2.5 éves kislányom még nem beszél. Keveset gügyög. Mire gyanakodjak?
Pont most kell vinni, ha csak halandzsát gügyög és nem szavakra hasonlító dolgokat.
Hallásvizsgálat, és fejlődéspszichológus
papa, mama, apa, ilyeneket sem mond? SEMMIT, ami köthető valamihez?
Fiam is csak 6 db szót tudott 2 évesen, és kb 3 évesen kezdett beszélni, de néhány szava már volt ennyi idősen (apa, nyanya-anya, mama, papa, titá-traktor, átó-autó)
Ha 1 szava sincs, akkor tényleg valami nincs rendben.
# 4 vagyok, nálunk a nagyobb tényleg csak azt mondta, hogy "e-e-e" és mutogatott, a kisebb meg azt mindenre, hogy "anya", de azt már egy évesen és annyi is maradt még másfél évig, bár ő mondjuk énekelt is halandzsázva, és a beszéd dallamát utánozta :) És mindketten elég sokáig másztak (a nagy 7 hós korától, majd 9 hósan elindult, de csak 16 hósan járt egyedül - sosem vittem kézen fogva, nem is volt hajlandó -, a kicsi azért egy évesen már szaladt), ráadásul bölcsisek is voltak 2 éves koruktól. Gyerekorvos nem küldte őket fejlesztésre (az elsőnél még nem is volt így elterjedve, a másodikban meg már én bíztam, bár azért ott is rákérdeztem a dokinál), csak hallásvizsgálaton voltunk. A nagyobb azóta negyedikes (ráadásul nyári 6 évesen kezdte), kitünő, sokfélét sportol, zenél is és sok barátja van. A kicsi még középsős, de azért ő is értelmes :)
Gondolom, sokszor hasznos a fejlesztés és persze az ember elviszi őket bárhová, nehogy valamit rosszul csináljon, de gyanús, hogy a többség magától is ugyanakkor kezdene beszélni, azaz valamikor 3 éves kora előtt, mint amire elfogy a szülő türelme és fejleszteni kezdik. De ezt nem a fejlesztés ellen írom, csak népi megfigyelésem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!