást nála.

#2 Nem tudom, logopédust én annyira sose preferáltam, annak idején nekem is járnom kellett, de nem voltunk vele megelégedve.

2020. jan. 3. 19:13
 4/8 anonim ***** válasza:
0%
Még ne foglalkozz vele különösebben. Ebben a korban ez előfordul. Majd elmúlik.
2020. jan. 3. 19:15
 5/8 anonim ***** válasza:
76%

"Nem tudom, logopédust én annyira sose preferáltam"

Elárulom neked, a logopédus az a SZAKEMBER, aki segithet a gyerekeden. Ez nem PREFERENCIA kérdése, hanem a józan észé!

2020. jan. 3. 19:29
 6/8 Andi80018 ***** válasza:
100%
Ez csak nálad fordul elő, vagy suliban is? Én elvinném ahhoz a szakemberhez, akihez a dadogásával járt. Nem tudom, hogy magától ez elmúlik-e.
2020. jan. 3. 20:35
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Mivel fiú, mindenképpen vidd szakemberhez! Én is nagyon dadogtam, erős vegyes dadogásom volt. Csak én lány/nő vagyok, és hopp! Elmúlt. De akikkel együtt jártam oda fiúk, ők még mindig dadognak! Nem a szakember volt rossz, de fiúknak nehezen múlik el.
2020. jan. 3. 22:32
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Ne szólj rá. Egyrész mert rosszul esik neki. Másrést ez még csak ront a helyzeten.

,,Elárulom neked, a logopédus az a SZAKEMBER, aki segithet a gyerekeden. Ez nem PREFERENCIA kérdése, hanem a józan észé!"

- Én 2 évig jártam logopédushoz (3.-4.-ben). Sokat nem segített. (Nagyon rosszról csak úgy közepesre javultam, vagy még annyira se.) Az első nagyobb áttörés 8. és 9. közti nyáron volt. A nyugott életvitel miatt (felváltva gépeztem, mezőre mentem s aludtam). Most csak akkor dadogok ha ideges vagyok. (Így jobban belegondolva a logopédushoz menés volt akkor az egyik legnagyobb stresszfaktor az életemben...)

Meg még annyit, hogy én pl gondolkodni s beszélni egyszerre nem tudok. Értsd úgy, hogy egy ilyen ,,mi történt ma" beszélgetést lebonyolítok. De érdemlegesen nem tudok egy témához hozzászólni, (hiába hogy a lexikális tudás hozzá meglenne hozzá) mert az már több gondolkodást igényel, s akkor még mindig megakadok. Így szerintem valami egyszerű dolgokról beszélgessetek vele.

18L

(Meg nekem pl még mindig vannak nehezebb betűkombinációk. Pl a ,,Jónapot kívánok"-ban az ,,ívá". A nehezen kiejthető szavakat a legegyszerűbb elkerülni. :) )

2020. jan. 4. 14:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!