Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » A legtöbb kamasznak miért nem...

A legtöbb kamasznak miért nem fontos a helyesírás?

Figyelt kérdés

Miért lettek ennyire igénytelenek az emberek? Szerintem igenis fontos, hogy igyekezzünk szépen kifejezni magunkat, és helyesen írjunk...Néha egy-két rövidítés még belefér, na de nem minden második szónál...Természetesen nem általánosítok, tudom, hogy van kivétel...csak kevés...Mit gondoltok?

17/L

2011. aug. 17. 20:05
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
Kedves 17/L, nem leszel népszerű ezzel a véleményeddel. Én is már többször megkaptam a magamét, mert ugyanígy vélekedek erről a kérdésről. Utálom a "vok"-ot, meg a többi idétlen, magyartalan rövidítést. Mondjuk talán SMS-ben, táviratban még magyarázható a dolog a korlátozott, vagy fizetős karakterszám miatt, de egy ilyen "beszélgetős" fórumban - szerintem - nincs helye és a másikkal szembeni tiszteletlenség. A rövidítéses szóhasználatot kedvelőkről sajnos legtöbbször az is kiderül, hogy komoly gondok vannak a helyesírással, a ragozással, hol kell betűt kettőzni, stb. Úgy tűnik, a mai magyar nyelvtanárok nem fordítanak kellő figyelmet, vagy nem követelik meg a helyesírást és ez nagyon szomorú. Ha valaki figyelmeztetést kap egy fórumon a borzalmas írásáért, még ő lesz vérig sértődve, hogy az nem fontos...Nem-e?:) Akkor csak próbáljon beadni egy önéletrajzot valamilyen jó kis állás ügyében, majd meglátja, hogy fontos-e?
2011. aug. 17. 20:45
 12/31 anonim ***** válasza:

Én is harapok a helyesírásért, de én itt már nem lepődöm meg.

De ami nálam mindig kiveri a biztosítékot, amikor elfelejtik helyesen használni a -ban,-ben toldalékot. Békés ember vagyok, de néha beleverdesném a fejét a klaviatúráBA. Ja, meg az "egyépként", hát az a másik kedvencem :D Osztálytársam írta egyszer, hogy "milyatta". Még nevettem is, azt hittem, viccel. Aztán amikor hülyén nézett, hogy mit röhögök rajta, akkor esett le, hogy komolyan gondolta.

És akkor jönnek a kifogások, hogy sietnek. De hova ? Ha sietek, akkor nem kérdést írok ki a gyakorira, hanem teszem a dolgom.

Hogy miért nem fontos ? Passz. Rossz volt a tanáruk, nem tanulták meg a szabályokat, nem olvastak. Vagy lehet, hogy olvastak, de akkor sem a Twilightból kéne kulturálódni.

16/l

2011. aug. 17. 21:01
 13/31 anonim ***** válasza:

Ha te tudsz chatelni úgy, hogy nem rövidítesz... Persze, a legtöbb helyen -szerintem még- muszáj helyesen írni, ha azt akarod, hogy észrevegyenek, és elolvassák amit írsz. Na meg olvastál már te ilyen 'kocka fórumot'? Ahol az angol szavakat úgy elragozzák... Pedig ők azért igényesek, és például android 'ROM főzők' (<- ez is egy jól fordított kifejezés...) is tudnak írni dolgokat, de ez csak példa a legtöbb ilyen. Amúgy én elég 'újmagyarosan' beszélek, haverjaimmal stb, de én angolul is szlengesen írok. (pl.: you=u meg pl egy mondat: 'How are you?' ez nekem: 'How R U?')

13/F

2011. aug. 17. 21:04
 14/31 anonim ***** válasza:

Harapsz? Az jó:)

Kedvenceim nekem is vannak: egyébb, egyenlőre, halgatom, utánna, átekelene menem, eggyik, ahoz, stb-stb.

2011. aug. 17. 21:09
 15/31 anonim ***** válasza:
Azt hiszem, ha így haladnak egyesek az "újmagyarral", tényleg szükség lesz egy gondolat átvivő kézi készülékre :)
2011. aug. 17. 21:09
 16/31 anonim ***** válasza:

"MIen színkategóriába sorolják az emebri bőrszínt? Mien színünk van pontosan?"

Ez meg MIEN....?

2011. aug. 17. 21:14
 17/31 anonim ***** válasza:

Kedvencem a leSSZ. :)

Amit mostanában nagyon sok helyen észrevettem, hogy meg mondani, le írni, el olvasni. Mikor nekem a helyesírást tanították, ezeket még egybe kellett írni. Azért szembetűnő, mert ezeket nagyon sok felnőtt is így használja, nem csak tinik.

2011. aug. 17. 22:01
 18/31 anonim ***** válasza:
igazából Én tudok helyesen írni.nyelvtan szín5ös megvan.de ha chat,régen msn,SMS,ilyesmi akkor persze hogy rövidítek mert eléggé gyorsan is gépelek és akivel írogatok,úgyis megérti.De pl. beszédben nem használok ilyeneket,hogy tali,akk,vok,h meg ilyesmi.Talán azért rövidítenek,mert valaki elkezdte és mindenki utánoz mindenkit.Szerintem ez a helyes megfogalmazás. :)
2011. aug. 17. 22:53
 19/31 anonim ***** válasza:
Hmmm, azért ez az irományod elég messze van a szín ötöstől...A vesszők elhelyezése, szóközök kihagyása a pont után, a mondatok nagybetűvel való kezdése, de-vel nem kezdünk mondatot. Elég silány lehetett a magyar nyelvtanárod, ha nála ez a színvonal megéri az ötöst...
2011. aug. 17. 23:03
 20/31 anonim ***** válasza:

A helyesírás szerintem is fontos, az engem is nagyon idegesít, különösen az ly-j (a "kedvencem" a muszáj ly-nal, ha ezt látom kiver víz). Ezen kívül azt szoktam mindig figyelni - nem direkt, csak feltűnik :D -, hogy mennyien kevesen használják helyesen az ikes igéket. Tehát eszem, alszom, iszom és eszek, alszok, iszok. Egyszer nekem szóltak be, mikor helyesen használtam, és mikor elmondtam, teljesen elképedt, hogy ilyen is van.

Az elgépelés meg a rövidítés viszont már más lapra tartozik, az előbbi mindenkivel előfordulhat, az utóbbiról meg tudni kell, hol van helye. Chateléskor, SMS-ben én is rövidítve írok, mert gyorsabb, úgy gondolom, ott megengedhető. Néhány közismert rövidítést máshol is szoktam, használni, itt is (pl., ált., stb.).

Szerintem ezen az oldalon, mivel általában hosszabb szövegeket írunk, figyelni kéne arra, hogy átlátható legyen. Például új gondolat-új bekezdés, helyesírás, mondatkezdő nagy betű, nem rövidítünk mindent össze-vissza.

2011. aug. 18. 00:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!