Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Mit lehet csinálni egy mamúgy...

Mit lehet csinálni egy mamúgy értelmes kiskamasszal, ha nem hajlandó tanulni?

Figyelt kérdés
Sajnálom a dolgot, mert nagyon értelmes amúgy, csak nem akar a könyv fölött ülni. Ha 18 évesen jön rá, h elrontotta, már nem lesz visszaút. Húgom, 14 éves.
2009. okt. 19. 14:16
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
38%

1. Nem kiskamasz!

2. Mondj néhány kamaszt aki szeret tanulni!

3. Nem a te dolgod, hogy motiváld a tanulásra!

4. Tanulj meg írni!

2009. okt. 19. 14:49
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Kedves első válaszoló! Minden bizonnyal baromi sokat segítettél a kérdezőnek...:S Csak úgy mellesleg fogalmam sincs, miért javasoltad neki, hogy tanuljon meg írni, hiszen egy elgépelésnél több hiba nincs a kérdésében, tökéletes a helyesírása, egy félreütés meg bizonyára bárkinél előfordulhat.

Kedves kérdező! Nagyon örülök, hogy foglalkoztat a húgod jövője, biztos nagyon jó testvérek lehettek! Örülhet, hogy ilyen nővére van.

Alapvetően egyik "gyerek" sem szeret tanulni, csak a példamutatás segíthet. Beszélgessetek el arról, hogy mi szeretne lenni, mik a céljai, ehhez szerinte mit kell tenni, mutasd meg neki a jelenlegi felvételi ponthatárokat, számoljátok ki együtt, hogy lenne-e esélye felvételt nyerni egy óhajtott szakra különböző átlagokkal.

Hozz fel negatív példákat, hogy látod ez meg ez sem tanult, mi lett belőle... Ez persze ne csak egyszeri beszélgetés legyen, de arra is vigyázz, hogy nehogy "túlzásba vidd", mert a végén már menekülni is fog előled!

Mindenképpen kell egy példakép is a környezetetekből, aki sokra vitte, lehet, hogy csak a felismertetés hiányzik neki!

Sok sikert, és ne csüggedj: pár hónapba is beletelhet, amíg "elgondolkodik" ezeken a dolgokon. Még akkor sem késő, hiszen még csak 14 éves! :o)

2009. okt. 19. 15:06
 3/13 A kérdező kommentje:

"1. Nem kiskamasz!

2. Mondj néhány kamaszt aki szeret tanulni!

3. Nem a te dolgod, hogy motiváld a tanulásra!

4. Tanulj meg írni!"

1. Miért, a 14 éves az szerinted mi? Nyugdíjas?

2. Én pl. nem azt mondom, h szerettem tanulni, de tanultam, mert tudtam, h ez szükséges ahhoz, h legyen belőlem valaki. Sehol nem írtam, h azt akarom, h szeressen tanulni.

3. Mivel a nővére vagyok és jót akarok neki, igenis úgy gondolom, h nekem is feladatom őt motiválni. Ha te nem így gondolod, elég baj.

4. Igen, én is utólag vettem észre, h lenyomtam az m betűt véletlenül. Nem vagyok titkárnő, nem tudok tökéletesen gépelni. Az utolsó mondat jelentése: Ő a húgom és 14 éves. Tudod, ezt így is lehet írni.

Szánalmas vagy amúgy.

Második válaszoló:

Én is ilyesmi módszerekkel próbálkozok, próbálom "kitaláltatni" vele, h mi akar lenni, mit akar az élettől. Biztos könnyebb, ha motiválja valamilyen cél. Csak szerintem ő még nagyon távolinak látja a felnőttséget, pedig már csak 4 év, ami nem sok. Köszönöm, hogy értelmes választ írtál!

2009. okt. 19. 16:32
 4/13 anonim ***** válasza:
92%

a 14 éveds gyerek enm kiskamasz!

a prepubertáns korban lévő gyereket hívják annak

egy 3 éves ovist sem hivsz kisbabának, csak önmagadat csapod be ezzel

az, hogy nem tanul, rengeteg oka lehet. nem motivált, nem szereti a tanárt, nem szereti az iskolát, nincsenke sikerélményei csak kudarcai, megszégyenítik, sorolhatnám napestig. Az is lehet, hoga yaz az iskola nem passzol neki ahová jár. Az iskola azonban nem minden.

És te sem lehetsz túl idős, ha azt gondolod 18 évesen nincs visszaút, és véglegesen el tud rontani valamit. Nem tud, iskola tekintetében biztos nem.

2009. okt. 19. 16:59
 5/13 A kérdező kommentje:

a 14 éveds gyerek enm kiskamasz!

a prepubertáns korban lévő gyereket hívják annak

egy 3 éves ovist sem hivsz kisbabának, csak önmagadat csapod be ezzel

az, hogy nem tanul, rengeteg oka lehet. nem motivált, nem szereti a tanárt, nem szereti az iskolát, nincsenke sikerélményei csak kudarcai, megszégyenítik, sorolhatnám napestig. Az is lehet, hoga yaz az iskola nem passzol neki ahová jár. Az iskola azonban nem minden.

És te sem lehetsz túl idős, ha azt gondolod 18 évesen nincs visszaút, és véglegesen el tud rontani valamit. Nem tud, iskola tekintetében biztos nem.

Nem értem, miért lovagoltok itt azon, h kiskamasz vagy mi?! 14 éves, ez a lényeg. Miért csapom be magamat?

Igen, ezek az okok lehetnek, de a legvalószínűbb az, h ebben a korban a mai fiatalokat minden érdekli a tanuláson kívül. Tisztelet a kivételnek. Biztos szerepe van benne a tanároknak, osztálytársaknak is, de hogy lehet olyan sulit keresni, ahol minden tanár tökéletes, és az osztálytársak is azok?

Miért ne lehetne 18 évesen "véglegesen" elrontani valamit? Szerinted egy fiatal ha 2-esre érettségizik, hova fogják felvenni? Másrészt nem tanul meg tanulni, nem szerzi meg azt az alapműveltséget, ami erre a korra már ki kellene hogy alakuljon. Van aki 30 éves korában érettségizik és tanul tovább, de vajon hány % tartozik ide? És hányszor több energiabefektetéssel éri el ugyanazt a diplomát, mint a másik, aki 18 évesen jó tanulóként kezdte?

Nem értem. Kérdezek valamit, ami nem a "fenekembe dugta, lehetek-e terhes"-szintű, erre ilyen fikázó választ írsz te is..

2009. okt. 19. 17:10
 6/13 A kérdező kommentje:
Hú.. bocsánat, nem akartam benne hagyni a választ, véletlenül maradt ott.
2009. okt. 19. 17:11
 7/13 anonim ***** válasza:
49%

sajnálom, ha válaszom fikázónak tűnt, pedig nem volt az.

igen, később még tanulhat, kezdhet valami magával 20-25 évesen is, sőt diplomát is szerezhet, és igen, erőfeszítések árán. mint ahogy most is erőfeszítések árán. nem szeretnek tanulni: mert az iskola, a tanár pozitivan nem motiválja őket. senki nem szereti csinálni azt, amiben nincs sikerélménye, amiért mindig szidás jár, és permanens cseszegetés. iskolában is, munkehlyen is. ha a főnököd állandóan csesztet, meggyúlölöd a munkádat bármnnyire is tetszett az elején. a mai érettségi rendszer nem olyan mint a 20 évvel ezelőtti, ma ha egy eredmény nem tetszik, mehetsz fél év múlva újra, akár tárgyanként is, külön-külön. és lehet, hogy most 14 évesen nem érdeklni, de 16 évesen már igen. ne cseszegesd. ülj le vele, mondd el neki, hogy szerinted fontos a tanulás, de fogadd el, hogy neki nem az, ezzel együtt aggódsz, hogy mi lesz vele, de kérdezd meg, hogy ő mit szeretne, mi baja a sulival, és miben tudnál neki segíteni. neked az a dolgod, hogy szeresd és elfogadd olyannak amilyen, és támogasd bármi is a döntése, hiszen a testvéred. hidd el sokkal értékesebb ez, mint a tanulj, tanulj szajkózása.

mellékesen sok minden van még az alkalmazotti és az irodai munkán túl.

(erőt vettem magamon, és végigolvastam, ne legyen annyira félregépelve)

sok sikert mindkettőtöknek!

2009. okt. 20. 01:15
 8/13 anonim ***** válasza:
49%

ja és még egy dolog, te is mai fiatal vagy :)

tehát ne mondd azt, a mai fiatalok

2009. okt. 20. 01:17
 9/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszodat, igyekszem cseszegetésmentesen terelgetni a kis báránykát :)

Én is még csak 26 vagyok, de elnézve a mai teenager-eket, néha 80-nak érzem magam :S

2009. okt. 20. 09:55
 10/13 anonim válasza:

nehéz ügy anno énse hittem el hogy aki nem tanul tényleg nem viszi semmire. mutass neki olyan embereket a városban akik tanulatlanok:).

sajna énis így vagyok gimibe nem nagyon tanultam és hát most főiskolán sokszor 2x annyit kellett tanulnom pont emiatt.

bár nekem egyéb világnézeti meg szociális problémáim voltak a hugodnak meg nemtom talán brintey spears akar lenni azon nehezebb segíteni.

2009. okt. 21. 23:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!