Meddig maradhat fent este 10 éves gyereketek?
Max. 20:30 suliidőben, és egy órával több hétvégén. A suliban sokat kell figyelni, koncentrálni, így fontos az alvás. Szerintem egy 10 évesnek kell a 9-10 óra alvás. Ha rendszeresen lefekszik időben, egy idő után ehhez szokik hozzá, és nem lesz gond ebből.
Lefekvés előtt mindenképp valami könnyű elfoglaltságot javasolnék. Olvasson, ha szeret, de akár Te is olvashatsz neki (ha ráérsz).
Egy 10 éves már el van egyedül is, de ebben a korban nagyon szeretnek versengeni, ezért szívesen játszanak társasági és ügyességi játékokat (kártya, társas, kirakó, ország-városozás, barcóba, szójáték). Lehetőség szerint ne a TV és számítógép legyen a fő szabadidős tevékenység.
9- fél 10-kor szokott lefeküdni. A barátok közt-öt általában együtt meg szoktuk nézni. Mivel kicsit későn van vége ezért kellett pár nap míg megenyhültem és engedtem neki hogy végignézze.
Az iskolában a barátnőkkel kitárgyalják szünetekben a filmet, ő pedig nem tudott hozzászólni, emiatt bánatos volt.
Most már hamarosan 12 éves lesz, úgyhogy engedtem neki. Így is 9 órát alszik. Úgy látom elég neki, mert kipihentem ébred fel.
A filmig átnézzük a leckét, kikérdezem tőle, bepakolja a táskáját, megfürdik, aztán jön mellém filmet nézni.
Utána jó éjt puszi, aztán zuhan az ágyába.
Nekem olyan 10 évesen alakult ki, hogy addig maradhattam fenn, amíg csak akartam. Hétköznap is, hétvégén is. Aztán majd magamra vessek, ha reggel nem tudok felkelni.
Én meghatároztam akkor magamnak, hogy fél 10-kor lefekszek aludni és ezt általában be is tartottm.
Nem mondom, hogy nincs igazatok, de nálam a lefekvési idő sosem volt korlátozva, 7-8 évesen is éjfél körül feküdtem le aludni, aztán mire még el is aludtam, hajjjaj. Nagyon rossz alvó voltam régebben, de még most is van, hogy egész éjszaka csak forgolódom az ágyban, és egyetlenegy percet sem alszom. Nem aludtam sosem sokat, mindig is max 5-6 órát, ettől még a suliban tudtam koncentrálni, és délután sem aludtam sosem. Mindig is kitűnő tanuló voltam, szóval nekem ez abszolút nem ártott meg. Én sem igazán szeretném majd korlátozni a gyerekeimet.
15L
ameddig akar...szerencsére elég érett gondolkodású és rájött, hogy ha túl sokáig marad fenn, másnap nagyon rossz felkelni 4-5 óra alvás után, így megtanulja maga beosztani az idejét.
amúgy átlag olyan 10ig, ha 6kor is kell kelnie az 8 óra alvás...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!