Szerintetek létezik olyan, hogy egy gyerek a szülő
önhibáján kívül legyen neveletlen?
Figyelt kérdés
Van olyan, hogy alapból kezelhetetlen természettel születik egy gyerek és hiába bármilyen jó neveltetés, már egészen kicsi korától kezdve nem lehet vele bírni sehogyan sem? Hogy nem hat rá semmilyen nevelés?
(Nem saját példa, csak feljött valamelyik nap ez a téma és nem tudunk dönteni:D)
Na ez az, hogy a társadalmi elvárás, hogy a "jólnevelt" gyerek ül a sarokban és nem szól egy szót se, csak ha apa rámordul, hogy kettő meg kettő mennyi, akkor elsuttoghatja a választ.
Ha az én gyerekem ilyen lenne, átgondolnám, hol baxtam el.
2019. nov. 7. 16:12
12/15 anonim válasza:
Már jó pár éve a Pszichológia magazinban olvastam egy érdekes cikket (fogalmam sincs, mennyire volt persze igaz), egy kutatásról, amiben egypetéjű, külön nevelkedett, csak felnőttként találkozott ikreket hasonlítottak össze valami felmérésben több szempont alapján és az örökletes jellemzők elég nagy arányban "verték" a nevelést és egyéb környezeti hatásokat (még utóbbiak is - pl. iskolázottság, barátok, betegségek, munkahely... stb. - picit nagyobb arányban hatottak, mint a szülők). Tehát meglepően egyformán voltak ezek az ikrek sikeresek mondjuk a párkapcsolataikban vagy kötöttek ki börtönben vagy pszichológusnál hasonló problémák miatt. De ettől még nagyon is számít a nevelés és nem hiába való. ((Párhuzamként a művészvilágban is járja az a mondás, hogy a tehetség csak 1%, a munka, szorgalom (meg a marketing) 99%, de ahogy elveszik a tehetség, ha nincs szorgalom, úgy sokszor hiába való az erőlködés, ha nincs tehetség.)) ... csak mint előttem írták, személyre szabottan érdemes, tehát körtefa csemetétől nem szabad almát várni.
2019. nov. 7. 16:21
13/15 anonim válasza:
Nem. A gyerek úgy viselkedik ahogy azt látja vagy hagyják. Eleinte persze hogy feszegetni fogja a határait és hiszti is lesz, de ha a szülő ezt jól kezeli és megtanítja a gyermeket arra hogyan kezeljen bizonyos szociális helyzeteket, a gyermek jól nevelten fog viselkedni.
2019. nov. 7. 21:57
14/15 anonim válasza:
Szerintem kb fele fele. Egyik felében a gyerek öröklött tulajdonságai, temperamentuma, másik felében a nevelés. Később a nevelés is tovább oszlik a kórnyezeti hstásoknak, szocializációnak is nagy szerepe lesz. Szóval ez egy összetett dolog, de szerintem lehet egy normálisan nevelt gyerek is neveletlen.
2019. nov. 8. 10:14
15/15 anonim válasza:
A pszichológusok hivatalos álláspontja, az 50-50 %.
Akinek nincs gyereke, vagy tökéletes gyereke van, az meg van róla győződve, hogy 100 % nevelés.
Akinek meg van ilyen gyereke, azt meg élete végéig gyötri a kétség.
Nekem 2 adhd-s gyerekem van, nagyjából úgy kezel a környezetem, mintha egy bűnöző lennék. Szerintem a helyzethez képest jól csináltam mindent, megtettem mindent, amit lehetett. A gyerekek mégis neveletlennek tűnnek.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!