Szerintetek ez elítélendő?
Barátnőm 15 és 13 éves lányaival augusztus végén érkezett Magyarországra Angliából. 11 éve élnek kint, legutóbb talán 2 éve voltak Mo-on. Amikor kicsik voltak, és még idehaza éltek, a nagyobbikat hallottam talán 1-2x magyarul annyit mondani, hogy rendben, oké, miért, stb. Most hogy itthon voltam, mintha tősgyökeres angolokat hallottam volna. Az a tipikus angol akcentus. Kérdeztem tőlük, hogy hány évesek, nyilván magyarul, de csak lestek mint a birka. Anyjuk megszólal, hogy how old are you *egyik neve*, erre mondja hogy I'm 15 years old, aztán ugyanígy a másik. Akármit mondtam magyarul, az anyjuk azt mondta angolul. Kérdőre vontam, otthon csak angolul beszélnek, és barátnőm félve bevallotta, hogy a lányai nem tudnak magyarul, csak pár szót (pl. szia, boldog szülinapot, stb.)
Szerintetek elítélendő, ha magyar kislányok alig tudnak 'makogni' magyarul?
Nem kell lenézni másokat csak mert nem beszélnek egy adott nyelven. Férjem német, Angliában élünk, akkor most a gyerekeink németül, angolul és magyarul is tanuljanak meg? A férjemnek még az sem kell, hogy németül tanuljanak. Angliában élünk, angol minden, bőven elég ez nekik. Az, hogy 1-2 mondatot elsajátítanak egy másik nyelven az bőven elég.
De azért kiváncsi lennék te mennyit "makogsz" angolul, vagy bármilyen más nyelven, ami nem magyar.
Nem.
Unokatesóm kislányai Hollandiában élnek, és minimálisan tudnak magyarul.
Mindent megértenek, de nem beszélnek szívesen, ami érthető, mert nem áll rá a nyelvük.
Vannak olyan primitív emberek, hogy az valami hihetetlen.. Ahelyett hogy belém köt valaki, inkább a kérdésre válaszoljon. Megkérdeztem valamit, lehet rá szépen adni egy választ, nem kell itt kekeckedni és stb.
És nem vájkálok mások életében, hanem kíváncsivá tett az a dolog, hogy más mit gondol arról, amikor teljesen magyar származású gyerekek nem beszélnek magyarul. Először tanuljuk meg mit jelent egy szó, utána okoskodjunk.
Manapság már az elítélendő, amilyen felfogású emberek léteznek.
És egyébként németből van nyelvvizsgám, mert az angol nem érdekel cseppet sem, egyébként is a jövőben Németországba költöznék.
De látom a magyarok már csak ilyenek.. mindenbe belekötnek, próbálják másokban keresni a hibát de észre nem veszik hogy először magukba kéne nézniük
Sajnálom hogy anyukám csak félig osztrák.
Ez szerintem elég nagy öngól volt, de mindegy. :D Olvasd vissza az írásaid, és meglátod, ki is a primitív. Ja, ha valaki nem ért veled egyet, az már rögtön ilyen-meg olyan, na persze. Ha úgy teszed fel a kérdést, hogy "Mit gondoltok erről?", és kulturáltan megfogalmazod, nem pedig ilyen lenézően és ítélkezőn böfögöd ide a mondandód, akkor másképp festett volna a dolog. És ha téged az angol egy cseppet sem érdekel, akkor őket miért érdekelje a magyar, csak mert magyarok a szülei?
"De látom a magyarok már csak ilyenek.. mindenbe belekötnek, próbálják másokban keresni a hibát de észre nem veszik hogy először magukba kéne nézniük." - Nagyszerűen megfogalmaztad, hogy milyen is vagy, mert pontosan így viselkedtél! :-)
Marha jót röhögök az ilyen embereken. :DDDD
Most már felőlem vitázhattok, okoskodhattok, nem fogom elolvasni a válaszokat csak azért sem :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!