Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Egy szülőnek joga van leellenő...

Egy szülőnek joga van leellenőrizni a 17 éves gyerekét, hogy mit néz az interneten?

Figyelt kérdés
az én anyám bejön a szobámba valami ürüggyel, közbe nézi h mit csinálok a gépen, majd kérdezi, hogy mik azok az oldalak ott megnyitva? had nézze csak meg őket! Kivel beszélgetsz? mit beszélgetsz? miért írsz te ilyeneket másoknak? kinek a képeit nézegeted? mindenről tudni akar. a másik hogy ha éppen valahol a barátaimmal voltam, ott is minden apró részletet tudni akar. múltkor mondta, hogy mutassam meg neki a sátorozós képeket (voltunk sátorozni a barátaimmal), én meg nem igazán akartam, hogy anyám lásson másnaposan az összes többi haverommal együtt, és ezt finoman közöltem is vele, tökre fel lett háborodva, hogy mi az hogy én nem mutatom meg neki. minden magánéleti dolgomról tudni akar, sőt még a barátaiméról is... ezekkel természetesen engem szokott nyaggatni. a bátyám mindent elmond neki, gyakorlatilag mindent tud róla. elmeséli neki, hogy milyen volt az előző esti buli, ki mennyire volt beállva, ki kivel kavart.. szerintem ez túlzás. miért nem érti meg, hogy én nem szeretnék ennyire közvetlen kapcsolatot? nem akarom h tudjon minden mozdulatomról? többször kérdeztem ezeket tőle, de csak annyit mondott rá, hog azért, mert az anyád vagyok. én nem azt mondom, hogy mindent titkolok előtte. sok mindent megbeszélek vele, sok mindent elmondok, de pl az h jelenleg melyik csajnál próbálkozok, szerintem kicsit sok. a másik az egyetem. fejébe vette, hogy én tuti el akarom innen húzni a csíkot. mindegy hova, csak el innen. egy szóval nem mondtam neki ilyet, csak éppen a gépem ellenőrzése közben talált egy ismertetőt műegyetemről, meg a miskolci egyetemről. baj az, ha tervezem a jövőmet? ha nem akarok tőle függni? én megértem, hogy aggódik és félt engem, hogy én vagyok a kicsi fia és meg akar óvni a nagyvilágtól, de ezzel a viselkedésével jóformán megfolyt. túlzottan beleakar látni a magánéletembe, úgy mint a bátyámnak. én ezt nem szeretném, én más vagyok mint ő. hogyan tudnám ezt neki elmagyarázni?
2011. máj. 31. 22:21
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
45%

Jöhet a lepontozás, azt hiszem nem fog tetszeni a válaszom.

Szerintem igenis joga van. Sokan azt gondolják, hogy ha betöltik a 18-at, akkor ők már nagykorúak és onnantól senkinek semmi köze nincs ahhoz, hogy mit csinálnak. Valaki írta előttem a pénz dolgát. Hát igen, amíg ő adja a pénzt, addig igenis függsz tőle. Itt kellene elkezdeni önállósodni.

Persze valahol azért téged is megértelek. Ne harcolj vele. Egy átbulizott éjszaka történéseit is el lehet úgy mesélni, hogy nem fényezed agyon magad, tulajdonképpen elmondod az igazságot, de mégse mondasz el neki mindent. Előtte nem vállalható dolgokat meg nézegess akkor az Interneten, amikor biztos nincs a közeledben. A sátorozás képeit is ki lehetett volna úgy válogatni, hogy meg tudd neki mutatni. Próbálj alkalmazkodni a helyzethez és elfogadni, hogy ő az anyukád, és akkor is az marad, ha 30-40 éves leszel. Hidd el, egy igazi anyuka, akkor is félti óvja a gyermekét, csak másképp. Számára te mindig gyerek maradsz.

2011. jún. 1. 07:20
 12/21 anonim ***** válasza:
8%

Ha a fiam 17 évesen alkoholizálna nemhogy ellenőrizve lenne, de net közelébe se mehetne, ahogy sehova se.

Viselkedj talán normálisan, és akkor nem fognak ellenőrizgetni.

2011. jún. 1. 07:46
 13/21 anonim ***** válasza:
17%

En nem mehettem bulizni amig 18 nem lettem(most 26).Szerintem igenis jogos amit anyukad csinal.Tudtommal o a szulo anyad.Igaz?Azert van hogy figyeljen rad/neveljen/ovjon stb.

Soha nem haragudtam ra mikor ilyeneket csinalt DE persze az meg mas vilag volt.A mai fiatalok azt hiszik ok mindent megtehetnek.Majd ha a detoxban kotsz ki .

Nekem kifejezetten rosszul esett volna ha anya nem erdeklodott volna a bulikrol,a pasikrol,a sulirol.Ja es akkor meg Facebook se volt meg az a sok szarsag se.Na de ilyen felfogassal tuti jo gyerek lehetsz(a leendo gyereked/gyerekeid elore sajnalom jo nevelest fogsz adni nekik)

Nincs ekezetem.

2011. jún. 1. 07:53
 14/21 anonim ***** válasza:
86%
én ezt úgy oldottam meg hogy a gépen én vagyok a rendszergazda és anyámék külön felhasználónéven lépnek be ahol nem tudják a cuccaimat nézni, és az ajtótkulcsra zárom, majd szépen kopog ha akar valamit, és nem azt mondom hogy le kell sz@rni de azért ez már tényleg túlzás, igenis lehet magánélete egy gyereknek...
2011. jún. 1. 09:10
 15/21 anonim ***** válasza:
100%
Jó, nézze az előzményeket (ki lehet törölni). Jó, ahhoz is joga van, hogy ne engedjen el bulizni. Viszont ahhoz szerintem semmi joga nincs, hogy PRIVÁT beszélgetést elolvasson, hacsak nem te mutatod meg neki. Mindennek van határa. Ha joga van is hozzá (ezt sajnos nem tudom), nagy bunkóság valakinek a háta mögött állni, és olvasni a beszélgetéseit.
2011. jún. 1. 14:44
 16/21 anonim ***** válasza:
17%

Eleve furcsa nekem ez a van-e JOGA? Ha a törvényt nézzük igen, 18 éves korodig kis- illetve fiatalkorú vagy. Ő tartozik érted felelősséggel, ergo van JOGA.

A szeretet, az aggódás, a féltés nem keverendő össze azzal, hogy van-e JOGA valakinek valamihez.

A másik dolog: Tudom, hogy manapság természetes dolog 17 évesen a sátrazás alkalmával inni, de könyörgöm, ha valaki nem tudja vállalni a képeket, akkor miért kérdés, hogy van-e JOGA a szülőnek a körmére nézni?

2011. jún. 1. 15:28
 17/21 A kérdező kommentje:

engem a leginkább az akaszt ki, hogy a beszélgetéseimet akarja átnézi. igen, a törvény szerint van joga hozzá, de most nem erről van szó. gondolom nektek is van/volt olyan dolgotok, amit nem osztanál meg mással, csak a legjobb barátoddal/barátnőddel. aki mást mond az hazudik. én nagyon szeretem és tisztelem anyámat, mindig segítek neki, én is számíthatok rá, de ahogy ő sem avat be minden dolgába, így én sem szeretném őt. tisztába vagyok azzal, hogy amíg az ő pénzén élek, és az ő házában lakok, elszámolással tartozom neki bizonyos szintig. és mindig is tartozni fogok, hiszen felnevelt.

más: nem tudom szoktatok-e éjszakánként a városba járni, de rengeteg kis 13-14 éves dőlőngél az alkoholtól. én sem szoktam minden hétvégén bulizni, de 2 havonta azért elmegyek, és nem szoktam magam leinni a sárga földig. nem értem meg azokat, akik minden hétvégén az alkoholtűrési-küszöbjüket próbálják kitolni. nagyon kíváncsi leszek, hogy ha a gyereked egyszer hazaállít részegen, és te eltiltod mindentől, a barátaitól, az internettől, mit fog rá reagálni. mert lehet h még most jó tanuló, szófogadó, bájos gyerek, de később biztosan ki fogja próbálni az alkoholt, cigit, és még lehet a füvet is.. (nem, én soha nem szívtam se cigit, se füvet, és nem is nagyon tervezem) és szerintem igen, normálisan viselkedek. jól tanulok, sportolok, és az idősebbekkel is tisztelettudóan bánok. az hogy én a gyerekemet hogy fogom nevelni, az legyen az én problémám. minden esetre a szerelmi ügyeibe, és a baráti kapcsolataiba nem fogok beleszólni, hacsak nem kér tőlem tanácsot.

2011. jún. 1. 16:44
 18/21 anonim ***** válasza:
100%
A törvény szerint van joga, de vannak ám "íratlan szabályok" is, én arra céloztam a privát beszélgetés kapcsán. Én úgy érzem ez sértő, nem csak rád nézve, de a beszélgetőpartneredre is.
2011. jún. 1. 22:22
 19/21 anonim ***** válasza:
100%
Jó a miskolci egyetem :D igaz nem vagyok egyetemista de nagyon jó. ha anyád nem érti meg h tovább akarsz tanulni akkor levan sajnálva... Szerintem semmi köze hozzá. az enyém régebben csinálta,amíg nem ordítottam le a fejét. nefélj azóta nem nézegeti. meg lejelszóztam stb. pedig van saját gépe nekem laptopom van. na de eléggé hülye anyud van, de szerintem attól félt h drogoznál,vagy rossz banda. nem tudom... 14L
2011. jún. 4. 18:38
 20/21 anonim ***** válasza:
100%
Úristen O.O De hiszen már 17 éves vagy! Az isten szerelmére. Már majdnem nagykorú. Én ha egyszer anya leszek, sohasem fogok ilyeneket csinálni. pontosan tudom milyen szar érzés mikor anyád direkt azért jön be hogy nézze mit csinálsz kivel mikor hogyan, miket nézel. Én 17 évesen már elfogom engedni a gyerekemet ilyen helyekre és maximum felteszek egy olyan kérdést hogy milyen volt? többet nem..ha akar mesélni akkor fog is. ha nem hát nem. Sohasem értettem az olyan anyákat akik a klimax, az öregedés, az egyedüllét hatására ilyenek lesznek:S Félnek hogy az ő hibájuk amiért elmegyünk. És ezért bármit képesek megtenni. Akár még be is zárnának a szobába. Ha tudnák hogy pont az ellenreakciót váltják ki a szánalmas próbálkozásaikkal -.-....
2011. jún. 5. 01:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!