Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Felelőtlen rossz szülők...

Felelőtlen rossz szülők vagyunk a kialakult anyagi helyzet miatt?

Figyelt kérdés

Kamasz gyerekeink kritizálnak. Egyrészt örülök, hogy figyelik az ok-okozati összefüggéseket, tudják, hogy a döntéseknek következményük van, másrészt aggódok, hogy nem példakép vagyunk a szemükben, hanem felelőtlen vén hülyék. Régen jobban éltünk, a férjem jól keresett, de a vállalkozás becsődölt, most munkája sincs, csak az én fizumból élünk, hitel van, megtakarítás nincs. A kamasznak meg persze a vágyai nagyok. És egyre többször kell nekik mondani, sajnálom, most erre nincs pénz. Bele se merek gondolni, mi lesz így a jövőjükkel, ha csak hónapról hónapra élünk. Amúgyis minden olyan drága lett, egy kamasz meg csak azt látja, hogy a többieknek menőbb telója, cipője stb van mint neki.

Valahogy tényleg a gyerekvállalás elején nem gondoltam abba bele, hogy kamaszként mennyi minden vagyont érő cuccok lesznek a világban ami után vágyódnak. Ti hogy vagytok ezzel?

Mit vesztek meg nekik, mire mondtok nemet?

2023. szept. 23. 09:01
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
100%

Oké. Tudom, eső után köpönyeg. Van bennetek némi pénzügyi tudatosság, de azért lenne mit fejleszteni. A kiszamolo.hu blogot ismered? Ha nem, ajánlom:

[link]

Az alapelv, amit nem tartottatok be (vagy igen?), hogy mindig legyen hathavi megélhetésre való tartalék félretéve. Azt nem nyaraljuk el, bármennyire is csábító Bulgária, meg élményt akarsz adni a gyereknek. Ez a pénz arra kell, hogy ha valamelyikőtök tartósan kiesik a munkából, akkor ne kerüljetek bajba akkor se, ha elromlik a hűtő. És persze lehet szűkösen venni, hathavi megélhetésről van szó, nyilván ilyen esetben kicsit visszaveszi az ember a kiadásait.

A másik, hogy ha jól értem, fiatalok vagytok. Öregkorotokban miből szeretnétek megélni? Gondolom nem az állami nyugdíjból. Ilyen szempontból is gondoskodnotok kell magatokról, erre félretenni valamilyen formában. Ebből a szempontból a ház is egy befektetés (adott esetben el is lehet adni), de most már nem a házba megy a pénz, szóval ki kéne számolni, mennyi nyugdíjból akartok élni, és ahhoz mennyit kell félretenni. (Persze ha van nyugdíjmegtakarításotok, csak ahhoz nem lehet vagy nem akartok hozzányúlni, az más.)

2023. szept. 24. 09:24
 22/28 A kérdező kommentje:

Köszönöm a tanácsaidat, biztos, hogy igazad van, de szerintem mi nem egy bolygón élünk. Sajnos. Egy ismerősömnek sincs és soha nem is volt 6 havi megtakarítása, mert nincs is miből. Nyugdíjra sem gyűjt senki. Hogyan? A jelent és a közeli jövőt kell megoldani. A velem egykorú anyukák, akiket én ismerek, nem a nyugdíjas korukra gyűjtenek, hanem mondjuk a gyerekek felnevelésére, iskoláztatására, és ne adj isten önálló felnőtt életük kezdésnek megsegítésére. Istenem! Mi vidéken, hátrányos helyzetű településeken, nincs munka, drágaság van, sok családnak már kint dolgozik az apuka külföldön, mert nincs más perspektíva a megélhetésre, csak így meg nem látja a gyerekeit felnőni! A mi hibánk? Biztos! Nem kellett volna senkinek egy gyereket sem vállalni ilyen erővel!!! Hát ez a nyugdíjra takarékoskodás, ha elmondanád a falunkban, biztos meglincselnének! Akik eleve hátrányból indulnak, a mélyszegénységben élők meg akik attól egy szinten fentebb vannak, milyen megtakarítást tervezzenek?

Itt mindenki szegény. Csak különböző mértékben. Csak hogy értsd: olyan szintű pénzt költöztünk nyaralásra, ami sokszor nem több, mintha itthon ültünk volna és csak ettünk volna. A roma mélyszegénységben élő azért vesz magának kólát meg chipset, mert csak ezt a luxust tudja megengedni magának. Spórolhatna? Igen. Lenne másra pénze? Nem. Mert az még mindig kevés a rendes megélhetésre. Így egyszer egyszer legalább jól érzi magát. Helyesen cselekszik? Nem. De érezned kell ennek a szociálpolitikáját. Ha ilyen mélyszegénységbe születtél volna bele, te sem látnál mást. Egy olyan társadalomban, ahol a szegényeket a politika csak "megsegíteni" akarja a szociális hálójával, vegetálásra vannak kényszerítve. Lehetőségre lenne szükség, rendes bérekre, nem juttatásokra.

2023. szept. 24. 12:30
 23/28 anonim ***** válasza:
83%

Nem rosszból, de számomra elfogadhatatlan indok, hogy keveset fizet egy lehetőség, és azért inkább addig sem csinál semmit a férjed.

Ha hónapokig nem lesz semmi jobban fizető, akkor addig otthon lesz?

Biztos degradáló, de családapaként már nem lehet ezt a luxust megengedni magának, hogy otthon várja a nagy ajánlatot.

2023. szept. 24. 12:34
 24/28 A kérdező kommentje:
Erre a kérdésre már válaszoltam.
2023. szept. 24. 14:19
 25/28 anonim ***** válasza:

Hú kérdező. Épp jókor olvastam az írásodat. 16 evvel ezelőtt épp ezen vesztünk össze a férjemmel, hogy nem fér bele két gyerek. Pedig akkor még nem kerestünk rosszul, és már csak pár évünk volt hátra a hitelből.

Én csak egy gyereket mertem vállalni, a férjem szeretett volna még egyet. Őszintén szólva én is. De én már akkor is annyira féltem, hogy mi lesz, ha az anyagi helyzetünk rosszabb lesz, hogy mondunk nemet a gyerekeknek?

Így hogy egy van, szerencsére nem kell nemet mondani. Viszont azt én is nagyon sajnálom hogy nincs tesója.

Sajnos ez egy ilyen ország, hogy két becsületesen dolgozó átlagos szülő örül, ha egy gyereket felnevel és útnak indít.

2023. szept. 24. 14:59
 26/28 anonim ***** válasza:
46%

"szerintem mi nem egy bolygón élünk. Sajnos. Egy ismerősömnek sincs és soha nem is volt 6 havi megtakarítása, mert nincs is miből"

Ne haragudj, de ez a gondolkodásmód igenis gàz. Én is szegény családból jövök, a férjem átlagosból, de anyagilag nem "indították" el, ráadásul pont a gazdasági válság kezdetén, 2008-ban kezdtük el a felnőtt életünket, és mégsem éltünk ilyen kifogásokkal, hogy hát, az ismerőseimnek sosem volt megtakarítása, minek akkor nekünk is. Durva, tényleg, ha tört3nik valami komolyabb, akkor majd éheznek a gyerekek? .

Én 19 évesen már albérletben laktam, de elmentem munka mellett hétvégén tanulni, és mikor sz*r volt, mindketten (!) kimentünk külföldre, évekig dolgoztunk két munkahelyen és spóroltubk, hogy megteremtsük a gyerekvállalás feltételeit itthon, és mindvégig mindig (!!!) volt félrerakva nemhogy hatvhavi, hanem 1 évnyi tartalékunk, amit úgy kezelünk, mintha nem létezne.

És gyereket is így vállaltunk, annyit, amennyi mellett belefér havonta X összeget félrerakni. Minden hó elején megy, és a maradékból élünk, ha nem nyaralunk, akkor nem, de tartalék akkor is van.

Bocsi, de igen, felelőtlenek vagytok anyagilag és erre nem kifogás, hogy más is az.

2023. szept. 24. 16:03
 27/28 anonim ***** válasza:
100%
#21 vagyok. Ajánlom, hogy olvasgasd azért azt a blogot. Van szó benne arról a helyzetről is, amiben ti vagytok. A legjobb lenne rögtön a gyerekekkel együtt nézni a videókat, már csak azért is, mert nekik is fontos megtanulni, amiről a blog szól. Aztán összedugjátok a fejeteket és közösen kitaláljátok, hogyan tovább. Költségvetés, mi fér bele, mi nem, hogyan lehetne pluszpénzhez jutni stb.
2023. szept. 24. 17:08
 28/28 A kérdező kommentje:

21#

Megnéztem nagyon sok hasznos cikket tartalmaz, köszönöm szépen, fogom olvasgatni. Biztos, hogy ezután ebben is igyekszem tudatosabb lenni, és hát kaptam hideget meleget, bár a kérdésem nem pont erre irányult, hisz azt kértem, írjátok meg, ki mit enged meg a kamaszainak anyagiak terén,de most már mindegy is. Aki vitatkozni vagy ítélkezni jön ide, az úgyis azt veszi ki a sorokból, amibe bele tud kötni. Nem fogom sorolgatni az életemet, mi is mennyit dolgoztunk és milyen alulról indultunk mert nem ez a lényeg. Az ismerőseimet nem kifogásként írtam, hanem tényként. Ez van. Az hogy felépítettünk egy házat a megtakarításokból, azon sokan átsiklottak. Jelenleg sokkal kevesebből kell élnünk,de ez átmeneti. Jó lesz erre az az időszak, hogy megtanuljunk még jobban gazdálkodni.

Neked 21-es köszönöm az értő szándékú segítségnyújtásodat.

Meg mindenkinek a válaszát.

De azt mondom, akit a leírtakban valami zavarja keresse meg önmagában, hogy miért is van azzal baja.

Szép estét!

2023. szept. 24. 20:21
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!