Hány évesen világosítottad fel lányodat a havi vérzésről, vagy ha kamasz vagy, téged mikor világosítottak fel? Beoltatod lányodat a HPV ellen?
Mindkét lányommal 8-9 éves kora körül beszéltünk erről konkrétan, de már korábban is szó esett róla az ő szintjükön. Nagyobbik alig múlt 10 éves, a kicsi 11, mikor megjött nekik, szóval abszolút időben voltunk.
Mindkettőjük be van oltva HPV ellen, egyértelmű volt, hogy élek a lehetőséggel.
2 lányom van 16 és 11 évesek. Konkrétan nem világosítottam fel őket a menstruációról, de mindig beszéltünk/beszélünk róla, ha kérdésük van. Ugye sokat jöttek utánam a fürdőszobába, látták a tampont, betétet..stb, szóval a nagyobbiknak mikor megjött, teljesen tisztában volt mindennel (kb 12 éves volt), a kisebbik is abszolút tudja mi ez, mi mire való..stb.
HPV ellen még csak a nagylány van beoltva, de a kicsi is be lesz. erről is sokat beszéltünk, hogy mi ez, miért kell oltás..stb
Anyukámnak 11 évesen jött meg, így ez előtt, szerintem negyedikes korom körül beszélgetett már velem erről. A dolgok nagy részét viszont az iskolában kapott felvilágosító kiskönyvekből tanultam meg, ott sokkal érdekesebben írták le.
Sokat gondolkozott rajta, de végül nem oltatott be. Azóta én gondolkozom rajta, de még én sem határoztam el, hogy beoltassam-e magam. (Azóta is ugyanazzal a barátommal vagyok, aki szintén szűz volt előtte, így ha jól tudom a szexuális úton való terjedés nem annyira valószínű.)
Ha egyszer lányom lesz, őt viszont be fogom oltatni (feltételezve, hogy addigra még sokkal jobbak lesznek ezek az oltások.)
A HPV a férfiaknál tünetmentes, de ők a hordozói. Aktus közben a hímvesszővel pedig bejuttatja azt a nő szervezetébe. A legtöbb esetben ez így szokott lenni.
Szexuális/menstruációs felvilágosítást olyan 6-7 évesen kaptam, az első menstruációm pedig 9 évesen volt. HPV ellen pedig nem vagyok beoltva.
16/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!