Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Hogyan nevelitek 13-14 éves...

Hogyan nevelitek 13-14 éves gyereketeket?

Figyelt kérdés

Arra lennék kíváncsi, hogy mit engedtek meg neki és mit nem, mennyi pénzt adtok neki, mikor van takarodó, milyen az elvárt iskolai színvonal stb.

A válaszokat előre is köszönöm.

2015. jan. 2. 21:42
 1/10 anonim ***** válasza:
72%
Szia. Én 14 éves srác vagyok. Nem szabják meg konkrétan mikor kell lefeküdnöm, de néha már idegesek, mikor hangoskodok éjszaka. Zsebpénzt nem adnak, viszont most szilveszterre adtak volna pénzt bulizni, ha nem ittam volna magam házigazdaként (így én fizettem) :D Iskolai színvonal sincs megszabva szerencsére, ennek ellenére elit gimnáziumban vagyok 4,8-as összátlag felett.
2015. jan. 2. 21:51
 2/10 anonim ***** válasza:
97%
Nem vagyok korlátozva szinte semmiben. Pénzt nem rendszeresen kapok, csak alkalomadtán. Csak a tanulási határ van megszabva :( De most félévkor bőven a határ alatt leszek sajnos...
2015. jan. 2. 22:07
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
ja és lány vagyok, 13 múltam
2015. jan. 2. 22:08
 4/10 anonim ***** válasza:
40%

14 éves lányom van. Bulizni kimondottan nem járhat még. ha valami alkalom szülinap, szilveszter stb. akkor vagy valamelyik barátnőnél vannak ahova megbeszélt időre érte megyek. ez általában éjje 1 szok lenni. ha pedig mégis úgy alakul hogy szórakozóhelyre megy akkor szintén fél 1 - 1 re megyek érte vagy én vagy az apja.

pénzt minden hét elején kap illetve hétvégére külön egy bizonyos összeget ha megy valamerre. Takarodó nincs megszabva. ennyi idősen csak tudja mennyi alvas szükséges neki hogy másnap kipihent legyen. ISKOLAI SZÍNVONÁL. nem állok fakanállal melette minden nap a tanulásnál. a 4 es átlagot elvárom. ha 1 - 2 tantárgyból közepes nem vágom magam a földhöz. nem lehet mindenből kitünő. azt viszont ne szeretem ha sima lustaságb´ól kap közepest

2015. jan. 2. 22:31
 5/10 anonim ***** válasza:

Engem most pont szilveszterre nem engedtek el, de ha nagy ritkán péntek este elakarok menni a barátnőimmel, mehetek. Máshova is elengednek, minden különösebb nélkül. Ha mondjuk Pestre megyek a barátnőimmel, kapok pénzt, zsebpénzt nem igen. Anyával egyeztem meg, hogy teregetésért, palacsinta sütésért (a bátyámnak, anya már nagyon unja), vagy ha elmegyek a könyvtárba anya könyvéért, kapok párszáz forintot, ebből gyűjtögetek.

Az öltözködésembe, a barátaim választásába sem szólnak bele.

Az alvási időmbe se szólnak bele, egyáltalán. Persze, hajnali háromkor már rám szólnak, hogy ideje lenne aludni, de akkor sem kezdenek el velem üvöltözni, vagy áramtalanítani a gépet.

Az iskolai szintem meg szintén rám van bízva, amíg nem bukom meg, addig különösebben nem csesztetnek vele.

15/L.

2015. jan. 4. 02:54
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Én 15 éves vagyok, de szerintem ez még belefér.:)

Pénzt nem kapok és nem is kaptam soha rendszeresen. Születésnap, ballagás, alkalmakra ajándékként kaptam pénzt és azt gyűjtögetem, de ezen felül, ha éppen kell valamire, sütizni vagy pizzára vagy akármi, akkor adnak csak szólnom kell. Nyilván azért van egy határ, tehát természetesen nem úgy működik, hogy szólok és bármit megkapok, de ha kajára kell vagy barátnőkkel megyünk valahova akkor adnak.

Akkor fekszem le, amikor szeretnék és régebben sem nagyon volt megszabva. Megbeszéltük, hogy iskolaidőben úgy feküdjek le, hogy reggel időben fel tudjak kelni. Ez többé kevésbé sikerül, igazából nekem nem is az időponttal van bajom, hanem magával a felkeléssel:) Van, hogy 10-kor, de van, hogy 3-kor alszom el (sokszor egyébként tanulás miatt), mindkét esetben felkelek akár 5-kor is, de nem szeretek kimászni az ágyból. Napközben nem vagyok fáradt csak ez a reggel ilyen megterhelő:)

Tulajdonképpen négyesnél rosszabb jegyem ne legyen év végén vagy félévkor, de egyébként négyes-ötös tanuló vagyok. Az, hogy év közben van rosszabb is az nem nagy baj, nyilván nem örülnek neki, de igazából egy rosszabb jegy nem sokat számít, előfordul. Vannak tárgyak, amik nem állnak hozzám közel vagy rosszabbul mennek, ezt ők elfogadják. Azt mondják, hogy magamhoz képest jól teljesítsek. Ha látják, hogy próbálkozok és küszködöm vele elfogadják, ha pedig csak szimplán lusta vagyok azt nem nézik jó szemmel, de mondom egy-két rosszabb jegyből nem csinálnak problémát.

Az öltözködésembe meg, hogy kivel barátkozom nem szólnak bele. Mármint én nem igazán vagyok olyan "lázadó típus", szóval sosem volt ebből probléma. A barátaimat, osztálytársaimat, ha mindet személyesen nem is ismerik, de szoktam róluk mesélni, így tudják, hogy kik vesznek körül.

Szórakozóhelyre, discoba, kocsmába nem mehetek, de barátokkal filmezni, sétálni stb. elengednek iskolaidőben is. Ilyenkor megbeszéljük, hogy mikorra érjek haza, de ez változó, helyzetfüggő.

2015. jan. 4. 12:04
 7/10 anonim válasza:
73%

Szia!

Én 14 vagyok,lány. Azt hiszem, elég sok mindent megengednek, de ez azért elég tág témakör.Zsebpénzt heti 500 Ft-ot kapok, ha rendesen kitakarítom a szobám+ha el akarok menni valahova a barátaimmal, adnak költőpénzt. Takarodó nincs, úgy gondolják ebben a korban már el tudom dönteni,de ha kijönnek éjfélkor, és még ég a villany, akkor megkérnek,hogy kapcsoljam le. A színvonal... az most nálam elég kemény, ugye felvételizem, szóval kitűnő,max egy négyes. Ebben az időszakban uhye a jegyeimnek ötösnek kell lenniük, már a négyes sem olyan jó, de amúgy ha rossz jegyet kapok (és itt nem a négyesre gondolok) és tudják hogy kijavítom,meg minden,akkor nem balhéznak érte. Az öltözködésembe általába nem szólnak bele, és szerintem ez így is lesz,amíg nem túl kihívón,vagy túl feketén, vagy papagájosan öltözködöm. A barátaimmal elengednek programokra ( én azért elég eljárós vagyok, a téli szünetbe is mentünk többször korizni,moziba,pizzázni) de ne sötétedés után jöjjek haza,leegyeztetett időben,hívjam őket,ha elindulok stb...

2015. jan. 4. 13:26
 8/10 anonim ***** válasza:
81%

Nem kapok zsebpénzt, csak a borravalót, amit anyu kap, az meg elég rendszertelen és ötszáz fölé még sosem csúszott. Apu párhetente gondol egyet, és hozzám vág egy ezrest. Illetve könyves akciók vagy könyvvásár előtt szoktam kapni nagyobb összeget, ilyen tízezer forint körül, az teljes egészében el is megy könyvre.

Takarodó nincs, persze piszkálnak már hajnali egy felé, de én tudom, mikor kell aludnom, parancsra meg úgysem megy.

Színvonal meg a színötös, pont.

14/L

2015. jan. 4. 20:31
 9/10 klopusz ***** válasza:
23%

Szia!

Három csemetém van, 17, 14 és 11 évesek.

Bulizni egyik sem jár, legfeljebb a barátaikkal suli után csavarognak egyet.

Zsebpénzt nagyszülőtől kapnak, hetente annyiszor 100 forintot, ahányadik osztályba járnak. Ezt bizonyos keretek között arra költik, amire akarják (leginkább másoknak vesznek ajándékot szülinapra, névnapra stb.).

Takarodónál szigorú vagyok, mindhárom gyerek esetében 9-kor lámpaoltás van (és tudom, hogy utána valóban alszanak), különben nem tudnának másnap felkelni reggel.

Iskolai színvonal? Alsó tagozatban hozták a kitűnőt - szerencsére. A 14 éves hetedik végén két négyessel zárt, és úgy néz ki, most sem lesz rosszabb a félévkor. A legnagyobb nem akar tanulni, így az átlaga 3,5 lesz.

2015. jan. 5. 10:28
 10/10 anonim ***** válasza:
Zsebpénzt soha nem kaptam, ha mentem valahova, akkor adtak egy kétezrest, vagy ha kellet valamire, kértem. Takarodó sem volt, addigra már tudtam, hogy ha hajnali egyig olvasok vagy gépezek, és fél ötkor kelek, akkor csak magammal szúrok ki. Ezt is meg kell tapasztalni. Az elvárt színvonal pont ezekben az években ment egyre lejjebb, ahogy engem egyre kevésbé érdekeltek a jegyeim. 12 éves koromban még az volt, hogy ne legyen hármasom, 15 évesen már az, hogy menjek át a pótvizsgán.(És mégis bekerültem ösztöndíjjal jó egyetemre.) Ennyi idősen szerintem nem érdemes halálra strapálni a gyereket a jegyeivel, nem nagyon számít bele a továbbtanulásba. Érettségig meg vagy megkomolyodik magától, vagy nem.
2015. jan. 14. 16:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!