Fiúk, lányok miért gondoljátok, hogy a leghaszontalanabb tárgy az irodalom? Miért tartjátok unalmasnak?
Nekem az irodalom a kedvenc tantárgyam, mióta gimnazista vagyok. Általánosban nem szerettem, mert szörnyű volt a tanár, az órák unalmasak és erőltetettek voltak. Szerintem a tanár sem szerette azt, amit csinál. Most nagyon jó tanárom van, jól tanít. Szeretem, mert megtaláltuk a közös hangot és tetszik a stílusa, meg a nézetei, van bennünk közös. Ezzel mondjuk majdhogynem egyedül vagyok az osztályban, a többiek nem szeretik sem a tanárt, sem a tantárgyat.
Mondjuk én magát az irodalmat is szeretem. Néha csak úgy tanulok verseket, a szépirodalmat is szeretem... Változatos, érdekes és kifejező az irodalom maga. Azt hiszem, egyike vagyok a kevés kivételnek.
16L
Nem gondolom, hogy a leghaszontalanabb, de azért hagy némi kívánnivalót maga után.
Én nagyon szeretek olvasni, nem egy kötelező is tetszett- bár a Tanár úr kérem-et fel akartam gyújtani- de ez a verselemzés a halálom. Nem érdekel, nem hasznos és nem lehet róla még csak saját véleményem sem, mert az a jó, amit a tanár mond. Ha Berzsenyi haldoklott a diófa alatt, akkor haldoklott, pont.
Nyelvtan ugyanez, nem tudom megérteni, miért jó nekem, ha felismerem az alárendelő szerkezetet...(Egyébként, nem ismerem fel.)
14/L.
Ha úgy nézzük, hogy melyik a leghaszontalanabb akkor nem az irodalmat raknám elsőnek.
Ugyanúgy haszontalan a matek (soha nem fogod az exponenciális egyenletet vagy a logaritmust használni), kémia (Hund szabály azt se tudom mi ez de ez az egyetlen amire emlékszem), fizika (Newton törvényeit se szoktam felemlegetni). Szóval ha azt nézzük mindegyikbe van valami a hasznos és ami haszontalan. Ha azt nézzük talán a biológia a leghasznosabb, hiszen legalább tudod hogy mi fáj.
Én szerettem az irodalmat, a kötelezőket sose olvastam, mert mindig volt valami más amit épp olvastam. Verseket is szeretek olvasni, tanulni is szerettem őket, mert könnyen megjegyeztem.
22/L
Sziasztok válaszolók!
Tizenhat éves létedre nagy öröm azt olvasni, hogy belevetetted magad az irodalomba. Vajon mennyiben köszönhető ez a tanárnak? Határozottan dühvel tölt el amikor olvasom tanárok beszámolóit, miszerint úgy próbája közelebb hozni József Attila költészetét ehhez a generációhoz, hogy rap vagy valamilyen általuk kedvelt műfajban átirattatja velük, mivel csak így lehet hatni rájuk. Bár a rap zenénél jobban semmit nem gyűlölök nyilván ezért is írok ilyet.
Szerintem ha felmutatjuk hogyan hat a személyiségfejlődésre és milyen üzenete van a mai kor számára egy adott versnek, műnek akkor igenis van értelme. A verselemzés csak belemagyarázás lenne? Ezért írták meg, hogy interpretáljuk. Senkit nem érdekel, hogy a költő az adott pillanatban mire gondolt, de az annál inkább, hogy bennünk mit mozgat meg, milyen érzelmi hullámokat. Az érzelmi intelligenciánk ezáltal is fejlődhet. Dalok, versek, bármilyen szövegek, műalkotások megszülettek, mivel gondolkodó és érző lények vagyunk.
Én sem szeretem sajnos az irodalmat. Általánosban még azt hittem, hogy biztos csak a tanár a hibája (mert azt utáltam), és a gimiben majd megtetszik, ha ért hozzá a tanár. Már kilencedikben rá kellett jönnöm, hogy belém van kódolva az ellenszenv. Ritka sz#r egy tantárgy.
Fogalmazni, esszét írni szeretek, de költők verseibe elvont baromságokat belelátni hülyeség. Nem látok benne egyszerűen logikát, erőltetettnek és értelmetlennek tartom. Főleg, hogy eddig akárhányszor próbálkoztam verset elemezni, én valahogy mindig másnak láttam a jelentését, mint az osztály többi tagja vagy a tanár. Utáltam olyan elemzéseket megtanulni, amikkel nem értek egyet (nem is tanultam meg).
Épp ezért tartom hülyeségnek, amit egy magát hihetetlen okosnak és tehetségesnek gondoló értelmiségi sznob talált ki.
Ja, apropó sznobok: Osztályomon belül azokat is utálom, akik irodalmi érdeklődésűek: mind írtó egyedinek és absztraktnak képzeli magát. Verseket írnak, amiben "antikizálnak", belefoglalnak mindenféle ókori nevet, csak hogy még klasszikusabb legyen az alkotás, aztán benyalnak a tanárnak azzal, hogy felolvassák az osztály előtt. A tanár meg majdhogynem ráélvez az asztalra, hogy jaj, ez milyen szép. Közben meg semmi eredeti nincs benne, csak random szavak összetétele, aminek nincs többletjelentése, és se nem tehetségre, se nem elhivatottságra nem utal, inkább csak amolyan hipszterkedés. Ez nem tehetség. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a József Attila, Kosztolányi (aki mellesleg elég jól nézett ki, ezért szimpatikus :D), Ady vagy éppen Petőfi tehetségét nem ismerem el, a maguk területén biztosan azok voltak, de ami engem illet, előbb elismerek egy sikeres matematikust vagy csillagászt, mint irodalmárt.
Én a racionalitást és az egyértelműséget szeretem. Éljen a matematika!
Kedves Válaszoló!
Megértem ugyan a véleményed, de teljes mértékben nem tudok azonosulni az általad írottakkal. Az irodalom teljességgel irracionális lenne? Szerintem pont, hogy a való életet tükrözik a realista alkotások. A legcsodálatosabb az bennük, hogy mindegy mikor írták az adott művet az üzenet máig hat. A matematika, kémia, fizika, orvostudomány mind-mind hasznos dolgok és igenis szükség van rájuk, de a a próza, a költészet a szívünkhöz, a lelkünkhöz szól.
Nem olvastam végig a hozzászólásokat de a véleményem a következő:
Természetesen azért a leghaszontalanabb tárgy az irodalom mert nálunk nem lehet elhelyezkedni vele, csak tanárnak.
Az a minimális színház ami itt van, elhanyagolható. A filmes szakma említésre sem méltó.
Íróként sem lehet megélni. A költészet halott.
Még ha létezik is minimális pénz a hazai irodalomban,azt is bennfentesek kapják meg. Nem az a jó író aki közel van a tűzhöz, nem az a jó rendező aki benne van a pártban, nem az a jó színésznő aki lefeküdt a producerrel. Az ilyen emberek által összehozott produkció minősége persze hogy kritikán aluli.
Persze ha itt teret engednének a tehetséges embereknek akkor nem tudna bejönni az a sok hollywoodi szenny amit itt az emberek torkán lenyomnak már vagy 30-40 éve.
-Unalmas:költők/írók élete? kit érdekel? verselemzés? kit érdekel? stb.
-haszontalan:gondolj bele mi kell neked ahhoz hogy boldog legyél és most gondolj bele: kell neked ehhez az irodalom?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!