Megengednétek a lányotoknak, hogy egy külföldi középiskolában tanuljon?
Egy 13 [márciusban leszek 14] éves lány vagyok, 7.-es, és ugye jövőre el kellene döntenem, hogy hova szeretnék menni középiskolába. De nálunk a városban csak 4 középiskola van, amik közül nálam esetleg az 1ik lenne esedékes, de ott tanít anyukám [meg a gimnáziumban], és azt mondja, hogy nem túl erős középiskola, és ő nem javasolná, hogy odamenjek, de persze a döntés az enyém.
Így felmerült bennem az az ötlet, hogy mehetnék Szegedre középiskolába [kb 45 percnyire van innen, + a várakozás a határnál].
Beszéltem velük róla, apu azt mondta, hogy ő nem engedne el [xd], csak esetleg akkor ha volna még rajtam kívül 2 másik gyereke [egyke vagyok], anyu sem örül neki, de ő azért nézegette velem neten a szegedi középiskolákat.
Na, meg azért sem örül neki anyukám, mert ő olyat hallott, hogy valaki elment innen Magyarországra középsuliba, itthon 3mas tanuló volt, Magyarországon meg 5ös, meg valami olyasmit, hogy ott "gyengébb a tanulási színvonal", de hát hol izgat ez engem, ha egyetemre úgy is Magyarországon járnék [ez már fix].
Esetleg még egy másik városban lévő középfokú zeneiskola jöhetne szóba, csak avval meg az a baj, hogy nem biztos, hogy zenével szeretnék majd foglalkozni.
De rátudnám őket venni, az 100% :)
Ti elengednétek a lányotokat?
Aki azt írtam, hogy ne legyen kolis, mert mástól elveszi a helyet: szerinted milyen a közlekedés Szegedről abba a városba, ahol lakik a kérdező? Ha nem nagyvárosban lakik, akkor minimum egyszer át kell szállnia, ráadásul bérletet sem tud valószínleg venni, mert határokon át szerintem nem működik. És nincs olyan, hogy diákigazolvánnyal 50%-os áron utazik. Ha felszállsz egy vonatra/buszra Szegeden és leszállsz a határ másik oldalán, nincs kedvezmény. Diáknak sem. Menjen a határig, aztán onnan menjen tovább? Ez minimum 1 átszállás, de lakóhelytől függően lehet, hogy az adott országban amúgy is át kell szállnia még. Nagyon jó lehet kora reggel télen az ilyesmi...
Kérdező: ha nem vagy biztos abban, hogy zenével akarsz foglalkozni, szerintem ne menj zenei suliba. Nyugodtan menj Szegedre. Ez esetben légy kolis. Máshogy nem megy.
Nekem nagyon sok ismerősöm van, aki másik magyarországi nagyvárosban tanul külföldiként, szintén 30-40 km-re a lakhelyétől, de kivétel nélkül mindenki kolis. Mivel a közlekedés rossz, olyan busz/vonat, ami átmegy a határon, nincs, ha lenne is, nem utazhatna 50%-os kedvezménnyel és bérletet sem tudna váltani.
Nem, bérletet nem lehet venni az iskola és a határhoz legközelebb eső magyarországi település közt.
Nemtudom hogy külföldi állampolgárként hogyan működik a diákigazolvány kérdés, én viszont akárhányszor vonatozok külföldre, mindig két jeggyel teszem. Az első egy diákjegy a határig, a másik egy ifjúsági jegy a célpontig, és pl amikor Kassára mentem, kb a harmadából jöttem ki, mintha Budapesttől ifjúságival megyek! (Pesttől még 200 km-re lakom, így azért számít néhány ezer ft megtakarítás is).
Igazából nem tudom. Ha a gyerekem mindenképpen külföldre akarna járni, ami belefér egy órányi útba elengedném, viszont biztosan vonakodnék eleinte, hiszen mégis csak 13-4 éves gyerekről van szó! Utána járnék rendesen a középiskolának és a kollégiumnak is. Mennyire szigorúak, stb. Amennyiben úgy látnám jó kezekbe kerülne elengedném, de első pár hétvégén biztosan én hoznám vinném, eleinte autóval, majd busszal/vonattal is elkísérném, hogy tudjuk mindketten a lehetséges "akadályokat". Első néhány hétben az is biztos hogy minden este felhívnám, hogy mi a helyzet, milyen volt a napja! Sokan túlélték már a kollégista létet, nálunk emlékszem középiskolában 11 éves kisgimis kollégista is volt, ami viszont már nem normális szerintem!
Egyébként hozzájátszik az is, hogy mennyire felelősségteljes a gyerekem... ha lökött, szétszórt, nem engedném el, majd csak főiskolára, egyetemre.
A magyar oktatás színvonala egyáltalán nem rossz... amikor azt hangoztatják mennyire sz*r lett az inkább annak szól, hogy az eddigiekhez képest mennyit romlott, viszont még mindig nem rossz! Ha mondjuk veszel egy amerikai és egy magyar diákot, egymás mellé rakod őket hamar kiderül, hogy agyban magasan verik a mi diákjaink a kintieket, pedig ők azért egy nagyhatalom, bármit megtehetnének az oktatási rendszerükben, hogy okosabbak legyenek az emberek! Németországban voltam kéthétig cserediákként, ami ott folyt tanóra cím alatt, az egy vicc volt. A tanár magyaráz, kb két ember figyel rá, a másik harminc papír repülőket dobál, nevet, beszélget hangosan, és ez senkit nem zavar, a tanár nem fegyelmez, nem is akar rendet tartani!
Az egyetemek, főiskolák színvonala csökkent sajnos igencsak, de azt mondom még ez sem rossz arány.
Diákigazolványt természetesen kap a külföldi is.
Hogy utazol külföldre? Leszállsz a határnál? Mert tudtommal nem működik úgy, hogy a határig diákjeggyel, aztán a határ másik oldaláról akár teljes áron, akár megint diákáron, ha közben le sem száll a vonatról...Ha meg már leszáll, akkor az körülményes naponta 2x.
Egyébként mindenki figyelmen kívül hagyja azt a várakozást a határnál kifejezést. Ez hozzáadódik még ahhoz a 45 perchez...
"Nagyon megfontolnám a dolgot.De inkább jobban dőlök a nem felé.Még nem vagy szerintem elég idős ehez."
Mire elkezdeném a középsulit 15 éves lennék :)
Amúgy köszi mindenkinek a válaszokat..Ez a mindennapos utazás dolog szerintem nem nagyon működne, mert lehet, hogy csak 45 perc, de sajnos néha elég sokat kell várakozni a határnál, így mindenképp a kollégium lenne számomra az egyetlen megoldás.
22:16-os vagyok:
Teljesen németül tanulok, a nyelvek (német, angol, francia) miatt járok ki, a másik ok pedig, hogy a barátaim ki sem látszanak a tanulásból, viszont egy magyar érettségi nem ér annyit, mint egy osztrák, német, angol, stb. És ugye Burgenlandban, és egyéb határmenti régiókban kapkodnak a magyarokért:)
Még mindig én:D :
+nem kevés pénzért, egy kukás(!) keres kb. 1200Eurot, akkor diplomával képzeld el, hogy annyi pénzből élsz itthon...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!