27 hónapos fiú egyáltalán nem beszél?
Na jó, értem, hogy ideírod a kérdésed, de azt nem értem, hogy a logopédus mit mond nektek? Vannak későn beszélő gyerekek, de a majdnem 2 és fél éves kisgyereknél valami nem stimmel.
Megnyugtatnálak, mert a lányom közel két éves koráig csak szavakat mondott, pont ezért írok, de kisgyerekeknél fél év rengeteg idő. Pár hét alatt folyékonyan beszélt, amit azóta sem értek, de sajna a kisfiadnál már muszáj lenne komolyabb vizsgálatokra. Okoskodni nem akarok, de nem értem, miért itt kérdezel. Te is látod, hogy valami gond van.
Tulajdonképpen azért kérdeztem, hogy hátha valaki tapasztalt-e már hasonlót. Nyilván tovább fogunk lépni, ahogy a kérdésemből elolvasod ezidáig sem ölbe tett kézzel ültünk.
A logopédus felmérte a passzív szókincsét, amit rendben talált, adott feladatokat, többet nem tud jelenleg tanácsolni. A gyerekorvos azt mondja várjunk 2,5 éves koráig, utána keressünk beszédindításhoz fejlesztőt. A BHRG-s azt mondja folytassuk a tornát, szerinte egyébként rendben van a gyerek.
A lányom kb 2,5 évesen kezdett beszélni.
(Azóta se tudja befogni 😆😉)
Mi is körbe jártunk vele mindent. Mindenütt csak annyit mondtak h még nincs elkésve. 2 évesen elkezde a bölcsit szeptemberben, a karácsonyi szünetben kezdett el othhon tőmondatokban beszélni. Januárban teljesen elképedtek a bölcsiben, hogy milyen szépen beszél, holott egy pár hete még csak szavakat se mondott.
Nyilván vidd tovább a kivizsgálásokra (engem is megnyugtatott) de ha azt mondják h várj még akkor muszáj kicsit türelmesebbnek lenned
Köszönöm a hozzászólásotokat. Azért elbizonytalanító a helyzet, mert láthatóan jól érti amit beszélünk neki, megfelelően reagál, ha kérünk valamit megcsinálja, a könyvekben megmutatja hogy mi hol van stb. A szemkontaktust felveszi, tartja, a nevére hallgat, pápázik a kezével, szereti a szerepjátékokat (teát készít, plüssöket etet stb.).
Én leginkább azon aggódom, hogy esetleg nem autizmus-e a probléma. A fenti szakemberek szerint ez egyáltalán nem valószínű, csak nekem olyan furcsa hogy egy szóval sem próbálkozik.
Öcsémet az orvos nagybátyám fogyatékosnak gondolta, csak háromévesen kezdett beszelni, addig semmit, de akkor rengeteget.
Normális felnőtt lett, első gyereküket várják a feleségével.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!