7-8 éves fiatok milyen munkában vesz részt otthon?
nálunk 3 fiúgyermek van, 11, 9, 7 évesek.
feladataik:
szobájukban rendrakás, reggelente beágyazás,
mosogatógépet kipakolni, mikor tiszták az edények- néha a koszosokat be
Mosógép, ha kimos, átpakolni a szárítóba,
szennyes ruháikat lehordani az emeltről a mosókonyhába
ha nagyon sok koszt- homokot hoznak be focizás után- akkor porszívóznak is
konyhában szemetet kivinni a kukába,
mivel kb 50 méterre lakunk egy nagyobb bolttól- eljárnak bevásárolni is (itt csak olyanra gondolok, ha elfogy a tejföl, vagy pár dolog hirtelen hiányzik, azért átszalad valamelyik- nagybevásárlást azért nem ők intézik)
Szerintem igen- nagyon fontos.
Elvégre egyszer elmennek majd itthonról, és remélem nem akkor jönnek rá, hogy a szekrénybe nem magától kerül be a tiszta ruha meg a hűtőben nem magától terem a kaja.
Nem hinném, hogy ez az összességében napi 10-15 perc házimunka csorbítaná a lelküket, sőt...
A két nagyfiam már a konyhában is tüsténtkedik, egyszerűbb ételeket már simán elkészítenek maguknak. Profik a tükörtojás készítésben és a palacsintájuk is jól szokott sikerülni. Sőt olyan is volt már, hogy bekészítettem a sütőbe ételt, és leírtam mikor kapcsolják be a sütőt hány fokra, mennyi időre és szépen megsütötték a husit. Minden háztartási gépet tudnak kezelni.
Egy ismerősömmel beszéltünk nemrég ezekről a dolgokról, és teljesen elképedt, hogy nálunk ennyi mindent ""kell"" csinálni a gyerekeknek. Mondta, hogy az ő 11éves lánya még soha életében nem pakolta be a mosogatógépet és szerinte el sem tudja indítani. :(
Hát nem tudom... nekem inkább ez fura.
Egyébként én meg tesóm is ennyi idősen sokkal több munkát kaptunk otthon.
Na látom itt is sok a szuperanya. Tényleg mindenkinek a 8 éves gyereke már főz-mos-takarít? Mert elég sok válaszból kb ez jött le.
Én örülök ha hétköznap meg tudja csinálni a háziját meg felkészülni másnapra, hétvégén meg a maradék szabadidejében nem fogom azzal nyüstölni h vigye ki a szemetet mert az az ő feladata. Ennyi idősen még nem kell olyan kimondott házimunkát adni neki ami csak az övé és amiért szólnék neki hogy ejj mért nem csinálta meg. Persze amihez van kedve azt csinálhatja, de nem várom el tőle hogy ő mosogasson el vacsora után vagy ilyesmi.
A környezetemben sem látom ezt. Nyilván maga után pakoljon el, szemetet dobja ki a kukába, stb., de ezek ilyen alap dolgok. Házimunkát nem kell végeznie kötelező jelleggel.
7 éves lányom van, amire megkérem megcsinálja... Ruhaszárító gépből veszem ki a ruhákat, össze hajtom, az övét mindig ő pakllja el, illetve a fehérneműket is (anyáét, apáét is), azt mindig játékosan szoktuk, hogy dobom, és el kapja. A szobájában rendrakásra ,be ágyazásra szoktam meg kérni, térítésnél szalvétákat, evőeszközöket beviszi az étkezőasztalra. Bevásárlásnál segít kiválasztani ami kell, illetve ő írja be a kapu kódot. A héten ki tapétáztuk a konyhát, abban is nagyon ügyes volt,ő volt a segítségem, mert ketten voltunk otthon. Leckét suli után ha van még mindig elő veszi magától, de segítek neki (elsős).
Heti egy úszásra jár, az úszó cuccot mindig ő paklja össze magànak, és ha haza ért, ki rakja a vizeset a mosógépbe, a nem vizeset a szennyesbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!