Ha egy 4 éves gyerek még nem beszél, attól még lehet "normális" gyerek?
Hát a szülők helyében, nem hagynám ezt csak ennyiben hogy majd "felzárkózik".
Valami oka csak van ennek ha nem születési rendellenesség áll mögötte.
Valami trauma érte, vagy/és családi problémák/feszültség hat(ott) így ki rá,
vagy kimaradt 1-2 lépés vagy nem volt teljes a fejlődésében pl.: ülés/mászás/kúszás/felállás/séta ezek fontos fejlődési támpontok melynek hiánya (fontos idegrendszeri agyi fejlődést indítanak meg) későbbi beszéd kommunikációs problémákat okozhatnak.
pl tipikus hiba hogy a szülők nem engedik hogy a gyerek "szenvedjen" mikor feláll hanem segítenek neki, illetve a másik tipikus hiba mikor már felállt a szülő mind a 2 kezét fogva sétáltatja (mert fél hogy elesik, pedig ell kell annak a gyereknek sokszor esni, így van "megtervezve").
Pedagógiai szakszolgálathoz mindenképp vinni kellett már 3 évesen ha ez áll fenn. Nálunk is van a családban ilyen helyzet, és sokat javult mióta ovis a kicsi és logopédus is foglalkozik vele. Sokmindent még mindig nem érteni amit mond, de határozottan látszik a javulás már 2 hónap alatt.
Lehet ennek a kicsinek beszédindítás és torna kéne, ehhez pedig a szakszolgálathoz kell hordani, vagy magán úton tsmt tornát nézni.
Én 3,5 éves koromig egy szót se mondtam, majd elkezdtem szép kerek mondatokban beszélni. Kúszás az nálam kimaradt, egyből járni kezdtem.
Sánta vagyok ( 4 műtéttel a hátam mögött ), diszkalkuliás és valószínűleg aspergeres, de ez utóbbi sose volt kivizsgálva, csak én gyanítom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!