Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Nekem kellene mondani valamit...

Nekem kellene mondani valamit a szexről? 10 éves kor körül mit?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Van két húgom, 9 és 11 évesek. Én nevelem őket a férjemmel (most zárult le a családba fogadás, de mindig én voltam velük).

Úgy tudom, hogy nem tudnak semmit a szexről. Ahogy visszahallom az iskolából már megy a "szerelem téma", egymás cikizése, stb. Itt van az ideje a szexuális felvilágosításnak?

A 9 éves olyan szeleburdi, "baba", de a 11 már kész nő.

Mit mondjak nekik? Én legyek ott csak? Együtt beszéljek velük? Milyen témákat érintsünk?

Kérlek segítsetek. "Friss" anyuka vagyok.

Köszönöm!

2010. nov. 25. 18:51
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Mondj el nekik mindent nyíltam és őszintén! Ne tereld a szót, és kezeld természetesnek! Sok sikert :)
2010. nov. 25. 18:55
 2/14 A kérdező kommentje:
Arra gondoltam, hogy a menstruáció és a védekezés időszerű. Egy kötetlen délután keretében kérdezzenek? Csak a kérdésekre válaszoljak? Esetleg egy 11 évesnek meg is lehet mutatni, mi a betét, tampon, óvszer? Vagy az drasztikus?
2010. nov. 25. 18:55
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

A 11 évest én már elkezdeném felvilágosítani, főleg a menstruáció miatt. És jó ötlet, hogy megmutatod neki a betétet, tampont, mindent. Valószínű, hogy a lányöltözőben is régóta téma, ne legyen tudatlan. :)

A legtöbb kislány 12 éves kora körül kezd menstruálni, inkább beszéljetek át mindent, mint itt kérdezgessen, hogy normális-e a fehér folyás. Ha szépen bevezeted a nővé válással, úgyis jön a szex téma, és ha látja rajtad, hogy ez egy normális dolog, lehet beszélni róla, biztos kérdezni is fog. Akkor meg már sima ügy. :)

A kisebb lánykával akkor beszélgetnék, amikor úgy látom, hogy őt is kezdi érdekelni ez a téma.

2010. nov. 25. 19:05
 4/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm! Hasznos mind! :)

De ha a kicsi meghallja/megtudja valahogy, nem érzi majd úgy, hogy "kihagyom" valamiből?

Kicsit aggódom a kis lelkükért, nehéz év van mögöttünk.

2010. nov. 25. 19:17
 5/14 kisnita ***** válasza:

Szia!

Kérdeznek már róla téged vagy csak a sulis téma miatt gondolod, hogy érdekli már őket ez a dolog?

Csak azért kérdem mert az se jó ha odamész és lesokkolod őket ilyen dolgokkal, főleg úgy ha abszolút nem kérdeztek még ilyenekről és ha netán zárkózottak is veled.

Én 11 évesen lettem nagylány, előtte nem nagyon tudtam, hogy mi hogy van. Mondjuk nem is igazán érdekelt. Amikor megjött tudtam, hogy mi az és hogy anyának is van stb, de mégis féltem és sírva rohantam anyuhoz, hogy jajj vérzik a nunim :D

Szerintem kérdezd meg tőlük, hogy mit tudnak már ezekről a dolgokról és esetleg szeretnének-e kérdezni tőled valamit. Ha nyitottak akkor simán be lehet mutatni őket a tamponnak és a betétnek. Az óvszer szerintem még korai. Azt majd inkább akkor ha már menstruálnak. Meg lehet egyszerre sok lenne nekik az információ :)

A lényeg szerintem, hogy ne legyenek előtted szégyenlősek, gátlásosak hanem nyerd el a bizalmukat és ha esetleg eddig rosszul tudtak valamit egyes dolgokról akkor azt tedd helyre. Ha bíznak benned és jó a kapcsolat köztetek akkor úgy is kérdezni fognak, ez lenne a legjobb :)

Ja és persze mindenről őszintén beszélj, ez fontos szerintem nekik.

2010. nov. 25. 19:22
 6/14 kisnita ***** válasza:
Még annyi, hogy szerintem jobb ha nem külön-külön hanem együtt beszélsz velük, akkor egyik sem érzi magát kirekesztettnek és talán nem is lesznek olyan szégyenlősek ha ketten vannak, nem olyan lesz olyan faggatós kihallgatás feelingje a dolognak :)
2010. nov. 25. 19:24
 7/14 A kérdező kommentje:
Hát igazából fürdésnél kérdezték már, hogy nekik mikor lesz nagy cicijük. :D "Mennyi idő múlva?" És, hogy miért van, hogy a nagyobbnak kicsit erősebb a szőr a lábán, mint a kicsinek. Ezeket meg merik kérdezni. Már nálunk élnek, anyu, apu alkoholista. Igazából csak attól félek, hogy ne legyen sok az információ.
2010. nov. 25. 19:44
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem elég lesz nekik most a menszesz téma meg a kamasz kor ügyei,a a szexet még hagyd,egy 9-11 évesnek szerintem nem kell még óvszert mutogatni.Legalábbis szerintem,de a tampon betét mutatása jó ötlet.

Aranyos vagy.

Ha láttod rajtuk,hogy zavarban vannak inkább hagyd vagy kérdezd meg,hogy szeretnéne-e erről kérdezni/beszélni,mert van aki zártabb vagy nyitottabb a témába és hidd el ha az első variáció akkor az kelemetlen lesz nekik.

Soksok sikert,majd írd meg,hogy-hogy végződött.

2010. nov. 25. 20:33
 9/14 anonim ***** válasza:
61%

Én a 9 évest még fiatalnak tartom ehhez.

Ha beszélni szeretnél velük, akkor szerintem csak a menstruációról.

2010. nov. 25. 21:55
 10/14 anonim ***** válasza:
66%
Mondd el, hogy van a hasában két kis gömb, amit petefészeknek hívnak és minden hónapban megérik benne egy sejt, amit úgy hívnak, hogy petesejt. Ez ahhoz kell, hogy felnőtt korában gyereke lehessen. Addig pedig a petesejtekből minden hónapban egy a punciján keresztül kijön és ez egy pár napos vérzéssel jár, de ne ijedjen meg, mert ez nem jelent rosszat, hanem azt jelent, hogy már nagylány és egészséges.
2010. nov. 26. 07:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!