Hány éves korban világosítjátok fel a gyereketeket a szexuális életről?
Az iskola elég ramatyul végzi ezt a feladatot, és szerintem már későn is.
Én 8 évesen lettem felvilágosítva, kaptam egy korosztályomnak szóló elmagyarázó könyvet, és utána feltehettem anyáéknak minden kérdésemet.
Te hány éves vagy?
Értelek teljesen egyébként, főleg, mivel van két húgom, így tudom, milyen helyzetben lehetsz, hogy látod, szegény húgod semmiről sem tud... Mi szerencsére fel lettünk rendesen világosítva, kb. abban a korban, ahogy írtam az első válaszban. Én most vagyok 20, a nagyobbik húgom 18, a kisebbik most lesz 15, már mindent tudnak, a nagyobbik szexuális életet él, a kicsi pedig azért még távol van ezektől a dolgoktól - de legalább mindennel tisztában van, és bármilyen kérdése adódik, cikiség nélkül felteszi a kérdéseit akár nekünk, akár a szüleinknek.
Ez azért egy elég szomorú helyzet, tényleg okozhatja azt, hogy egészségtelen vagy problémás szexualitásotok van/lesz... Gondolom most már hiába ülnél le anyukáddal megbeszélni vele, hogy mi lenne, ha felvilágosítaná a húgodat... Esetleg azt tudod tenni, hogy te leülsz vele és elmagyarázod neki a dolgokat. És legalább tudod, hogy te ne így csináld majd szülőként, mert ennek sok negatív hatása lehet. Én pl. nagyon örülök annak, hogy akármivel fordulhatok a szüleimhez, mert ha esetleg valami probléma lenne, tudnám, hogy ők segítenek, és megbeszéljük, és hátha meg tudom oldani a tanácsaikkal. Ez nagyon fontos dolog szerintem, és hozzátartozik az egészséges, bizalmi szülő-gyerek kapcsolathoz.
Teljesen érthető a helyzeted, és valószínűleg tényleg a felvilágosítás hiánya okozza ezt a problémát. A családod nagyon furcsa ebből a szempontból, érthetetlen, hogy valaki, aki több gyermeket is szült már, ennyire elzárkózik a természetes dolgok megbeszélésétől, felvilágosítástól stb. Esetleg annyit tehetsz még meg, hogy leülsz egyszer kettesben édesanyáddal, és elmondod neki, hogy számodra mennyire negatív, hogy soha sem lettél felvilágosítva, és elmondod neki ezeket az élményeidet és rossz tapasztalataidat. Talán ezzel felnyithatod a szemét azzal kapcsolatban, hogy ha most nem cselekszik, akkor a húgodra is nagyon rossz tapasztalatok várnak.
Persze gondolom, mennyire nehéz lenne most leülni ilyenekről beszélni édesanyáddal, de talán még megmentheted ezzel a húgodat. Sok sikert!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!