Mit szóltok hozzá, mint szülő az olyan véleményhez, hogy nem tudjuk megakadályozni a gyermekeink leittasodást vagy drog fogyasztását, ha Ő azt akarja?
Nekem az a velemenyem hogyha egy fiatal akarja akkor inni fog es lehet a drogot is kiprobalja.Sajnos ez van,nem lehet ellene tenni.a szulo felelosege az hogy ravezesse a fiatalt hogy ez nem jo dolog.
Kamaszkoromban en is ittam,megsem lettem alkoholista,egy korszak volt ami lezarult,normalis csaladanya vagyok.Ha a lanyom kiprobalja az italt valoszinuleg nem leszek tul boldog de inkabb arra fektetem a hangsulyt hogy ne keruljon melyebbre,megtiltani ugysem tudom neki.
Amikor az első fiamat szültem, egy idősebb csecsemős nővér leült az ágyam szélére, és azt mondta: Anyuka, ugye tudja, hogy a gyereket a nulladik perctől nevelni kell!
Akkor bólogattam, de magamban azt gondoltam, hogy "Ja, persze. Szegény baba, alig tud még magáról. Mit neveljek rajta?!" Majd az évek során rájöttem, hogy milyen igaza is volt ennek a hölgynek. Pici kortól kezdve nevelni kell a gyereket. Akkor, amikor még formálhatóak, gyúrhatóak. Ugyanis már 4-5 éves kortól kezdenek "megszilárdulni" és a formálhatóság eltűnik, már csak (be)törni lehet... Kamasz korban nem lehet már nevelni gyereket. Hiába üti-vágja a szülő, hiába a tiltás, a szép szó, a kamasz a saját feje után fog menni. A szülőnek ilyenkor már csak az a bizodalma, hogy kisgyermek korban milyen nevelést adott gyermekének, mert aszerint fog eljárni a gyermek.
Egy szülőnek azt is kontrollálnia kell, hogy a gyermek milyen társaságban van. Kik a barátai, kikkel tölti az idejét. Minden kamasz mellé nem lehet rendőrt állítani. Csak a saját nevelésünkben bízhatunk. De ezt időben el kell kezdeni. A szülőnek legyen tisztelete a gyerek szemében. Legyen bizalma, de tudja a határait is!
A tiltott szesz árusítsa és a drogkereskedelem egy olyan szövevényes, rengeteg pénzt rejtő hálózat, melyhez nagyobb érdekek fűződnek annál, mintsem felszámolják azt. A kis halak lehet, hogy kipecázásra kerülnek, de a nagyok mindig lubickolni fognak. Megvannak azok a szórakozó helyek, ahol akkor sem lesz razzia, ha egyébként ki van adva, hogy mindenhol kötelezően lenni kell. Sajnos ez manapság pénzről szól, és nyilván a legnagyobb fogyasztói célközönség az egyébként is lázadó, befolyásolható tinédzserek. Nekem az a véleményem, hogy a nevelésen nagyon sok múlik és a baráti társaságon. A szórakozóhelyek világa nem fog megváltozni ettől az esettől.
nem mint szülő, hanem mint nagytesó, aki "nemrég" még kamasz volt:
kamaszkorban a gyerekekben rengeteg fölös energia van. ezt egy módon tudjátok kordában tartani: le kell őket fárasztani. szó szerint, mint ahogy a csikókat is lelovagolják minden nap. a suli mellett járjon sportolni (nem heti egy lubickolásról van szó, hanem minimum heti 3 edzésről), higyjétek el, szombat estére örül, ha a párnát éri a feje. és így egyben a társaságát is kontrolláljátok, anélkül, hogy direktbe beleszólnátok, hogy "ezzel barátkozhatsz-azzal nem". egy csapatnyi gyereket és azoknak szüleit meg tudjátok ismerni, a kontrollálatlan "utcai" társaságot esélytelen.
anyámnak bevált :) igaz, mi is megcsináltuk a hülyeségeinket, csak az a nem mindegy, hogy a határok feszegetése a wc-ben suttyomban 3-an elszívott marlboroban, vagy szombatonkénti drogozásban merül ki. szóval igen, nagy a szülő felelőssége! az u.n. balhés fiatalok szinte kiáltanak érte: "anyu szólj már rám! hát nem látod? ezt is szabad? meg még ezt is? mikor mondod már, hogy elég volt?!"
29/N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!