Mit tennétek ha?
"apuka kb 8 éve igen jelentős mennyiségben, benn a házban is."
Ez mit jelent? 8 évvel ezelőtt volt ilyen, vagy 8 éve elkezdte, és azóta is láncdohányos?
Utóbbi esetben felesleges a gyereket okolni, mert a szülőtől tanulta el a mintát. A megoldás az, hogy apuka és a csajszi egyszerre lerakják a cigit.
Lehet, hogy a "kussolsz, mert gyerek vagy" nevelési módszer híveinek ez kissé meredek, de addig nem kérheted meg a lányodat, hogy szokjon le, míg az apja egész nap ott füstöli mellette a bagót.
Én megköszönném, hogy a gyerekem őszinte volt velem, és elmondta ezt, nem pedig rajtakaptam. Lefektetnénk a szabályokat: én nem adok neki pénzt cigarettára, és a tőlem kapott zsebpénzét sem költheti rá. Tehát csak saját maga által megkeresett pénzből (ami nyilván 14 évesen kivitelezhetetlen, de később elvárható), vagy a különböző alkalmakra (pl. születésnap) másoktól kapott pénzéből vásárolhat (egyébként arra is rákérdeznék, hogy ki veszi neki két éve a cigit, mivel nyilván nem ő szerzi be). Átbeszélnénk a cigaretta káros hatásait, nem belemagyarázós jelleggel, hanem megértően, és úgy, hogy közben elmondhassa, mit gondol ezekről. Megkérdezném, miért dohányzik, mi a célja vele, és megpróbálnék ezt helyettesítő dolgokat ajánlani (pl. feszültséglevezetésre valamilyen sportot, alkotói tevékenységet).
Úgy gondolom, hogy hiába csak 14 éves, megtiltani úgysem lehet neki, mert akkor ezután titokban fogja csinálni ugyanúgy.
Huh. Ez elég meredek...ugye akkor 12 éves kora óta dohányzik :O Én nem hagynám neki, de nem erőszakkal, mint inkább érvekkel próbálnék rá hatni. De Te ismered a lányod jobban, talán jobban tudod, hogy mivel lehet elérni nála dolgokat. Én biztos megemlíteném neki, hogy még kiskorú, és én mint anya felelősséggel tartozom érte, mind a testi, mind a szellemi fejlődéséért.
De Lehet rosszul gondolom.
Kedves első válaszoló! Nálunk is volt negatív példa: anyukám dohányzik, gyerekkoromban a lakásban, úgy hogy a szobában nem lehetett megmaradni esténként a füst miatt.... mégsem szoktam rá a dohányzásra. :O
Egy 7 éves gyerek anyukája
#3 Nem mindenki egyforma.
És ha nem azért is szokott rá, erkölcsileg megkérdőjelezhető úgy megkérni, hogy tegye le a cigit, hogy apuka meg vígan füstöl mellette, csak azért, mert ő felnőtt és neki szabad.
Ilyenkor tudod mi történik? Elkezdődik a hazudozás. Azt mondja, hogy nem cigizek, de közben igen, a szülei háta mögött.
E mellé még azt is odaveheted, hogy átlagban véve is nagyon nehéz leszoknia úgy egy dohányosnak, ha mellette valaki cigizik. És az nem csökkent semmit, hogy egy 14 éves gyerekről van szó.
Elöször megkérdezném hogy most ez a menő, hogy 12 évesen elkezd dohányozni? Biztos nem csapnék balhét, mert végülis, ha az apjától is ezt látja, akkor furcsa, hogy neki megtiltom, de az apjának nem.
Jobban oda figyelnék rá. Hogy hova megy, kivel megy, meddig megy!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!