Mennyi zsebpénzt adnátok egy 11 éves gyereknek? Probléma lentebb.
a párommal úgy döntöttünk megpróbáljuk bevezetni lányunkat a pénz világába.
A suliban most ismerkednek a pénzzel, a becslés fogalmával de amit szeretnénk hogy lássa át mit ér adott mennyiségű pénz.
Sokszor jön hogy van pár száz forintja amit talált itt ott(főleg a polcunkon), meg a bolti visszajáróból lenyúlt stb. Olyan is volt hogy kivett a tárcámból ........és főleg ez utóbbit szeretnénk megakadályozni nehogy élharapódzón.
Főleg édességre költi de mire is költhetné ennyi idős korban...bár fogadkozik hogy spórol játékra , ruhára stb. de eddig nem jött össze neki :)
Szóval rendszeressé tennénk ezt a bevételi forrást.
Mennyit adnátok és milyen időközönként ?
Konkrétan édességre kell.
Tudom.
mellette persze kap túró-Rudit,joghurtot stb..
De itt nem azon van a hangsúly hogy mire költi....
500-1000 közötti összegre gondoltam hetente. abból azért már tud gazdálkodni. 300 Ft az két gombóc fagyi vagy 2 jó reggelt keksz...az semmi szerintem egész hétre
A lopás nem öltött olyan nagy mértéket azért...pár 10 Ft néha egy-egy százas.
De ma 800 Ft-l jött oda hogy ebből mit lehet venni. Mondom semmit mert visszateszed oda ahonnan elvetted. Visszatette....
Nálunk 5 éves korától van zsebpénz.
Az összege kor és bevételfüggő.
Az egyikünk jövedelmének a 2%-át kapta havonta, heti lebontásban. (pl. 150ezres jövedelmemnél ez 3000 Ft havonta, tehát 600-700 Ft hetente)
Ebből kötelező már a kézhez kapásnál félretenni (ez a gyűjtött pénzhez kerül) ehhez egy évben egyszer nyúlhat. Azt, hogy mennyit tesz félre egy alkalommal, ő dönti el, akár 50 Ft is lehet, de legtöbbször a papírpénz felett levő összeget teszi el.
A többivel saját maga gazdálkodik, de mi nem veszünk neki édességet, azt saját maga oldja meg a költhető pénzéből. (minden mást megkap, reggeli, kaja a suliban, stb)
Viszonylag jól gazdálkodik, eleinte legót vett a gyűjtött pénzéből, de tavaly egy telefont választott.
5-6 évesen 2% volt az összeg, 7-8 évesen 3%, itt tartunk most.
Azért a jövedelemhez mérjük, hogy érezze meg a változásokat is. Ha emelnek a béremen, akkor neki is jobban megy, de most pl. GYED-re megyek, így tuti kevesebbet kap majd.
A költhető pénzét sem szórja el már régóta, bár az elején előfordult, hogy egy zacskó gumicukrot vett belőle, és egy délután befalta, de hamar rájött, hogy nem döntött jól.
Nemsoká 9 éves lesz, mondhatom, hogy jól gazdálkodik, az osztálykirándulásról táborokból is mindig pénzzel jön haza, sosem költi el teljesen.
Nalunk az 5ert jar 200ft.ez fixen.de ezt elrakta mind.(9eves) meg most is megvan Neki.most megy 4.be.egy telefonra gyujt,abbol pedig szerencsere megertette,hogy nem erdemes a tescoban megvenni a 10.000ft os telefont.
Mar vehetett volna,de meg nem sikerult valasztania.nem sieti el.emellett kap kirandulasokra,vagy megkapjak a tarcambol az aprot ketten.mikor hogy.konkret heti zsebpenz nincs.
A kozepso nagy edesseg manias.O most kezdi a sulit.idaig mind elverte amit kapott.nem szoltam bele,tanulja meg magatol,hogy igy nem lesz penze.
De a nagy mindennel sporol.ha kapnak valami edesseget,vagy egy zacsko chipset o sosem eszi meg egyszerre,a kozepso mindent befal.
Az,hogy a tarcamba belenyuljanak...biztosan nem hagynam szo nelkul.a taskamba sem nyulhatnak bele.ha be is probalkoztak (a taskaval)csak annyit kerdeztem,hogy raktal bele valamit??de ezt mergesen.egybol eszhez tertek.En sem nyulkalok az o fiokjukban pl.
11evesen mar biztosan fognak kapni rendes zsebpenzt hetente,de meg nem tudom mennyit.az meg odebb van.
11 éves fiam van heti 1000ft zsebpénzt kap, de ezért ő nyírja a füvet az apja segítségével, minden nap összeszedi a gyümölcsöt a földről. Szívesen segít nekem bevásárolni, nyáron főzés is érdekelte.
Abból a pénzből azt vesz amit szeretne, de most spórol aug20ra tudja megyünk nyaralni.
Én próbálom tudatán kívül segíteni, kapott asztali naptárat ahol bejelölünk minden alkalmat mikor hova megyünk, ünnepeket, szülinap, névnap suli kezdés. PlayIT show, mindent ami érdekli. Ő magától kezd gyűjtögetni, gyerek még néha valami extra nasi becsúszik de kezdi érteni a pénz fogalmát.
Ott értette meg, tavaly tavasszal legolcsóbb jegyet kapta meg a Playitre, 2 óra sorban állással elkezdett gyűjteni a drágább jegyre, idén vip jegyet vett kicsit besegítettünk értékeljük azt, hogy próbálkozik.
De a pénztárcából sosem vehet ki! Biztos megbüntetném!
a pénz értékét úgyis csak akkor fogja megtanulni, hogyha olyan stabil költségei lesznek, amiket eddig alapnak vett, de amúgy ki kell spórolnia
Pl ha elküldöd egyetemre és havi 50ből kell kajálnia befizetnie a kolit és akkor hirtelen a 700 ftos gyros is drága lesz.
Na ez a pénz értéke.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!