Miért nem tud a fiam rendesen tanulni?
Magyarból és történelemből sose tanul.
A legjobb jegye 3as.
Míg a fizika, biológia, földrajz és a kémia mind 5ös!!!!!
Ma beírást kapott, mert elaludt magyar óra alatt.
Azt mondja, hogy azok unalmasak és teljesen hasztalan tudni, hogy mikort halt meg Petőfi...
Mert ezzel semmit nem ér!
Viszont ha tudja, hogyan reagál a réz a sósavval, vagy azt, hogyan működik az embei szív...
Azzal sokkal többre megy az életmben.
Ebben igaza is van.
De az érettségi meg kötelező...
A fogadóórán beszéltem a biológia tanárával, aki csa jót mondott! Minden órán aktív. Mindig kérdez, érdeklődik. Csinál házidolgozatokat!
Na de a töri tanát szerint lusta, és nem érdekli a tanulás..
Kedves Szülő!
Abszolút nem értek egyet Veled és Gyermekeddel abban, hogy a történelem és irodalom ill. nyelvtan tanulása felesleges dolog! Attól vagyunk egy nemzet, hogy közös a történelmünk, amit mindenkinek illik tudni! Az, hogy Petőfi és hasonló nagy költőink mikor hunytak el, az alapműveltség része. Hiába jó a fiad biológiából, ha egy értelmes mondatot nem tud mondani, és így egy cég sem fogja szivesen alkalmazni Őt. Az identitás fontos, ne hagyd rá a dolgot.
Az, hogy nem érdeklik ezek a tantárgyak, sajnálatos, de ha szeretne továbbtanulni, és valami komolyabb szakra menni, mondjuk általános orvosi szak, akkor nem csak a biológi és reál tantárgyak jegyei számítanak, tehát vagy megérti, hogy tanulni nem azt kell, amit szeretne, hanem azt, amit kell, vagy pedig nem kell nagyon tervezgetni a jövőt.
Miért ne lehetne valaki művelt,hogy nem fújja kivülről a történelmet és az irodalmat??
Tény,hogy alapvető műveltsége legyen meg,de ha teljesen más érdekli és teljesen más irányba SZERETNE tovább menni, miért kéne erőltetni??
És egy értelmes mondat nem feltétlenül abból kell,hogy álljon,hogy az ember 2 szót értsen belőle és ezzel műveltnek és értelmesnek mondjuk magunkat. Ha valaki kitudja fejezni értelmes mondatba összefoglalva a gondolatát az szerintem bőven elég.
Bár ezzel hosszadalmasan lehetne vitatkozni, de a kémia-biológia-fizika-földrajzzal már bizony kezdhet valamit..
és több, mintha mindenből hármas-kettes lenne.
Szerintem támogasd abban ami megy és próbáld olyan útra terelgetni ami ezzel kapcsolatos,vagy ha már tudja,hogy mi szeretne lenni akkor támogasd, viszont beszéljétek meg,hogy legalább 3-4-es átlag legyen meg a többi tantárgyból is.
Tudja már,hogy mi szeretne lenni??
A humán tárgyaknak is van helye, csak túl vannak erőltetve.
Galileit, Arkhimédészt, Newtont a diákok 90%-a századra pontosan sem tudja behatárolni. Ezzel szemben minden 2. költő születési _dátumát_, helyét véresen számon kérnek. És elég egyszerűen belátható, hogy a fenti három matematikus nélkül jelentősen hátrébb lenne az emberiség. Petőfi nélkül pedig.. pár "szép" verssel kevesebbet tudnánk olvasni.
Annyira megoszlik a vélemény..
Igazatok van,hogy kell egy alap műveltségi szint.
De abba belegondolt már valaki is,hogy 18 évesen tud az ember mindent, mert ugyebár vannak az általános tantárgyak, utána menni kell v.merre, kezdeni kell az embernek magával valamit.Szóval utána már a kutyát nem érdekli,hogy mit tudsz töriből meg irodalomból, ha a gyermek azon a pályán fog elindulni,amin tehetséges.
Szerintem fantasztikus dolog, hogy a fiad ennyire jó a természettudományi tárgyakból! Ez elég ritka hazánkban, és bár a humán tárgyakat illik tudni, (nem is vitatom, hogy része az alapműveltségnek) emellett szinte "divat" nem érteni a matekhoz és hasonló dolgokhoz.
Ne próbáld túlzottan ráerőltetni a magyart meg a törit (ezzel pont ellenkező hatást érnél el, 15 évesként én is tanúsíthatom, bár nekem szerencsére nincs ilyen jellegű problémám), de talán valahogyan érdekesbbé kéne tenni számára, mert akkor szívesebben, könnyebben tanulná. Ha szeret olvasni, nyert ügyed van, történelmi hátterű kalandkönyvekből rengeteget lehet tanulni. Ezekből nem annyira a pontos évszámokat, hanem a főbb korszakokat, azok jelentős alakjait és az összefüggéseket tanulná, értené meg, ami talán a legfontosabb.
Ha olvasni nem szeret, nézess vele történelmi jellegű filmeket, vagy a szépirodalom filmváltozatait.
Akár még a komolyabb számítógépes stratégiai játékok is segíthetnek bizonyos mértékben, ha más nem, élvezetesebbé tenni a dolgokat.
Próbáld másképp megközelíteni a történelmet. Mondjuk a gépek oldaláról, ha már érdeklik a műszaki jellegű dolgok (pl fizika). Az adott korok fegyverei, gépezetei, az első mozdony, stb.
Egyébként a tanár felelőssége elsősroban, hogy megszerettesse a tantárgyat. Persze nem valószínű, hogy irodalmár lesz a fiadból, de egy jó tanár legalább olyan szinten érdekessé tenné az irodalmat, törit, stb., hogy hajlandó legyen megtanuni.
Hát elég hosszúra sikerült a válaszom, de remélem segítettem. :) Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!