11 éves Lányom nehezen barátkozik. Mi lehet az oka, hogy nem tud barátot szerezni?
Történt ugyanis, hogy új iskolába került, ahol nagyon hamar megbarátkoztak, egy szintén újonnan a közösségbe került kislánnyal. Tartott ez kb. egy évig, és a kislány új barátnőket talált. Már csak akkor megy a lányomhoz, ha nincs neki senki más kéznél. "nincs ló, jó a szamár is" alapon. A lányom egyedül áll a sor végén, egyedül tölti a szüneteket, és szerintem nem meri más lányok társaságát keresni, mert attól tarthat, hogy nem barátkoznának vele. Mindig is csak akkor barátkozott valakivel, ha azok kezdeményezték. Szégyenlős típus, és fél a kiközösítéstől! Ezért inkább nem is kezdeményezi a kapcsolatot. Nem tudom mi tévő legyek! Olyan sokszor beszéltünk már erről vele, biztattuk, hogy legyen kezdeményezőbb, és nyitottabb, de semmi változás.
Mit tegyek? Hogy tudnám kirántani ebből a zárkózottságából? Félek, hogy hosszú távon komoly gondjai lesznek. A tanulmányi eredményei is vissza estek. Azt látom, hogy érdektelen, a tanulásban is! pedig nem ez volt rá jellemző!
Köszönettel várom a tanácsaitokat.
Szia! Én is ilyen voltam, sot én még nem is beszéltem.. de aztán megváltoztam és néha már túl kozvetlen is vagyok :)
Egyébként engem a mai napig nem fogadnak el suliban, tegnap pl. tudtomra adták hogy mennyire utálnak, de nem érdekel... Ne aggódj, a lányod is talál majd barátokat!
Teljesen megértem a félelmedet, hogy tartasz attól, hogy ez hosszabb távon probléma lesz a lányodnál. Saját példát tudok erre felhozni.
Én 12 évesen kerültem új iskolába, és nekem is nehezen ment a beilleszkedés. Az én anyukám is nagyon aggódott értem. Azonban ez csak olaj volt a tűzre: tudatosította bennem, hogy valami velem nem okés, már csak ezért sem voltam képes nyitni mások felé. Pedig tényleg jót akart. Most 21 éves vagyok, és csak nagyon nehezen tudom az énképembe beépíteni azt, hogy nem olyan vagyok, mint amilyennek hosszú éveken keresztül mondtak. Ha egy gyereknek sokat mondanak valamit, megjegyzi, beépül a tudatalattijába. És feladja, nem is próbálkozik. "Mert én úgyis zárkózott vagyok." Pedig lehet, hogy ez csak egy rövid időszak lett volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!