Majd 6 éves fiammal nem. Tudom mi kezdjek. Valakinek tipp? Többi lent.
2 éves a kicsi, korban neki való egy sima hátra húzós autó. Van nekik több ilyen is, ezek a kedvenceik, együtt is szoktak játszani vele, meg velünk.
Igen, csak olyankor van gond, ha az öccse kap valamit, de ő nem. A közös ünnepeknél (húsvét, karácsony) nincs vele semmi baj.
Igyekszünk figyelni a külön töltött időre. Mivel még ovis, van hogy nem viszem be, jön velem egész nap, együtt vásárolunk, sütünk, főzünk, játszunk kimegyunk a játszótérre, vagy csak itthon megnézzük egyitt 1000 alkalommal is a kedvenc meséjét.
A kicsit is van, hogy nem viszem bölcsibe, hogy vele is legyen közös időm. Az apukajuk is sokszor elviszi csak egyiket, miközben a másik velem programozik.
Emellett terhes vagyok a harmadik babával, és ahogy anno az öccsét, most a húgát is nagyon nagyon várja.
Azért sem értjük nála ezt a viselkedést, mert alapvetően nagyon védelmező az öccse felé, gondoskodó, segít neki mindenben, szóval jó testvér. Csak ez a fránya pusztítás ilyen alkalmakkor amit nem tudunk hová tenni 😕
Ha van saját pénze, akkor megvetetném vele. Azzal a kicsi nem lesz kisegítve, nem javul meg tőle az ajándéka, ha a nagy lelkét pátyolgatják.
Amúgy meg segíthet, ha pl legközelebb együtt mentek el vásárolni a tesó név/szülinapjára, ha ő választhatja ki az ajándékot (mármint persze vezetve a választását), akkor lehet, hogy nem esik majd rosszul neki, hogy nem kap. Tudod "jobb adni, mint kapni"!
A 4-es nem paraszt, azt irta le, amit te is... ha most nem “kapod el” kesobb baj lesz, ezt te is erzed, nyilvan ezert irtad ki a kerdest. Akkor meg mi a bajod?
Egyebkent egy embernek egy evben normal esetben egy nevnapja es egy szuletesnapja van. Ergo 2 alkalom egy evben. Nem mindennapos, igy ketlem, hogy ez az incidens ranyomja a belyeget az egesz eletetekre. Irtak elottem tobben is.. vigyetek el ajandekot vasarolni, had keszuljon o is izgatottan. A nevelesi tanacsadas sem lenne utolso, tenyleg most kene meg kinevelni belole.
Nálunk annak idején ag volt a szokás, hogy ha az egxik tesónak volt alkalom, ő rendes ajándékot kapott, mi többiek meg egy szeret csokit. Nem gondolom, hogy ettől el lettünk volna kényeztetve, de eszünkbe sem jutott tönkretenni a másikét amúgy.
Ha mégis, akkor nyilván hajbakaptunk és azért. Én ugyanezt a példát fogom követni a fiaimnál.
Én hát évesen még kaptam aprosagot, amikor a testvérem is.
Talán 9 évesen már nem. Tehát sztem meg3siman értheto a viselkedés..
Ennyi idős korban nem kell már a másiknak is kapnia valamit, ha nem őt ünneplitek.
A testvérféltékenység érthető, de a mértéke (hogy tönkre teszi a másik ajándékba kapott játékát) túlzott agresszióra, utal. Hogy ez miért van, azt így lehetetlen megmondani, kb. be kéne költöznie a válaszolónak hozzátok.
Mindenesetre mihamarabb le kéne állítani ezt a viselkedést. Ha önerőből nem megy, pszichológussal.
A normális mértékű testvérféltékenység az lett volna, ha elveszi a testvérétől és ő kezd játszani vele. Nem az, hogy tönkre teszi.
És még valami: A 4-es válaszoló egyáltalán nem volt paraszt. Legföljebb (részben) rosszul ítélte meg a helyzetet. De az, hogy te, kérdező, így reagáltál, egy kicsit világosabbá teszi, miért agresszív a hatéves fiad...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!