Miért ilyenek, kamaszkor, vagy én vagyok túl érzékeny?
Anyukámmal is ez megy, bár őt nagyon szeretjük. P is felvette a "mumus" szerepét, ő az aki félt, tilt, nevel, és bár egyáltalán nem szigorúan, mégis apu rögzült be mint a "jófej" a "problémamegoldó" stb.
A pároddal mindenképp beszélj, hogy a nevelésben is legyen partner, ne csak a bulis részében.
Olvastad Thomas Gordon könyveit? (neked a PET lenne a legjobb) Úgy tudod megváltoztatni a helyzetet, ha kiszeded belőlük, hogy mi a bajuk. Hagyd, hogy elmondják, anélkül, hogy rákérdeznél, ezt értő figyelemnek hívjuk. (neten utánaolvashatsz, nagyon hasznos dolog).
Arról szól, hogy nem kérdéseket teszel fel, hanem tudomásul veszed amit ők mondanak, kijelentő mondatokkal.
Pl. "Anyu, már megint te gépezel, engedj már oda.."
V: "úgy érzed, túl sokat gépezem."
"igen, ráadásul apu...... ...."
V: "Apád szerinted engedékenyebb...."
Figyeld meg, ha nem kérdezel, csak megmutatod, hogy figyelsz rá, sokkal jobban kiönti a szívét,és innen már könnyebb megoldani a problémát.
A másik: ne úgy kezeld őket, mint egy felsőbbrendű felnőtt, ő pedig egy lekezelendő gyerek. Ne tekintélyalapon ("mert azt mondtam") Kérdezd a véleményüket, ők hogy látnák jól, szerintük hol viszed túlzásba, Apjuk mit csinál jobban. Persze túlzott válaszokat adnak, de kompromisszumot kell kötni.
Pl... Ok, akkor ezt és ezt megengedem, de akkor kérlek ti is vegyétek tudomásul, hogy nekem is vannak érzéseim, aggodalmaim, és engem is sokminden érdekel a neten. (viszont az már rém rossz, hogy "én pénzemből is vettük a gépet, jogom van nekem is használni)
Remélem ebből valami hasznodra válik majd. Tényleg ajánlom a könyvet, itt nem lehet csak nagyon dióhéjban leírni, hogy mik a technikák.
a gyerekeid megszokták, hogy az apuka a vezéregyéniség a családban. biztos a férjd is rádszól, ők csak őt utánozzák
egyébként a kamaszkor a beszólogatás és az arra adott replikák művészetének ideje.
ne sértődj meg, hanem vmilyen szellemesslggel, és ami a legfontosabb viccesen! ne bántóan! vágj vissza
ja és ne légy gyerekes, ez az őt jobban szeretik mint engem a gyerekek kiváltsága
valljuk be, de nem így van
menj el pszichológushoz, hasonlót fog mondani amit én
otthon lábtörlőnek néznek
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!