Miért utálják az energiaitalt a szülők? Mi rossz van benne?
Nekem anya azt issza kávé helyett, és ha kérek én is ihatok bármikor.
Mind a ketten rosszul vagyunk a kávénak a szagától is. :D
16L
Egy energiaital 32 mg koffeint tartalmaz.Én nemrég 2 hétig energiaitalokon,kólán éltem.Ez rengeteg koffeint tartalmaz,és most úgy döntöttem,hogy megnézem,hogy mi lesz,ha megvonom magamtól.
Ami történt:
-Tegnap 8 órakor(este) lefeküdtem,mert jelentkeztek már a második elvonós napon az elvonási tünetek.
-Émelyegtem,szédültem.
-Fájt a fejem,
-Hányingerem volt,
-Nyomott voltam,nem volt jó közérzetem.
-Az iskolai eredményeimen nem rontott,de most vezetek és bizony,a vezetést megdobta a koffein,koffein nélkül a vezetésben nem vagyok jó,mondjuk most 1 hetet kihagytam a hülye oktató miatt(nem írt be).
Ma reggel ittam cherrys kólát,keveset..kicsit szédülök.
Anya megmondta előre,hogy ne igyak ilyen sz*rokat..de nem,nem hallgattam rá.Itt az eredmény.Sőt,rosszabb is lehetne,például stroke is lehetne tőle,vagy szívinfarktus.(az energiaitaltól)
17/L
11#, gratulálok anyukádnak.
Valami elképesztő, hogy mennyi buta ember van.
A koffeintartalma nem olyan vészes, ellenben számos élénkítő hatású anyagot tartalmaz, ami megterhelő/káros hatással van a (sok esetben) amúgy is fáradt szervezetre. (Ugye álmos/fáradt emberek fogyasztják gyakran.) Egy doboz red bull kb 70mg koffeint tartalmaz, míg egy átlagos kávé 140-et. (Durvább feketekávé tartalmazhat 200-250-et is!) Ettől függetlenül még mindig jobb, ha kávét fogyasztasz, mint energiaitalt.
Ha fél liter (azthiszem ez egy doboz Monster, nem?) energiaitalt elfogyasztunk (32mg/100ml) akkor utána a következő néhány órában kb 10%-al nő a vérnyomásod, és a pulzusod 5-7-el emelkedik percenként. (Persze nem két órán át! Csak egy ideig.)
Ezenkívül sok gyorsan felszívódó vitamint próbál belenyomni a szervezetedbe, és még néhány anyagot, ami olyan formában van, hogy a szervezeted hirtelen kap egy lökést, de hamar kiürül - így aminek lassan kéne felszívódnia, és sokáig kitartania hamar kiürül. Mondhatni először túladagol, majd megszünteti a dolgot, ez nem túl jó dolog.
Tehát nincs jó hatással nagyobb mennyiségben illetve hosszútávon a szervezetedre. (Persze az előírt mennyiségben fogyasztható, a dobozokon fel van tüntetve, hogy egy felnőtt szervezet körülbelül heti egy doboznál ne nagyon fogyasszon többet.)
Összességében ezek az infók megtalálhatóak a neten, és a szülők meg próbálják azt a gyereket úgy felnöveszteni, hogy 18-20 évesen viszonylag egészséges legyen. Ebben benne van, hogy nem hizlalják el, járatják sportolni, és az is, hogy nem nagyon támogatják az energiaital fogyasztást.
Én egyébként eléggé szeretem a koffeintartalmú italokat, egy ideig mértéktelenül fogyasztottam, mára szerencsére sikerült egy korlátot szabnom magamnak. Én viszont imádom a kávét, közel az összes fajtát - bár inkább a laza jegeskávét szoktam gyakrabban fogyasztani. Energiaitalból a Monster Rehab illetve a Burn málnás változatát fogyasztom nagy ritkán - ezeknek kedvelem az ízét, de azért ha tehetem inkább egy kávét, vagy még azt se fogyasztok. (Egyébként a kóláért is megőrültem korábban, de mára tulajdonképpen eljutottam oda, hogy csak hétvégén fogyasztok néha kávét, és hétköznapokon is max esténként iszok Pepsi max-ot, inkább csak hűvös szénsavas ásványvizet iszok.)
Én azt mondom hogy a szülők joggal ódzkodnak az energiaitaloktól. (Főleg, hogy több halálesetre volt már példa, legtöbbször figyelmetlenség okozza, de épp elég. pl.: szívbeteg lány fogyasztotta, de nem tudták, hogy rossz a szíve, meghalt 14 évesen. Másik eset egy kiszáradásos történet, ahol már órák óta nem ivott egy fiú, végül bedobott egy 40mg/100ml koffeintartalmú erős energiaitalt, és végül a szervezete olyan száraz volt, hogy elájult. Bár nem halt meg, de nagyon közel volt hozzá!)
Én azt mondom olyan rossz dolog ez az energiaital, de a saját érdekünkben nem kéne fogyasztani!:)
15/F
Mindenféle káros anyag, aminek a fele még csak nem is természetes.
Igyál inkább kávét, az egészségesebb.
Egy olyan anyag ami benne van az anyatejben és a bébipapiban is.
# 18
A taurin egy olyan anyag, ami függőséget okoz, emellett viszont növeli a testi, illetve feltételezések szerint a szellemi teljesítőképességet. Semmi különösen veszélyes nincs a taurinban, nagyobb mennyiségben is biztonságosan fogyasztható. (Bár nem éppen a legjobb ez se a szervezetnek hosszú távon!)
De ez nem is fontos, hiszen az energiaitalok már nem tartalmaznak taurint - az adó elkerülése végett.
Helyette hasonló hatású: arginin illetve inositol kerül alkalmazásra.
(Kivéve Monster esetén, ők fizetik az adót.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!