Mitől vannak ilyen tünetei a kisfiamnak?
Ez dadogás.
Sajnos, ha rászólsz, azzal erősíted, megmaradhat felnőttkorára is. Fiúknak főleg!
Mindig türelemmel hallgasd végig.
Ez a beszélőszervek görcse, nem azért van, mert gyorsan akarja mondani. Hanem az agya előrébb jár, mint ahogy ki tudná mondani.
Eddig is dadogott? Ezt valami trauma váltja ki általában.
#1 Ő nagyon sokáig dadogott, 4 éves koráig beszélni se tudott rendesen, csak mindenre annyit mondott, hogy "ö ö ö". Ezek után már normálisan megtanult beszélni és kb 2 hónapja észleltem ezt a beakadást nála.
#2 Nem tudom, logopédust én annyira sose preferáltam, annak idején nekem is járnom kellett, de nem voltunk vele megelégedve.
"Nem tudom, logopédust én annyira sose preferáltam"
Elárulom neked, a logopédus az a SZAKEMBER, aki segithet a gyerekeden. Ez nem PREFERENCIA kérdése, hanem a józan észé!
Ne szólj rá. Egyrész mert rosszul esik neki. Másrést ez még csak ront a helyzeten.
,,Elárulom neked, a logopédus az a SZAKEMBER, aki segithet a gyerekeden. Ez nem PREFERENCIA kérdése, hanem a józan észé!"
- Én 2 évig jártam logopédushoz (3.-4.-ben). Sokat nem segített. (Nagyon rosszról csak úgy közepesre javultam, vagy még annyira se.) Az első nagyobb áttörés 8. és 9. közti nyáron volt. A nyugott életvitel miatt (felváltva gépeztem, mezőre mentem s aludtam). Most csak akkor dadogok ha ideges vagyok. (Így jobban belegondolva a logopédushoz menés volt akkor az egyik legnagyobb stresszfaktor az életemben...)
Meg még annyit, hogy én pl gondolkodni s beszélni egyszerre nem tudok. Értsd úgy, hogy egy ilyen ,,mi történt ma" beszélgetést lebonyolítok. De érdemlegesen nem tudok egy témához hozzászólni, (hiába hogy a lexikális tudás hozzá meglenne hozzá) mert az már több gondolkodást igényel, s akkor még mindig megakadok. Így szerintem valami egyszerű dolgokról beszélgessetek vele.
18L
(Meg nekem pl még mindig vannak nehezebb betűkombinációk. Pl a ,,Jónapot kívánok"-ban az ,,ívá". A nehezen kiejthető szavakat a legegyszerűbb elkerülni. :) )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!