Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Mit tegyek? Lusta a gyerekem.

Mit tegyek? Lusta a gyerekem.

Figyelt kérdés
14 éves fiú. Ha tehetné egésznap csak gépezne. Ha mondom neki, hogy mosson fel vagy porszívózzon, akkor húzza az időt vagy nem csinálja meg. Csak olyan dolgokat csinál ami érdekli őt. Hogy tudnám rávenni, hogy többet segítsen?
szept. 9. 21:02
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
59%
Nem lusta, hanem függő. Én nagyon liberális vagyok, de ebben fontos, hogy határt szabj, mert az az ő érdeke. Mondjuk, nem ülhet le a géphez, míg meg nem csinálja az előre megbeszélt feladatot. Nem akkor kell elküldeni, mikor már ott ül, hanem elejét kell venni. Fontos, hogy a megállapodás az ő közreműködésével, az ő megértésével szülessen, tudjon róla és fogadja el, hogy a függés káros, és hogy a házimunka minden családtag kötelessége. Választhassa ki ő a feladatait, és legyen szava a géppel töltött órák számának meghatározásában. Te viszont tarts ki és legyél következetes, ne add be a derekadat. Előbb-utóbb a szokásává válik a megbeszélt rendszer.
szept. 9. 21:42
 12/19 anonim ***** válasza:
4%
De miért a gyereknek kell házimunkát csinálni? Tanulni tanul?
szept. 10. 00:15
 13/19 A kérdező kommentje:
Igen, 4-es tanuló.
szept. 10. 08:56
 14/19 anonim ***** válasza:
8%
Akkor a dolgát megcsinálja nagyjából.
szept. 10. 09:31
 15/19 anonim ***** válasza:

#14 Akkor ennyi erővel nekem se kell, meg a férjemnek se, mert mi meg eljárunk dolgozni, szóval "a dolgunkat megcsináljuk nagyjából", nem?

Nekünk a munkába járás a kötelességünk, a gyereknek meg az iskola, ez szent igaz. De emellett van egy közös élettér, ahol nem csak mi lakunk, hanem ő is. Nyilván nem kell magára külön mosnia vagy kitakarítani az egész lakást, de az teljesen alap, hogy tartson rendet a saját szobájában, vagy mondjuk pakolja el a ruháit miután megszáradtak és bevittem neki, vagy esetleg heti egyszer pakolja be és indítsa el ő a mosogatógépet.

szept. 10. 09:46
 16/19 anonim ***** válasza:
20%
A háztartás a szúlő dolga. Ő még gyerek.
szept. 10. 10:01
 17/19 anonim ***** válasza:
69%

Ahogy írjàk, függő.

Az a baj, hogy a szülők 90%-a hagyja elfajulni idáig a dolgot, aztán utólag siránkoznak.

Gép elvesz, mostantól minimalizálva van, nennyit játszhat és azt is csak akkor, ha megvan normálisan a feladataival.

szept. 10. 10:20
 18/19 anonim ***** válasza:
100%

#16 És ebből a felfogásból repülnek ki azok az életképtelen tinédzserek meg fiatal felnőttek, akik elkerülnek egy albérletbe vagy egy kollégiumba, és halovány segédfogalmuk nincs róla, hogy példának okáért hogy kell elindítani egy mosást, mert addig anyuci és/vagy apuci mindent megcsinált helyettük.

Illetve innen már csak egy lépés az "a házimunka a NŐ dolga" mentalitás is, amiből meg a barátnőjüket/feleségüket később csicskának néző fiúgyermekek lesznek, akik megszokják, hogy eléjük van rakva minden, mert nekik az alanyi jogon jár.

Úgyhogy de, csinálja csak meg a rá eső részt otthon, szokja meg, mert később se fogja helyette megcsinálni senki.

szept. 10. 10:27
 19/19 anonim ***** válasza:
0%
Ez hülyeség. Engem is így neveltek. És még is 24 évesen mikor elköltöztem megoldottam, ahogy a szintén így nevelkedett párom is. Azért a házimunka elvégzéséhez nem kell túl nagy tudás.
szept. 10. 18:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!